un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

DJ enervanti

3 Jun 2011  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

De-a lungul tinereţii mele de petrecăreţ, marcată de discoteci, femei şi muzică de toate felurile mixată în cluburi, am avut ocazia să văd şi să ascult mulţi DJ-i în acţiune. Vreo 3-4, chiar. Glumesc, sunt ceva mai mulţi. Majoritatea au două hibe enervante, în sensul că-ţi vine să pleci de pe ringul de dans şi să te duci până la cabinuța lor, să te întinzi un pic peste mixer şi playere și laptopul Apple şi să le dai câte o palmă de câte ori repetă aceste tâmpenii.

1. Taie muzica pentru o secundă. Se întâmplă de obicei pe melodii marfă, cunoscute public şi în care mai şi cântă cineva din voce. Exact când dansezi şi muşchii se mişcă singuri pe ritmul melodiei, pac! îţi taie sonorul la ea pentru câte o secundă sau două, cu gândul că o cântă publicul. Ce să facă? Da, DJ-ul chiar crede că este atât de talentat el încât toţi cei prezenţi murmură deja cuvintele melodiei în timp ce dansează pe ea sau stau la mesele lor; ce murmură, se aşteaptă chiar să o cânte cu voce tare, de parcă am fi la baie în duş şi ne chinuie talentul.

Aşa că tu dansezi agitat acolo, DJ-ul dintr-o dată taie muzica şi se uită spre public cu o privire de genul “hai, să vă aud pe voi”, oamenii nu zic nimic, e o linişte enervantă pentru vreo 2 secunde şi apoi muzica revine. Doar că e greu să revii şi tu la dans de parcă ai fi un roboţel cu buton on/off. Când se întâmplă o dată şi se face o linişte dubioasă ai zice că DJ-ul învaţă lecţia şi nu mai face a doua oară. Nu-i adevărat, mai face încă de câteva ori pe acea melodie şi de cine ştie câte ori în restul serii.

E simplu. Te uiţi la publicul tău. Dansează ca nişte pastilati şi, mai important, îi vezi cum dau din gură şi răcnesc şi ei melodia, în paralel cu ce se aude din boxe? Perfect, merge să reduci sonorul vreo două secunde ca să se audă şi ei. Faci asta de trei ori pe seară şi deja e suficient. Dacă îi vezi că ţin gura închisă sau le este deschisă, dar doar pentru a se scurge saliva pentru că se holbează la creața aia marfa care doamne cum dă din fund, mai bine laşi artistul original să cânte şi atât. Mergeam vizavi la karaoke dacă asta aș fi căutat.

2. Schimbă melodia după un minut. Chestia asta apare din lipsa unui playlist clar, planificat pentru întreaga seara. DJ-ul intra într-un mod din acela “să pun şi melodia X, că e tare rău” şi după ce o pune îşi aduce aminte de alta şi îşi zice “whoa, să pun melodia Y, să vezi ce-o să placă la lume” şi “aoleu, şi Z cât de şmecheră este, să vezi ce mix fac de la Y la ea” şi tot aşa. Problema este că în acest mod berserk schimbă melodiile în fiecare minut.

Poate chiar îţi place un cântec. Poate e melodia ta preferată şi îţi spui “mişto asta, n-am mai dansat de mult pe ea”. Ghinion, ţi-o taie după 60 de secunde şi bagă alta. Şi alta. Şi alta…

    8 comentarii

  1. Astia sunt DJ de puburi si diverse localuri.
    Nu ai sa vezi prostioare de genu’ la DJ seriosi.

      (Citează)

  2. Exact, poate prin regie sau in cluburi de duzina gasesti asa ceva.

      (Citează)

    • In general la amatori apare, normal. Eu ma mir doar ca nu inteleg ca e nasol. In fond, uneori sunt si ei de partea cealalta a cabinei de DJ.

        (Citează)

  3. @nwradu: Cum ai spus, amatori.
    Exerseaza si, daca is baieti destepti si pricep bubele de genu’, atunci avanseaza. Daca nu, sa se lase. :)

      (Citează)

  4. in mizeria de kulturhaus asa se intampla. Dar acolo daca muzica se opreste betivanii si parasutele canta cu voce tare din toti plamanii.

      (Citează)

  5. Da , ai dreptate sunt pur si simplu amatori – DJ e mult spus :P . Cand mai ajung printr-un club la o aniversare ma enerveaza rau de tot atunci cand “DJ-ul” sau de ce nu “MC-ul ” haha e gurist si incepe sa lalaie in microfon o melodie sau sa urle ” Hai sa va aud!/ Va distrati !?!/ E sambata searaaaaa!!/ etc ” .
    Pe de alta parte daca ai ocazia sa vezi un DJ adevarat in actiune e memorabil :) – atunci cand muzica se opreste si vezi cateva sute de oameni care canta cu mainile in aer sau aplauda….it’s epic! :D

      (Citează)

    • @Diana: am vazut cativa. Cei profesionisti vin, pun muzica, pleaca. E o meserie. Interactioneaza mai putin cu publicul prin astfel de manevre, calitatea muzicii e suficienta pentru ca publicul sa se simta bine.

      Referitor la MC tin minte ca l-am prins odata pe Stephane K intr-un club de la mare si Vali Barbulescu era MC. Si la un moment dat facea el direct din gura ca niste promo-uri, vorbea mai in soapta si zicea “stephane k in the mix… mix… mix” si repeta cuvantul mix din ce in ce mai incet. In loc sa o faca printr-un loop si control de volum, mergea si direct din gura.

        (Citează)

  6. muzica curge, distractia merge :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus