un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pensionara si ipocrizia

3 May 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

O pensionară se văita la televizor că a fost înştiinţată de stat că trebuie să returneze aproximativ 5000 de lei primiţi fără să i se cuvină printr-o greşeală de calcul a pensiei. Video plângăcios aici, în care statul român este făcut să pară o bestie fără suflet care îndrăznește să ceară înapoi banii dați cuiva din greşeală.

Subtitlul este “statul greşeşte, pensionarul plăteşte”. Mi se pare că se uită un element important: femeia aceasta a primit ani la rând, lunar, o pensie în plus şi în loc să se ducă să ceară corectarea greşelii a zâmbit şi a băgat banii în plus în buzunar. Acum, când cere statul corectarea greşelii, ea este o victimă a sistemului crud care o lasă fără bani.

Lucrurile acestea n-au nici o legătură cu faptul că-i bătrână şi nevoiaşă şi nici cu mila. E vorba de ipocrizia oamenilor şi de felul în care televiziunile preferă să prezinte un subiect.

    6 comentarii

  1. Otitor Webber

    03/05/2011 la 3:26 PM

    De acord, insa doar partial… Poate ca nu toate persoanele au idee de modul de calcul al unei pensii. Ca si concluzie la articolul tau, ce ar trebuie sa faca fiecare pensionar… sa verifice calculele facute de catre un angajat al statului, si in caz ca se constata o greseala sa faca adresa cum ca i s-a calculat gresit pensia…
    Insa este clar ca persoanele care beneficiaza de sume in plus in urma unei greseli de calcul trebuie sa restituie sumele respective.

    Intrebare… persoana care a facut un calcul gresit, implicit statul, trebuie sa fie sanctionat/plateasca ceva?
    Parca era si o vorba pe la noi… “Cine greseste, plateste!”.

      (Citează)

  2. Ma, parca tu n-ai avea parinti, socri, etc. E normal sa planga la suma aia…
    Cine a gresit calculul, sa plateasca. Sa planga el.

      (Citează)

    • Pai nu ma bucur ca plange baba, dar zic de un principiu. Ai primit bani in plus. Nu-i normal sa ti se ceara inapoi? Sau macar, atunci cand ti se cer, sa nu plangi si sa zici ca altii sunt vinovati si n-au mila de tine, un biet pensionar. Da dom’le, mi-ati dai in plus, acum asta e, ii dau la loc.

      Cine a facut calculul gresit ar fi normal sa fie penalizat, da. Dar asta nu inseamna ca institutia nu cere si banii inapoi. La banca, daca s-ar intampla cum ar fi? L-ar da afara pe casier, dar l-ar cauta si pe cel care a plecat cu mai multi bani si i-ar cere inapoi.

      @Otitor: din experienta mea, pensionarii stiu la leu cat au de luat, cat si de unde.

        (Citează)

  3. “Maşina era parcată într-o intersecţie, e adevărat, dar de ce trebuie să fac efortul de a-mi aminti că n-am voie să parchez astfel, când ar putea să fie semnalizat preventiv de pe trotuar?”

    ” Adică eu trebuia să ţin evidenţa banilor încasaţi şi, la un moment dat, să spun: hop, am depăşit 35.000 de euro, fuga la fisc să mă declar persoană fizică autorizată şi să achit TVA?! Eu nu mi-am ţinut niciodată socoteala veniturilor, am altele pe cap.”

    “Conform legii, după acest anunţ, autoritatea locală trebuie să pună la dispoziţia chiriaşului, la schimb, un al spaţiu de locuit echivalent (cu alt statut) sau să-l taxeze pe acesta cu suma
    legală maximă pentru chirie.”

      (Citează)

  4. Stiu pe cineva care a gasit 1200 de dolari in plus in cont . I-a scos si a asteptat sa vada ce se intampla . La o saptamana a primit telefon prin care banca ii cerea sa puna banii inapoi. Acum exista 2 ipoteze:
    1.Ori angajatorul a trimis prea multi bani.
    2.Ori banca a facut o greseala.

    Acum cazul cu pensionara.
    Pai cand a primit pensia dupa recalculare ea avea de cateva ori mai mult.
    Pentru ca cele 2 pensii i s-au recalculat si ar fi trebuit sa primeasca doar 1. Ea in schimb a primit 2 x cele 2 pensii recalculate. Acum cum zice si nwradu daca ai primii 2 x salariu nu te-ai intreba de ce il primesti ?! Bine acum eu poate cer prea mult ca o femeie de peste 60 de ani sa se gandeasca de ce ii da mai mult… zice “multumesc doamne” si ii cheltuie si aia e. Acum tot cum zice radu , greseli sunt peste tot si nu mi se pare normal sa plateasca statul pentru ele (fie ca au fost facute de catre un functionar al statului sau de catre un calculator). Cum s-a procedat sau cel care a facut greseala sa plateasca el suma. De ce sa plateasca cotizatorul la stat o pensie nemeritata ?!

      (Citează)

  5. @nwradu: din experienta mea, pensionarii (bunica mea sa spunem) incep sa uite cat au de luat. mamaia din film, la prima vedere lua cu 70 lei in plus, enorm nu? cred ca pentru cazuri de acest gen, statul ar trebui sa se asigure (ca un RCA) pt. ca e posibil ca batrana sa dea teapa statului. adica sa moara zambind ca atunci cand baga banii in buzunar asa cum atat de plastic te-ai exprimat mai sus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus