un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Copiaza harta din Google Maps in mobil pentru acces offline

22 Aug 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Probabil că nu mulţi ştiu că Google Maps pentru Android are o opţiune de Labs, iar între cele de acolo se găseşte una care face un cache în telefon a hărţii detaliate pentru aproximativ 15 kilometri în jurul unei locaţii.

Opţiunea aceasta este excelentă. Eu eram mereu enervat de faptul că, deschizând Google Maps câte un pic doar ca să caut vreo stradă obscură printr-un cartier în Bucureşti, consumam mereu trafic de date. Aş fi vrut ca harta din Google Maps să rămână în telefon, măcar pentru zonele prin care am mai trecut deja. Acum e posibil.

Întrucât poţi tu să dictezi zona în jurul căreia să tragă în telefon harta detaliată (străzi şi denumiri, nu şi imagine din satelit), poţi să soliciţi dinainte harta unei zone în care nu ai acoperire de date. De exemplu dacă pleci din ţară şi mergi pentru două zile la Milano, atunci această funcţie îţi permite să ai dinainte în telefon harta detaliată a oraşului respectiv, astfel încât să o poţi accesa fără să ai nevoie de trafic de date în roaming.

Pentru activarea opţiunii faci aşa: te asiguri că ai ultima versiune de Google Maps în telefon (eu am 5.9.0). Intri în program, apeşi Menu, alegi More, iar din opţiunea Labs bifezi Pre-cache map area. Ieşi din setări, faci click pe harta în centrul zonei pe care vrei să o salvezi (eu am făcut click undeva pe Universitate), îţi apare un mic balon cu poziţia, faci click pe el pentru mai multe opţiuni, apoi în fereastra care apare alegi More şi selectezi Pre-cache map area. E bine să ai wifi-ul pornit înainte de această etapă. Harta Bucureştiului s-a copiat instant şi, după cum arată apoi programul, a salvat o zonă care include şi periferia şi localităţile din jur.

  12 comentarii

 1. Valentin Draganescu

  22/08/2011 la 7:53 PM

  Merge sa salvez toata harta Romaniei ?

    (Citează)

 2. Ar fi utila posibilitatea salvarii unui anumit traseu, mai ales ca cel putin in privinta traseelor internationale google maps intotdeauna mi-a afisat trasee mult mai avantajoase decat gps-ul cu IGO.

    (Citează)

 3. Dezavantajul in roaming e că fără conexiune de net, nu poţi să cauţi pe Google Maps pre cached. La fel, orientarea telefonului durează cam 2-5 in funcţie de lat/long si datele de A-GPS deja stocate. E ok să te orientezi în apropiere, dar fără search… Google e ca un tenor mut: degeaba

    (Citează)

 4. cea mai plina de potential stire din tot internetul de ceva vreme. touchpad hp la 99$.http://gizmodo.com/5833169/the-99-hp-touchpad-is-an-amazing-deal-no-matter-what-your-nerd-friends-tell-you

  odata ce portaarea spre android/ios e gata, o sa fie belea.

    (Citează)

 5. Puteai și înainte să faci cache cu o anumită parte a hărții, eu așa l-am folosit în Hong Kong. La hotel, pe WiFi, mă plimbam peste zona unde știam că voi merge a doua zi și pe urmă puteam să accesez zona fără conexiune la net. Acum, de 2-3 versiuni, e mai comod cu zona asta de 16km^2 downloadata complet. Dar tot nu merge search și navigation fără net.

  Off-topic, vouă vă apare Google Maps în Market? O perioadă reușisem sa găsesc acolo aplicația, îi făcea și update-uri, dar de când am dat un factory reset iar nu mai apare și trebuie să apelez la site-uri de warez gen mobilism etc. ca să instalez versiunile noi.

    (Citează)

 6. Pentru orientare si harti incercati OVI Maps, NavTeq o sa le cam ia fata celorlalti la cat de des actualizeaza hartile si avantajul principal sunt free.

    (Citează)

 7. Corect.) Am postat comentariul cu hartile de la OVI ptr ca surprinzator, in concediu am folosit un telefon Nokia N8 si m-am lasat dus doar de el si hartile lui la locul dorit. A mers perfect.

    (Citează)

 8. Salut,

  eu am reusit sa imi ajung la Performanta sa vad toate blocurile din 2 orase,de Exemplu Hunedoara si Deva,doresc sa fac acelas lucru si in Petrosani pt ca ma ajuta forte mult la distributie,are cineva o ideie buna cum sa ii fac updatul asta?
  id messanger spike99rules

  Multumesc,

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus