un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O lege care imi place: interzicerea fumatului

25 May 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Ieri am aflat de la ştiri că senatorii din Comisia de Sănătate au aprobat în unanimitate un proiect de lege care prevede interzicerea fumatului în toate locurile publice, inclusiv restaurante şi terase, cu amendamentul că pentru fumători se pot organiza spaţii foarte bine separate de restul localului. Ca nefumător, mega-aprob şi salut iniţiativa deputatei Manuela Mitrea. N-ar fi ceva extrem, deja multe ţări având astfel de legi.

Se mai cere şi interzicerea vânzării ţigărilor pe o distanţă de 250 de metri de intrarea în şcoli şi spitale. Era să scriu că e o exprimare inutilă dacă lasă deschisă portiţa scurtăturilor şi a trotuarelor şi calculează cei 250 de metri doar ca lungime de șosea, în timp ce copiii ar putea ajunge la chioşcurile cu ţigări prin tot felul de ganguri şi scurtături. Am verificat proiectul de lege, care poate fi consultat pe site-ul Camerei Deputaţilor, şi acesta spune că cei 250 de metri vor fi măsuraţi ca lungime de drum public. Prin altă lege a circulaţiei am găsit că drumul public include şi trotuarele şi cam orice zonă pe care poţi circula inclusiv ca pieton, aşa că ar fi cam totul acoperit.

Desigur, mă doare undeva de copiii care fumează. Nu mă înţelegeţi greşit, e grav că o fac, dar e alegerea lor, condiţionată sau nu de dorinţa de a fi cool în anturaj sau de orice altceva ce intră în discuţie. Unii au ales să fumeze, alţii nu. Poţi să alegi să nu fumezi. În primul rând îmi pasă de mine şi vreau să pot sta în restaurante şi localuri şi cluburi fără să ies intoxicat de fum de acolo şi cu toate hainele mirosind a furnal.

    6 comentarii

  1. Mie mi se pare totusi, extrema. Da, stiu ca in alte tari exista asemenea lege, dar tot extrema e. Bun, nici mie nu-mi place sa inghit fumul de tigara in timp ce mananc, nu-mi place ca-mi vor mirosi hainele a fum, dar mi se parea mai de bun simt o lege care sa oblige localurile sa amenajeze o sectiune pentru fumatori, alta pentru nefumatori. Asta cu interzicerea peste tot (inclusiv terase, asta chiar nu e prin alte tari, poate doar in New York acum ca au adaugat si ei asa ceva) e aiurea. Si nu, nu (mai) sunt fumator.

      (Citează)

  2. Tu au citit altceva. Legea propusă acum este o îndulcire a celei vechi. Practic, acum cam orice spelunca poate fi declarată ca fiind pentru fumători, după cum i se scoală patronului. Pariem cum li se va scula virtual tuturor patronilor?

      (Citează)

  3. Se rezolvă şi problema fumatului în baruri, discoteci şi restaurante. Va fi interzis cu desăvârşire. Singurele excepţii vor fi restaurantele, barurile, discotecile şi restaurantele care au maxim 150 mp. Amendamentul a fost introdus (daca nu ma insel) de senatorul Tudor Udristoiu.

      (Citează)

    • @Sabotor: de ce este asa extrema? E dreptul tau fundamental sa fumezi si nu te mai lasa statul? E o lege, nimic extrem in privinta ei.

      @nashu_mare: eu am citit initiativa la care se refera stirile din zilele trecute. Scrie clar in ea ce si cum se modifica si ce se interzice.
      Sincer sa fiu mi se rupe ce va decide patronul. Eu vreau doar sa stiu ca vor fi niste localuri in care fumatul va fi cu desavarsire interzis. Nu ma astept sa fie toate. E suficient sa fie unele asa, voi merge in acelea. Spatii publice mi se pare ca se refera si la interzicerea fumatului in parcuri si pe strada, ceea ce iarasi este bine din punctul meu de vedere.

        (Citează)

  4. Tu dai link catre propunere, propunere care a fost modificata in comisie…

      (Citează)

  5. @nwradu
    Eu sunt de parere ca oamenilor nu ar trebui sa li se interzica nimic prin lege. Vrei sa fumezi? E viata ta, treaba ta. Vrei sa te droghezi? La fel. Omul trebuie sa fie liber sa faca ce vrea cu viata si sanatatea lui, pentru ca sunt ale lui, nu ale statului. Asa ca, da, e dreptul fundamental al unui fumator sa fumeze daca vrea.

    Totodata, e dreptul fundamental al unui nefumator sa nu stea in fumul unui fumator. Tocmai de aceea, solutia care ii impaca pe amandoi e nu interzicerea in totalitate (sau dimpotriva, sa se permita peste tot) ci amenajarea de incaperi separate – una pentru fumatori, una pentru nefumatori.

    E exagerata pentru ca e interzis si pe terase, in aer liber… daca e o terasa aproape de o strada mai circulata inghiti la gaze de evacuare de la masini si praf cat pentru 10 vieti, pe langa astea fumul unuia ce fumeaza la 2 mese distanta nici nu se simte…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus