un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La lansarea Nokia E7

6 Apr 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

Spune-ți părerea

Am fost ieri la o scurtă prezentare Nokia ce a avut ca element central lansarea oficial în România a celui mai şmecher telefon de-al lor de până acum, numitul E7. Este un telefon mărişor cu tastatura glisantă QWERTY sub ecranul lui, care culisează la 45 de grade atunci când e deschis. Are 4 inci și pare mare, dar tastatura are butoane mari şi bine spaţiate, fiind un urmaş al popularului Communicator din gaa business. Am remarcat şi display-ul de o calitate excelentă a culorilor, fiind un AMOLED.

Cele mai importante detalii ale prezentării sunt:

  1. Nokia E7 apare oficial în magazine după 15 aprilie.
  2. Un Nokia cu Windows Phone 7 va apărea la sfârşitul anului acesta, dar volume mari vor fi lansate pe piaţa abia în 2012.

Nu ştiu de ce s-a zis că abia după 15 aprilie apare oficial în magazine noul E7, pentru că el se poate cumpăra deja de pe Marketonline (cel mai bun preț momentan), eMAG sau Evomag la preţuri între 2400 şi 2600 lei. Cât despre Windows Phone 7, este aşa cum mă aşteptam, ba chiar mai devreme. Cine îşi închipuia că un Nokia cu WP7 la bord apare în 1-2 luni de la anunţul lor de schimbare a strategiei înseamnă că nu ştie prea bine cum lucrează astfel de corporaţii gigantice şi câte sunt de schimbat la departamente de programatori, calitate, testare, aplicaţii, marketing, training şi multe altele. Un an mi s-a părut mereu un termen realist, dar trebuia să mă gândesc că vor trage tare ca să aducă ceva pe piaţă înainte de Crăciun.

Mai multe despre prezentare, inclusiv despre aplicaţiile arătate de reprezentanţii Nestle şi Cinemagia, plus o galerie de fotografii, am pus pe mobbi.ro. În continuare vreau să vorbesc despre altceva.

M-am uitat astăzi la prezentarea acestor aplicaţii gândite de Nestle şi Cinemagia special pentru Nokia. Idei bune, despre sănătate şi nutriţie şi respectiv despre integrarea cinematografelor şi a filmelor în social media. De ce au ales Nokia drept platforma pentru ele? Un motiv este numărul mare de posesori Nokia din România, desigur, asta e la mintea cocoşului. Finlandezii au o cotă gigantică de piaţă, atât la noi cât şi în Europa.

Un alt motiv sunt însă sigur că este existenţa unei reprezentanțe oficiale Nokia în România şi deci a unor oameni care pot asigura asistența necesară unei alte mari firme precum Nestle în toate etapele dezvoltării aplicaţiei personalizate. O firmă precum Nestle nu se apucă aşa din senin să facă un soft, nu i se zice cuiva de pe acolo “şi apoi vezi şi tu cum poţi să-l pui pe Ovi Store ăla sau cum se cheamă şi ai grijă să ne aprobe softul“. Nu, sunt sigur că reprezentanţii Nestle s-au dus la cei Nokia (sau poate a fost invers, dar nu contează), le-au spus ce plănuiesc, le-a fost asigurată asistență în programare, sfaturi tehnice, telefoane pentru dezvoltare, apoi le va fi asigurată aprobarea aplicaţiei şi publicarea ei în Ovi Store. Aşa e normal să se întâmple, pentru că ambele firme profită din alăturarea brandurilor.

Întrebarea din sală a fost mereu “când faceţi acelaşi lucru şi pentru iPhone şi Android?“, răspunsul fiind doar un zâmbet. Acum, hai să analizăm noi aici posibilităţile. Dacă eu sunt Nestle şi vreau să pornesc un astfel de proiect, la cine mă pot duce? La Nokia, că au sediu în România. La Microsoft pentru WP7, că au sediu şi aici şi nişte evanghelişti super-tari. La Apple nu, dar iPhone-ul este atât de puternic şi cu un factor “cool” asociat, încât nu-l poţi ignora chiar şi fără asistenţă oficială, aşa că te descurci cum poţi, apelezi la nişte consultanţi, ceri sfaturi la prieteni şi până la urma faci ceva şi pentru iOS, dovadă numărul mare de aplicaţii româneşti din AppStore. Cine pierde aici? Android-ul, că n-ai cui să te adresezi în România şi astăzi s-a dovedit că aşa singur, de capul lui, încă nu este suficient de puternic pentru a atrage dezvoltatori pe astfel de proiecte speciale.

[tp_product id=”693994″ feed=”258″]

[tp_product id=”603409″ feed=”199″]

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus