un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lansare BenQ: proiector, monitor, televizoare

13 Apr 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Primul eveniment pe agenda de ieri: lansarea unei noi game BenQ de proiectoare (W1100), televizoare de dimensiuni reduse (E24-5500 şi E26-5500) şi noul super-monitor EW2430.

Evenimentul a avut loc într-o locaţie frumos aleasă, la Hanul cu Tei din Centrul Vechi, unde puteai sta confortabil pe nişte fotolii, cu o cafea în faţă, şi să-l asculţi pe Dragoş Salamac, reprezentantul BenQ pentru România, vorbind despre evoluţia brandului în ţara noastră şi despre noile produse. Am fost, am văzut, am făcut poze, am atins produsele, mi-am pus de trei ori mâncare. Glumesc (cu atinsul).

PROIECTORUL
Proiectorul BenQ W1100 pare a fi şmecher de tot. Veţi observa în continuare că acesta e un laitmotiv al evenimentului şi BenQ se impune încet-încet ca un nume foarte tare pe partea de video, cu tot ce cuprinde ea. Proiectorul însă este chiar tare de tot, un full HD 1920 x 1080 cu 2000 de lumeni şi contrast 4500:1, lăudându-se cu imagine foarte clară. Eu l-am văzut rulând aproape o oră şi proiectând diverse clipuri din acelea de prezentare, cu natură şi plajă şi animăluţe colorate şi da, arătau super.

Principalul avantaj este că filmele arată super deşi sunt proiectate pe o suprafaţă de 6 metri pătraţi sau cât are o tablă de proiecţie. Nu există un televizor care să ofere un ecran la fel de mare. Presupunând că o diagonală de 47-55 inci ţi-ar fi suficientă, rămâne cealaltă problemă, că un televizor de această dimensiune şi care să ofere luminozitatea proiectorului şi calitatea sa la imagine nu există. Poţi face un compromis şi să iei un model de 20.000 de lei, dar câţi îşi permit banii aceştia? Ideea este că proiectorul W1100 costă 4999 lei şi deci este soluţia ideală pentru cei ce vor imagini foarte bune pe un ecran mare.

Are şi două boxe încorporate, de câte 10W fiecare. Asta nu e ceva crucial, că dacă dai 5000 de lei pe un proiector e clar că eşti cinefil pasionat şi atunci investeşti şi într-un sistem audio extern, dar na… e bine că le are pentru momentele când îl duci la un prieten pentru vreo petrecere sau un meci “în grup”. Se laudă şi cu setarea automată a trapezului de proiecţie, detecţia sursei şi a rezoluţiei şi alte din astea pe care cred totuşi că le face cam orice proiector din generaţia actuală. Lampa ține vreo 4000 de ore, adică 3 ani dacă te uiţi câte 4 ore în fiecare zi. Mi se pare ok, probabil că după 3 ani oricum vei vrea un proiector mai nou, nu doar să schimbi “becul”.

TELEVIZOARELE
BenQ are televizoare de toate dimensiunile, dar pe piaţa noastră intră momentan doar cu modelele mici, cele pe care le-ai vrea în bucătărie sau în dormitor. Există un model cu diagonală de 24 de inci, E24-5500, şi unul de 26 de inci, E26-5500, diferenţa principală fiind că primul are rezoluţie Full HD 1920 x 1080 şi al doilea HD Ready 1366 x 768. Ambele includ tunere DVB-C (adică vezi toate canalele digitale şi cele HD înfigând direct cablul RCS în televizor), DVB-T şi analogic, au panel-uri VA (contrast 3000:1 faţă de 1000:1 cât e limita panourilor TN mai vechi) cu iluminare pe LED-uri, tehnologie SensEye, porturi USB şi mod 24p.

O chestie simpatică inclusă în ambele modele este opţiunea Time Shift, care înregistrează temporar ce e la televizor pe un stick USB înfipt în acesta. De exemplu dacă sună telefonul sau trebuie neapărat să mergi la baie acum, activezi time-shift şi când te întorci te uiţi la înregistrare ca să vezi ce-ai pierdut. Da, vei vedea meciul defazat cu 3 minute faţă de realitate, dar măcar nu pierzi nimic.

Televizoarele sunt în luna aprilie în exclusivitate la eMAG la 1299 lei şi 1.399 lei.

MONITORUL
V-am vorbit şi alaltăieri despre EW2430 (link). Un monitor de 24 de inci cu panel VA (contrast mai mare), iluminare pe LED-uri, rezoluţie full HD, porturi HDMI, USB, VGA şi DVI, plus difuzoare încorporate. Partea lui bună este acest contrast de 3000:1 faţă de 1000:1 şi calitatea bună a imaginii. V-am spus că şi eu am un BenQ luat prin decembrie, un model de 22 de inci, şi sunt foarte mulţumit de el.

L-am văzut ieri şi fizic. E un monitor. Are o carcasă simplă, argintie, clasică. Se vedea foarte bine. Mai multe nu ştiu ce să zic. N-am tras de el, nu l-am muşcat ca să văd cât de rezistent e, nu l-am stropit cu apă sfinţită ca să văd dacă sfârâie. Am vrut să-i testez rezistența şi să dau cu el de pământ, dar m-au oprit cei de la BenQ + Smartpoint cu un placaj brutal. Când mi-am revenit, nu mai era nimeni acolo, sala era goală de orice echipament şi mobilier, iar singurul chelner pe care l-am găsit a zis “care eveniment BenQ? n-a fost aşa ceva pe aici!” şi a dispărut în mod dubios.

Serios, e un monitor bun, dar ce să mai zic despre el?. EW2430 este şi acceptabil la preţ la 999 lei. În luna aprilie e în exclusivitate la PC Garage, unde la o comandă puteţi introduce codul promoţional FJ5EU4M1 şi mai aveţi 1% reducere. Pare puţin, dar cu cei 10 lei vă luaţi şi un cablu sau ceva.

    1 comentariu

  1. Monitoarele lor au fost pentru mine o surpriza placuta si nu ma refer neaparat la cele prezentate mai sus ci in general. Se vad foarte bine din aproape orice unghi si preturile nu te dau pe spate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus