un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Al doilea timelapse

10 May 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am mai făcut unul, dar tot nu e cine ştie ce. Mai mult am vrut să încerc softuri şi setări, dar din trei clipuri am decis că merită publicat unul mare. Sunt făcute în ultimele două zile din balconul meu. Mai am încă unul în care se văd nişte fulgere, dar nu era bine focalizată imaginea.

Pe YouTube e si varianta 1080p. Ca întotdeauna, rămân uimit de modul în care norii se mișcă pe cer, evoluție pe care cu ochiul liber n-aș reuși niciodată să o surprind.

Am aflat ce-i cu acel flicker evident din prima parte a clipului. Se pare că nu e cauzat de setările aparatului (am folosit modul manual acum), ci de imperfecţiuni în tehnologia acestuia. Cu alte cuvinte, tu poţi regla că apertura să fie f3.5, dar asta nu înseamnă că ea se va închide cu precizie de micrometru la fiecare cadru din sutele trase pentru un astfel de clip. Similar, poţi regla ca timpul de expunere să fie 10 secunde, dar uneori va fi 10,001 şi alteori 9,999 secunde. Într-o singură fotografie nu sunt vizibile aceste efecte care aduc mai multă sau mai puțină lumină în senzor, dar când priveşti accelerat toate cadrele devin remarcabile. Soluţia ar fi un soft de “de-flicker” pe care-l voi căuta în viitor. Am nevoie şi de un alt soft de codare video, deoarece Pinnacle este cam… bizar, să zicem. Am încercat şi AVS Video Editor, dar e instabil şi nu are posibilităţi avansate de configurare.

    10 comentarii

  1. Interesant. Stai in Tineretului in bloc cu mine cred :))

      (Citează)

  2. eu nu vazui fulgerele :) ce min ce sec ?

      (Citează)

    • @Alex: o fi, nu stiu.

      @Mihai: nu sunt in clipul acesta. As vrea sa fac unul care sa tina toata noaptea, dar e oarecum dificil pentru ca telecomanda aia face maxim 399 de imagini.

      @Iulian: nu cred, am citit despre asta cu flickerul in multe locuri pe net si cred ca se aplica oricarui aparat.

        (Citează)

  3. Deja e prea complicat… :) Si eu care credeam ca daca il setezi manual iesea smecheria. Sa inteleg ca un aparat mai scump si-ar face treaba ?

      (Citează)

  4. uita-te la clipul pe care ti l-am trimis, nu cred ca e flicker, doar variatii in lumina din cauza cerului, care ba e noros, ba senin, etc. am vazut destul de multe timelapse-uri si multe nu “vibrau”. explicatia cu diafragma mi se pare cam subtire.
    cred ca tine mult de softul utilizat pentru a comprima si de codec-ul pt compresie. iti re-recomand Jpg Video, daca vrei ti-l dau pe mail.. cu compresie minima… apoi poti sa il lucrez cu TMPGEnc (conversie in alt format si mici operatii de baza) si Premiere (nu e deloc atat de complicat pe cat pare)
    uite inca un timelapse, mai special :) http://youtu.be/Rj4gB-JAHvc?hd=1

      (Citează)

    • Nu, imaginile originale luate din aparat au acest flicker. Ma uit la ele in Picasa, mutand rapid de la una la alta, si se vede diferenta clara si in imagine si in histograma.

        (Citează)

  5. @nwradu – pai aceiasi priveliste o am si eu de la et.8, presupun ca tu esti putin mai jos, undeva pe la 3 sau 4 ;)

      (Citează)

  6. hmmmm, o sa fac un test cu al meu aparat pe manual, de curiozitate… nu am vazut niciodata efectul asta pana acum, cu diafragma si timpul blocat.

      (Citează)

  7. aş rămâne profund dator dacă pe viitor ai posta şi setarile folosite in realizare filmuleţelor… aici ma refer la expunere, numar de cadre dar si alte porcărioare mici care pot fi utilizate si de alti oameni în încercarea lor de a realiza timelapse-uri.

      (Citează)

    • Prima parte e facuta pe manual, ISO 100, expunere 0,5 sec si f29. A doua parte e facuta pe Av, ISO 100, f6.3, iar a treia tot pe Av, ISO 100 si f5.6

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus