un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O manevra logica

3 May 2011  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Taie-le americanilor Playstation Network pentru două zile şi aţi văzut ce fac: de plictiseală s-au dus să-l mierlească pe Obama bin Laden, că la televizor nu era nimic interesant. Lasă-i o lună fără console şi probabil că ar construi nava Enterprise și ar cuceri spațiul.

Serios vorbind, decizia armatei SUA de a-l omorî pe Bin Laden fără a prezenta dovezi concrete despre asta doar dă apă la moară celor cu “teoria conspiraţiei” şi mai ales celor care cred că 9/11 a fost înscenat de statul american. Mai mult, SUA a luat decizii aparent ilogice în acest context, precum aceea de a arunca înmormânta cadavrul în mare şi refuzul de a prezenta fotografii cu acesta. Sau nu sunt decizii ilogice? Ia să ne gândim un pic.

1. Faptul că au recuperat cadavrul lui Osama este un mare bonus. Forţele speciale americane au pătruns în Pakistan cu două elicoptere Blackhawk şi două Apache, au fost atacaţi de paznicii vilei lui Bin Laden cu rachete, dar au reuşit să aterizeze, să ia cu asalt locaţia, să-i omoare pe terorişti şi apoi să se retragă rapid, inclusiv cu un cadavru în spate ca dovadă.

Dacă ar fi fost manevră, era mai simplu să bombardeze vila şi să spună că gata, e mort. Puteau să spună că i-au lăsat acolo cadavrul şi acesta a ars. Dacă tot ce vrei e să prosteşti lumea şi de fapt nu l-au omorât pe Osama, atunci erau metode mult mai simple de a face acest lucru decât aparenta complicație cu cadavre, aruncat în mare şi fotografii de la autopsie.

2. N-avea nici un rost să încerce să-l prindă viu. De fapt cred că e imposibil. Chiar soldaţii americani l-ar fi împuşcat din răzbunare, indiferent câte ordine ar fi avut să nu facă asta. Şi dacă l-ar fi adus viu în SUA, ce s-ar fi întâmplat? Un proces? Cu ce avocat al apărării? Cu ce probe? Ar fi pătruns mulţimea direct în sala de judecată ca să-l linşeze şi ar fi avut loc incidente mult mai grave (amintiţi-vă de Lee Harvey Oswald, omorât de un cetăţean la scurt timp de la arestare). Câte atentate ar fi avut loc în acest timp, câţi occidentali ar fi fost luaţi prizonieri şi cerut să fie eliberat Osama în schimbul lor? Amintiţi-vă că recent afganii de rând au decapitat nişte oameni, inclusiv un român, pentru că a fost arsă o carte; pentru eliberarea lui Osama, care pentru mulţi era un erou şi un idol, ce s-ar fi întâmplat?

3. Cam din acelaşi motiv nu avea rost să-l înmormânteze undeva. În primul rând nu aveau unde, că ar fi fost distrus mormântul oriunde în lumea vestică. În altă parte, ar fi devenit loc de pelerinaj pentru adepţii jihadului. La fel s-a făcut şi cu Hitler, cadavrul acestuia fiind ars, dacă nu mă înşel. Cu aruncatul în mare scapi şi de scandaluri precum modul în care te-ai purtat cu cadavrul, cum l-ai îngropat, ce autopsie ai făcut etc.

4. La un moment dat trebuie să ai încredere în cineva care îţi spună că da, Osama e mort. Cei care spun acum că e o manevră faza cu aruncatul în mare şi că de fapt nu l-au ucis uită un simplu lucru: ei n-ar avea oricum acces la dovezi, ci doar aud despre ele de la alţii. Concret vorbind, nu va veni preşedintele americii mâine la mine la birou, cu cadavrul lui Osama în braţe, să mi-l pună pe masă şi să-mi spună “na mă Radule, eşti mulţumit? Acum mă crezi că-i mort?”.

Prin urmare, chiar dacă i-ar fi dus cadavrul înapoi în SUA, noi am fi citit despre asta tot pe CNN şi am fi avut încredere (sau nu) în ce spun ei despre respectivul corp. Ori, dacă aş fi avut încredere în cineva care spune “e mort, l-am văzut întins pe masă la morgă”, de ce n-aş avea încredere în cel care spune “e mort, l-am împuşcat cu mâna mea şi aruncat apoi în mare”? E fix acelaşi lucru şi aceeaşi persoană. Odată trecut peste pragul încrederii, circumstanţele chiar nu mai contează.

Sau, dacă nu crezi în asta, ce-ar mai conta dacă ţi-ar fi fost arătat chiar ţie cadavrul respectiv? L-a mai văzut cineva de aici pe Osama înainte, în persoană, ca să-l identifice? Nu se poate truca şi un cadavru? E fix ce ziceam, e vorba de încredere.

5. De ce nu dau publicităţii imediat toate fotografiile, filmele şi dovezile colectate la acest raid? Simplu. Armata SUA nu se justifică în faţa presei şi a Internetului. Lumea s-a obişnuit cu ideea că presa are acces peste tot şi că toţi se bat să fie în centrul atenţiei şi să se dea în spectacol; lumea s-a obişnuit că totul să fie la vedere, clar şi limpede. Asta se aplică de obicei politicienilor şi vedetelor. Armata, fie ea din SUA sau altă ţară, răspunde unui lanţ de comandă şi nu presei. Sunt sigur că lui Obama, şefilor de stat major şi celor din armata li se rupe dacă nişte oameni vor crede că e o mare conspiraţie totul şi de fapt Osama trăieşte. Mai important pentru ei este că imaginea lui Osama cu creierii zburaţi ar duce cu siguranţă la noi atentate şi noi sinucigaşi şi noi rachete care ar pune în pericol civilii şi soldaţii din diverse țări invadate și nu numai. Să pună oameni, fie ei soldaţi sau civili, în pericol doar pentru a satisface curiozitatea unora care nu au încredere în nişte ştiri? Eu mă bucur că nu o fac.

    7 comentarii

  1. Hai sa zicem ca ucigasul lui Oswald n-a fost un simplu cetatean, unul de pe strada care pur si simplu s-a revoltat.
    In rest, pacat ca in goana dupa senzational sunt putini care vor citi si intelege analiza de mai sus.

      (Citează)

    • Ruby era patron de club si avea ceva legaturi cu mafia locala, desi in acea vreme cred ca toti aveau. Ideea este ca n-a fost omorat dupa o sentinta, nu de armata sau de un pluton, ci de un nene care a intrat in sectia de politie si l-a impuscat pe Oswald pentru ca acesta nu era pazit suficient de bine (era 1963, pana si presedintii mergeau cu decapotabile).

      http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Ruby

        (Citează)

  2. Lui Obama ii pasa de ce spune presa, ca doar e politician. Pe de alta parte, da, nu ar fi fost indicat sa fie publicata imaginea cadavrului. Iti dai seama cate tricouri ar fi aparut dupa aia? De ambele parti. Pai Șe Ghevara ce ar mai fi facut atunci?

    Totusi, chiar ma mir ca l-au aruncat atat de repede in mare. Probabil ca nu cumva sa primeasca cereri din partea familiei, cereri pentru care nu ar fi putut motiva politic refuzul.

      (Citează)

  3. Ai pus punctul pe i, bine scris.

      (Citează)

  4. Odată trecut peste pragul încrederii, circumstanţele chiar nu mai contează. – asta e cea mai buna afirmatie din toata explicatia… si daca vrei sa vezi ce retarzi se perindau prin fata casei albe sa ovationeze pe obama dupa marea “realizare” cec dis:
    http://www.youtube.com/watch?v=A9FQv2TS3dY
    e drept au ales fix toti ratatii ca sa creeze o impresie.. dar cam astia sunt americanii in general

      (Citează)

  5. “Americanii au vrut de fapt să arunce corpul lui Bin Laden în aer, dar acesta a căzut în mare.”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus