un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Curaj, poti renunta la unele traditii

22 Apr 2011  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

“Åži ce mănânci de PaÅŸti?”
“Păi miel”
“Parcă nu-Å£i plăcea mielul…”
“Nu-mi place, e nasol la gust”
“Åži atunci de ce mănânci miel”
“Că aÅŸa-i tradiÅ£ia, nu?!?”

Cam asta a fost discuţia dintre mine şi un prieten. Eu nu reuşesc să înţeleg mentalitatea oamenilor. Doar pentru că aşa e tradiţia, de ce ai face ceva ce nu-ţi place? Nu are nici o logică. Nu cred că s-a jurat cineva că întreaga viaţă să mănânce miel de Paşti, chit că nu-i place această carne. Nici nu cred că a fost a 11-a poruncă primită de Moise, dar a uitat să ne-o zică. N-are nici un sens să urmezi o tradiţie dacă doar îţi crează disconfort.

Nici măcar nu vorbim de ceva serios. De exemplu mă enervează şi tot felul de datini de pe la nunţi, dar măcar le înţeleg. Când ai toate rudele adunate acolo, mai bine îţi calci pe inimă şi-ţi pui şi năframa în cap (sau cum se cheamă atunci când simbolic femeia îşi ia locul la cratiţă, încă din primele ore ale căsniciei), furi mireasa, că e distractiv să o plimbe unii vreo două ore cine ştie pe unde, pleci din casă pe muzică de lăutari şi ce se mai întâmplă. Mai bine suporţi astea decât să ai o sută de babe care să te bârfească viitorii 20 de ani că la nunta ta a fost naşpa pentru că n-a cântat acordeonul.

Dar când vorbim de o masă, un simplu preparat culinar, de ce oamenii nu au curaj să spună un NU hotărât tradiţiilor care nu le aduc nici o plăcere şi să facă ce vor ei? N-o să cadă cerul dacă mănânci pui sau porc, chiar dacă e Paştele.

    15 comentarii

  1. Well… Eu am renuntat la miel anul asta si i-am convins pe toti din familie ca e mai bine asa. Oricum au rasuflat usurati ca nu ne place la niciunul. Anul asta: pui si peste si poate un gratar in aer liber ca tot au zis la TV ca e frumos afara.

      (Citează)

  2. La mine a fost invers, nu mancam deloc-deloc miel de Paste, pina intr-un an (acum vreo 10 ani) cind am mincat, si de atunci in fiecare an deabia astept Pastele pentru ca este singurul moment cind se gateste asa ceva.

      (Citează)

  3. Nici eu nu mănânc şi nici familia mea. Poate şi pt. faptul ca suntem mai laici, ca să zic aşa, iar mie, cel puţin, tradiţiile în general şi cele româneşti în particular, mi se par deseori desuete, chiar ridicole şi stupide.

      (Citează)

  4. La prietena mea in familie de ani buni se face curcan de paste. Din ala smecher, bagat la cuptor si umplut cu ananas si alte mirodenii, te lingi pe degete. Nici mie nu-mi placea mielul cine stie ce, dar parca mi s-a facut dor.
    @Cosmin: tu esti cealalta extrema. De ce nu faci miel in orice alta zi a anului, sau daca nu gatesti tu macar sa ceri? :)

      (Citează)

    • @Cosmin: si tu esti agatat de traditii, doar ca in sensul opus a ce ziceam eu :P Vorba lui Ipo, de ce nu faci miel mai des atunci?

      Imi place tot mai mult o atitudine pe care o vad la strainii dinspre vestul Europei. Cand e sarbatoare pentru ei inseamna ca sunt niste zile libere si se odihnesc si se distreaza. La noi de sarbatori parca e doar mai multa munca, goana la hipermarketuri, framantat cozonaci, vopsit sute de oua, mers la slujbe, tinut datinile. Ce se intampla cu ideea de a onora o sarbatoare prin relaxare si voie buna?

        (Citează)

  5. @ipo, nwradu
    Sa stii ca imi mai face sa zic de 5-6 ori pe an coaste de miel la cuptor si/sau pulpa de miel la cuptor, dar daca as minca de 3 ori pe luna parca nu mi-ar mai placea la fel de mult ca acum. Ex: 1.ceafa si cotletul de porc la gratar, mancand la orice gratar ma duc, pur si simplu nu le mai suport; 2.nu intodeauna in timpul anului gasesti carne proaspata de miel ci foarte foarte rar.

      (Citează)

  6. Eu credeam ca de Paste se mananca iepure. La fel cum de Craciun, se mananca Mos Gerila…

      (Citează)

    • @nashu: eu sunt trist ca la nici o sarbatoare nu se mananca rata. Imi place rata.

      @cosmin: la Jerusalem’s Shaworma aveau intr-o vreme si shaorma de miel cu vitel sau ceva asa…

        (Citează)

  7. @ nwradu

    Thanks for the tip ! ;)

      (Citează)

  8. Sa faci tu sarbatorile la straini, sa vezi ce trist e. In cel mai bun caz e un prilej sa aduni membrii familiei care traiesc departe. In general insa, e mai mult un weekend ca oricare altul doar ca e mai putin trafic pe strazi si toate magazinele inchise si nu ai ce sa faci. (cehii iau bicicletele la plimbare)

    Apropos de traditii culinare, in Cehia vor manca pui de Paste, merci frumos, ce e asa special? De Craciun sa vezi ce isterie este cu crapul (pestele nu altceva) In fata la toate supermarketurile au cazi imense pline ochi cu pesti vii pe care cehii ii cumpara si ii duc acasa, ii tin in cada, pana la masa de Craciun. Si toti dar absolut toti mananca crap prajit cu un fel de salata de cartofi cu maioneza (multa maioneza). Si nimeni nu-si pune intrebari daca le place sau nu.

    Cat despre miel, eu sincer incep sa cred ca nu stim sa-l gatim la noi in tara. Am mancat in Franta, am crezut ca lesin de ce bun era, o bucata din piciorul din spate, la cuptor cu ierburi, Piure de cartofi si de morcovi alaturi. Si cand am intrebat ce e ala gigot mi s-a spus ca e miel, nu-mi venea sa cred. Pentru anul asta, cand vina casa, am cerut o pastrama, sper sa si primesc :P

      (Citează)

  9. @ ioana : Exact ! Si in Grecia faca aia niste coaste de miel de mori, cu diverse garnituri. Roasted lamb chops parca.

      (Citează)

  10. Inca e ok asa. Sa-i vezi pe aia care nu manca miel ca cica nu e bun, dar nu au mancat niciodata ci spun doar, asa, din auzite.

      (Citează)

  11. brrr radule. Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa primesti.
    Am prins un paste in suedia. Dupa ce ca aia sunt plictisitori, de paste este chintesenta plictiselii.

    Prefer oricand scandalul si traditiile romanesti. macar sunt reale. Si, partea buna e ca daca vrei musai, poti sa le eviti. Dar, daca toata lumea sta, n-ai cum sa eviti asta

      (Citează)

  12. dar duceti-va la turci, la Istanbul, au aia la swaormica si kebab de miel de te lingi pe degete in orice zi a anului….cred ca nu ati cautat destul…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus