un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Si daca descoperim ca exista extraterestri?

6 Aug 2011  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Suedezii au descoperit pe fundul Mării Baltice un obiect de formă perfect rotundă, aşa că imediat au apărut voci care spun că este un OZN prăbuşit acolo acum multă vreme. N-au bani acum să-l cerceteze îndeaproape, dar pentru discuţia asta hai să presupunem că-l aduc la suprafaţă, că este un OZN extraterestru prăbuşit acolo şi că înăuntru găsesc 2 omuleţi gri morţi în impact.

Se afla chestia asta în toată lumea. Dintr-o dată avem confirmarea cât se poate de reală a faptului că extratereştri există, dar nu ştim nimic mai mult despre ei. Ce facem atunci? Cum se schimbă tot ceea ce facem şi ce muncim, toate perspectiva despre viitor? Câteva scenarii rapide.

În primul rând se vor analiza două posibilităţi: respectivul OZN a ajuns aici total întâmplător, aşa că alţii de-ai lor nu ne-au găsit încă, scenariu în care noi ar trebui să încetăm orice emisie de semnal în spaţiu pentru a nu ne dă de gol poziţia; a doua posibilitate este să considerăm că suntem supravegheaţi chiar şi acum, caz în care nu mai contează.

Se va învesti masiv în radare spaţiale cât mai performante. Tot ce este în orbita noastră şi fiecare obiect din Sistemul Solar va trebui detectat şi urmărit în continuu. Tot ce intră, tot ce iese, că poate vine altă navă şi vrei să afli despre asta măcar cu câteva zile înainte.

Omenirea va deveni mult mai “carpe diem”, dacă ÅŸtii că oricând pot apărea din spaÅ£iu unii care să te distrugă dacă aÅŸa au ei chef, fără să li te poÅ£i împotrivi. Chestia asta are multe implicaÅ£ii în toate domeniile vieÅ£ii. Probabil că va creÅŸte numărul de divorÅ£uri. Se va locui mai mult cu chirie, puÅ£ini dorind să plătească lunar o rată mare la banca fără să mai aibă certitudinea că se vor bucura de obiectul ei. Nu cred că ne va mai pasă atât de mult despre mediul înconjurător; vom considera că fie vom dispărea ÅŸi nu ne vom mai bucura de el fie apar extratereÅŸtri benevolenÈ›i cu tehnologii noi ÅŸi ne rezolvă problemele.

Cercetările SETI vor primi din nou bani. Vom încerca să-i detectăm şi noi pe alţii, nu doar ei pe noi.

Majoritatea religiilor se vor duce pe apa Sâmbetei. Creştinismul ar fi primul, după ce atâţia ani a afirmat că suntem singuri şi în imaginea lui Dumnezeu. Vor schimba placa, dar încrederea lumii va fi în continuă scădere.

Se va înveÅŸti în “armele viitorului”, dar nu cred că acestea vor fi lasere ÅŸi din astea, pentru că e mică ÅŸansă să apuci să le foloseÅŸti în cazul unui conflict cu unii mult mai avansaÅ£i decât noi. Mai degrabă cred că armele biologice vor fi o posibilitate. Vom face cu toÈ›ii armata din nou. Cu toate acestea, cred ca natiunile planetei vor fi mai pacifiste intre ele, acum ca avem griji externe si o imagine bună de transmis celor ce ne-ar putea supraveghea.

Programul spaţial NASA va fi reînviat cu mai mult spor. Cercetând OZN-ul găsit ne vom face o idee măcar despre direcţia în care trebuie să ne îndreptăm pentru descoperirea de noi tehnologii privind propulsia, zborul şi din astea.

Va fi plin de filme, cărÅ£i ÅŸi bancuri despre extratereÅŸtri ÅŸi “ce-ar fi dacă…”. Ani de zile, poate zeci de ani, se va discuta în fiecare zi despre ce s-a mai demontat nou din respectivul OZN, despre ce se bănuieÅŸte că ar face una sau alta ÅŸi despre ce s-a teoretizat ÅŸi descoperit până acum. Vor fi scenarii È™i instrucÈ›iuni despre ce să faci în caz de orice.

Cel mai tragic ar fi să nu se întâmple nimic. Să descopere OZN-ul, să înceapă toate astea, să treacă 80 de ani fără nici un alt eveniment major şi să mori neştiind cum se termină totul.

Îmi aduc aminte de romanul Rama II. În primul Rama o navă imensă trece prin Sistemul Solar. Nu se opreşte, dar este explorată pentru puţin timp de o expediţie de pe Pământ. Rama II are loc nişte ani în viitor, când omenirea era în colaps economic din cauză că se învestise masiv în radare, telescoape şi altele, dar nici o altă navă nu mai apăruse, iar toate acele cheltuieli falimentaseră economia.

    10 comentarii

  1. Eu aş zice că extratereştrii există, ba chiar ne supraveghează permanent, doar că nu vor ca noi să aflăm despre existenţa lor.
    ÃŽntr-o zi, uitându-mă la un documentar pe Discovery despre modul de viaţă al lemurienilor ( Lemur street se cheamă emisiunea ) mi-am pus deodată o întrebare : Oare nu cumva ÅŸi extratereÅŸtrii ne supraveghează permanent pe noi oamenii ÅŸi ne studiază comportamentul, la fel cum facem noi cu animalele? Eu zic că orice e posibil…

    Iar dacă ţinem cont că universul este infinit şi că galaxia noastră este relativ tânără, este foarte probabil ca pe alte planete îndepărtate să existe civilizaţii mult mai avansate tehnologic.

      (Citează)

  2. De asemenea, rapiditatea cu care a avansat tehnologia în ultimii 10 ani, cât ÅŸi viteza extraordinară cu care evoluează produsele electronice (telefoane, laptopuri etc ) în momentul de faţă, mă face să mă întreb dacă nu cumva omenirea a avut ajutor din “exterior”… Plus că acum se lucrează asiduu la dezvoltarea primelor “quantum computers”…

      (Citează)

    • @R4dhu: dezvoltarea tehnologica nu progreseaza liniar, ci din ce in ce mai rapid, asa ca intr-un fel e normal.

      @Cristi: sansa ca unii sa fie mult mai avansati tehnologic este imensa. Planeta noastra s-a dezvoltat in 4 miliarde de ani. Vorbim de Univers, care are 15 miliarde de ani. Cand ne reportam la astfel de perioade de timp, este suficient ca o civilizatie sa fi aparut cu 2000 de ani inaintea alteia si diferenta tehnologica sa fie imensa. Dar daca au fost 2 milioane de ani? Asta inseamna mai putin de 0.0002 din perioada totala, o diferenta infima, dar gandeste-te cat de mult avansezi in 2 milioane de ani.

      Oricine are puterea de a trimite o nava pana la noi (sau satelit) e cu mii de ani inaintea noastra. Noi abia reusim sa trimitem sonde pe urmatoarea planeta si asta cu mari cheltuieli financiare. Ne retragem flota de navete si singura statie spatiala e in intarziere si in oarece impas. Pai pana o sa ajungem sa ne plimbam prin sistemul solar asa cum astazi zburam de pe un continent pe altul mai trec cateva sute de ani. Alt sistem solar? Minim 3 sau 13 ani lumina, am si uitat cat este, ceea ce inseamna ca in afara unor tehnologii “magice” gen warp, gauri de vierme sau superluminice, numai drumul pana acolo iti va lua cateva sute sau mii de ani.

      Ca sunt rau intentionati este o posiblitate. Uita-te la istoria noastra si cat de repede i-au exterminat pe indieni atunci cand le-am vrut teritoriile si bogatiile, in America de Nord si de Sud. Nu sunt asa multe planete cu apa si temperaturi ok si minerale de toate felurile. Nu stii niciodata cand vine unul, te priveste ca pe un musuroi de furnici si ti-o da rapid la cap pentru ca-i incurci planurile. Asta e singura chestie la care Avatar era realist.

      Statistic vorbind, se crede ca o alta civilizatie ar fi benevolenta. Cei care reusesc sa exploreze spatiul sunt, prin natura actiunilor, interesati de a descoperi lucruri noi, iar o alta inteligenta nu este ceva foarte des. Dar nu inseamna ca astea nu se pot schimba imediat.

      @cetateanul: nu stiu daca era chiar asa idee buna. Nu cunosc datele, dar trebuie privit statistic daca e mare sansa ca cineva sa emite semnale fix pe frecventele ascultate de tine si fix din portiunea aia de miime de cer pe care o asculti in acel moment. Intentia era buna, dar nu poate nimeni sa stie daca asculta ceea ce trebuie.

        (Citează)

  3. SETI… ah… Ce prostie ca s-a cam dus incet la categoria “idei bune de aruncat”.

      (Citează)

  4. Mai toata lumea care “trateaza subiectul” asta pleaca de la premisa ca extraterestrii sunt mult mai avansati tehnologic decat noi si/sau ca exista posibilitatea sa fie rau intentionati.
    Si totusi… ce se intampla daca o misiune oarecare de explorare (un satelit aruncat aiurea catre o planeta, sau orice altceva), trimite dupa niste multi ani imagini cu o civilizatie mult inapoiata noua, de pe alta planeta, care a avut noroc sa se adapteze conditiilor de viata din acel loc?
    Oare cat de repede i-am extermina daca am descoperi primii extraterestrii si acestia s-ar dovedi mai slab pregatiti decat noi?

      (Citează)

  5. si daca baietii cerceteaza deja obiectul, si chestia cu banii este o abureala ieftina, menita sa tina orice informatie departe de oamenii de rand?

      (Citează)

  6. Chiar daca exista, nu vom afla. 90% din populatia globului ar lua-o razna daca s-ar cunoaste acest lucru. la modul general, pamantenii nu sunt pregatiti pentru asa ceva. o intalnire directa cu o civilizatie extraterestra. concluzia ? nu vom auzi de ei prea curand.

      (Citează)

    • Pornim de la presupunerea ca scapa informatia, ridica aia OZN-ul din mare si sunt alte 10 vapoare in jur, pe care si un blogger cu o camera video si upload pe YouTube. Cade un alt OZN prin atmosfera, se prabuseste in Centrul Istoric din Bucuresti, omuletul mic si gri isi da duhul in bratele celor care stau la coada la shaorma la Divan. Cumva ajunge vestea in public.

        (Citează)

  7. Comparativ cu cei care au reusit sa faca asemenea calatorii de ani lumina, noi suntem in epoca de piatra. Probabil e acelasi sentiment pe care il incercam noi cand vedem cate un documentar pe NG.
    Restul e poveste.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus