un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tehnologii care nu trebuie inventate

21 Feb 2011  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Mă gândeam zilele trecute, când aveam de făcut nişte drumuri lungi prin oraş, ce mişto ar fi dacă s-ar inventa teleportorul. Ca în Star Trek, cu biiiiiiimm şi dispari dintr-un loc şi apari în altul la mare distanţă. Ar fi super cool. Şi totuşi, la o a doua privire, ar cam fi sfârşitul nostru.

Ai fi oricând gata să mergi la muncă. După program, în toiul nopţii, de câte ori are şi şeful o idee, te poate chema acolo în 3 secunde şi nu ai cum să refuzi. Te îmbraci şi biiiiiiim, eşti în birou.

Ar da faliment toţi producătorii de maşini, companiile petroliere, liniile aeriene, toţi cei care transportă oameni din locul A în locul B sau ajută cumva la acest efort. Sigur, asta n-ar fi ceva rău, că am reduce mult poluarea. Dar milioane de oameni ar rămâne fără muncă peste noapte, aşa că ar fi naşpa pe total.

Mai mult, ar da faliment o grămadă alţii care aparent nu au nici o legătură, de exemplu hotelurile. Cu teleportare, aş putea merge dimineaţă în Caraibe şi noaptea, când sunt frânt de oboseală, ameţit de beţie şi “stors” de compania celor două roşcate (modele Sports Illustrated, desigur) pe care le-am agăţat pe plajă, m-aş întoarce să dorm în patul meu de aici din Bucureşti. Când dormi nu contează în ce pat eşti, exceptând, desigur, rarele cazuri când eşti în pat cu soţia, dar a altuia.

Cum te-ai feri de hoţi? Pleci la muncă, dar altcineva apare la tine în casă şi ţi-o goleşte pe toată. În același timp, magazinele tradiționale s-ar închide toate, fiind înlocuite de variante online care livrează instant produsul. Și prin instant înțeleg chiar instant. Ar rămâne doar amazon.com, că ei au de toate.

N-ar mai fi nimeni pe străzi. Puţini oameni se plimbă doar de plăcere. Când nu mai trebuie să mergi pe stradă ca să ajungi la piaţă, la prieteni, la muncă, la frizer sau la casieria RCS ca să plăteşti netul… nu o mai faci. Şi cum n-ar mai fi nici maşini sau tramvaie, în întreg oraşul ar fi o linişte de mormânt, deranjată doar de acei câţiva care se plimbă pentru sport sau aer curat.

Săracii vameşi n-ar mai avea de unde să ia şpagă. O tragedie…

Bine, toate aceste neajunsuri ar afecta întreaga civilizaţie umană şi aceasta s-ar duce pe apa sâmbetei, dar până atunci, în primele câteva zile, totul ar fi perfect. Ai fi în Caraibe non-stop, iar apoi la munte, dacă aşa vrei. Aştepţi să vină trupa ta preferată în concert? Acum te poţi duce tu la ei! N-ai vizitat niciodată Noua Zeelandă? Poţi fi acolo în 2 minute, nici nu-ţi trebuie bani. După care s-ar prinde toată lumea că poate face asta şi n-ar mai merge nimic.

    6 comentarii

  1. Tehnologia aia nu va fi pe gratis, stai linistit.

      (Citează)

  2. Teleportarea nu presupune distrugerea originalului si reproducerea lui la destinatie? Practic creeaza o clona perfecta cu toate amintirile tale, dar totusi o clona. Tu, originalul, esti mort.

      (Citează)

  3. pentru ca ai fi mort

    deci mutarea s-ar face pentru ceilalti nu pentru tine

      (Citează)

  4. teleportarea in teorie e transferul de materie dintr-un loc intraltu’.nu se distruge nimic,se transfera.teoretic.

      (Citează)

  5. stiu ca deja s-a reusit teleportarea de energie … quantum physics baby …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus