un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Monumentul Holocaustului arata ca un cuptor

18 Jul 2011  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Acesta este Monumentul Holocaustului, undeva lângă Petrom-ul din apropierea podului Izvor, mai jos de turnul Bancorex. Mie mi se pare că arată chiar sinistru, ca un cuptor, iar pe laterale e îmbrăcat în tablă ruginită, ca să arate tot ca o arsură. In dreapta mai are o columnă, ruginită și ea. Cine o fi avut ideea?

Monumentul Holocaustului

  3 comentarii

 1. Au vrut sa arate cu un cuptor, ca sa simbolizeze cuptoarele in care au fost bagati evreii. Columna e hornul cuptorului.

  E hidosenie in mijlocul orasului.

    (Citează)

 2. nu e tabla ruginita, ci panouri dintr-un otel corodat (are o grosime destul de importanta), un produs cunoscut drept Cor-Ten. E un material foarte frumos, utilizat foarte des in arhitectura contemporana. singurul lucru urat aici este ca e montat ca porcu’, cu fixare aparenta prin suruburi.
  calitatile estetice ale monumentului raman discutabile, calitatea executiei ramane execrabila dar rolul lui este unul pozitiv. vorbim foarte rar de Holocaustul din Romania lui Antonescu, asa ca putin respect pentru cei morti nu strica.
  spatiul interior este frumos, cele cateva monumente funerare sunt foarte frumoase, iar gunoaiele plimbate de vant ne aduc aminte ca nimanui nu-i pasa.
  vezi ca pe langa turn si “cuptor” mai sunt cateva sculpturi, unele interesante. metafora “cuptorului” nu-i noua, a fost folosita deja in mai multe monumente de acelasi tip, efectul cel mai reusit fiind cel din Jewish Museum din Berlin.

  apropo, ai vizitat Sinagoga Mare (Str. Vasile Adamache nr. 11) sau Templul Unirea Sfanta (Str. Mămulari nr. 3)? Pentru mine a fost o surpriza placuta, e o bucatica din istoria orasului ce ramane o mare necunoscuta pentru multi bucuresteni.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus