un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Obiectiv nou: Sigma 50mm f2.8 macro 1:1

3 Jan 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Am cumpărat de puţină vreme un obiectiv pentru fotografii macro făcut de Sigma, având 50mm fix şi o apertură de 2.8 la minim. E perfect pentru fotografierea detaliilor unor obiecte şi, pentru că are apertura destul de mare la 2.8, face şi portrete reuşite prin adâncimea de câmp de care este capabil. Găsiţi mai jos exemple de ambele feluri, cele macro fiind, evident, cu mâncare.

Mie mi se pare extrem de scump la 1300 de lei la f64.ro (eu l-am luat pe montura Pentax, dar există şi varianta Canon şi Nikon), dar măcar e bine construit şi până acum nu mă plâng de nimic, ba chiar a venit şi cu un parasolar discret. Îmi place că poate focaliza undeva foarte aproape de lentilă, spre deosebire de obiectivul meu standard, un Tamron 20-200, care focalizează de la 45 cm în sus. Apertura mare nu înseamnă doar portrete bune, ci şi fotografii bune în lumina slabă, precum vedeţi în cea cu zăpadă sau chiar şi în cele din restaurant, făcute sub nişte becuri normale. Acel macro 1:1 este un raport de magnificare şi înseamnă că imaginea se tranmsite pe senzor în aceeaşi mărime ca şi în realitate, în timp ce obiectivele non-macro (sau altele macro, dar ieftine) au un raport de 1:2 sau 1:3, adică micşorează nejustificat imaginea şi deci se pierd detaliile. Atenție că obiectivele cu distanța focală fixă, precum acesta de 50mm (și atat) nu au zoom.

Există unul şi mai bun, găsit la Sigma Macro 28mm f1.8: Sigma 28 mm (adică unghi mult mai mare de vizibilitate) şi cu apertura f1.8, ceea ce înseamnă şi mai multă lumină în obiectiv şi un DOF mult mai bun. E şi mult mai scump. Acum că am văzut avantajul obiectivelor macro mi-l doresc pe acesta.

    10 comentarii

  1. Good to have you back…
    Da, ma bucur ca ai achizitionat un bun obiectiv macro. E bun…
    :D Imi place sa observ detaliile… in special cele din farfurie…

      (Citează)

  2. Salut. Am comentat destul de rar pe blogul tau, tocmai datorita faptului ca nu-mi place sa ma bag in treaba omului. :)
    Insa referitor la obiectiv as avea cateva observatii: personal am testat pe aparatul meu modelul de 100mm 2.8 de la Nikon (http://www.f64.ro/obiectiv-nikon-af-s-105mm-f-2-8g-if-ed-vr-ii-macro-1:1-stabilizare-de-imagine.html). Stiu, este mai scump (pe vremuri era mai ieftin), dar rezultatul este incredibil. Ai nevoie in plus de un tripod pentru ca este foarte sensibil, chiar si cu stabilizator. Nu ma pricep la Pentax, dar teoretic ar trebui sa existe un obiectiv sinonim.
    Acum, departe de a fi critic, pozele postate de tine sunt mai mult close-up-uri decat macro.
    Din nou, ca o parere personala: m-as feri la macro de obiective cu focala mica (aici ma refer la acel Sigma de 28mm specificat de tine). Asta pentru ca va trebui sa-l tii aproape de obiectul fotografiat, fapt ce iti poate produce umbre. Sigur ca exista flash de contur, dar totusi de ce sa complici lucrurile…

      (Citează)

    • Sigma este varianta de Nikon a obiectivului pe care-l am eu. Cred ca si celalalt si-ar face treaba bine pentru portrete, dar nu are si macro 1:1.

      In alta ordine de idei, vezi ce zice si Carcotasu. La 50mm ai compromisul bun intre zoom si unghi de vizibilitate. Eu as vrea unul cu distanta focala mai mica pentru a surprinde mai multa scena in imagine, ca pot oricand sa dau crop. Altii prefera invers si de aceea se vand obiective de 90 si chiar 105mm. Cel mai bine e sa-l testezi un pic inainte sa-l cumperi, sigur poti aranja asta la f64 sau emag.

        (Citează)

  3. Salut Radu, ce model Pentax folosesti?

      (Citează)

  4. Salut Radu, acum ceva vreme ti-am descoperit blogul si mi-a placut ce am gasit ;)

    Asa ca m-am gandit sa-ti cer un sfat; sunt oarecum noua in ale fotografiei si as dori sa-mi iau un aparat foto mai bun (ceva accesibil ca si pret) si ma gandeam la un nikon p100, p90 sau l110. Ce mi-ai recomanda pentru inceput?

      (Citează)

  5. pentru focale fixe cumpara pentax, sigma sunt ok pt unele zoom-uri. seria “limited” este relativ scumpa insa rezultatele sunt exceptionale. e adevarat insa ca pentru macro nu ai multe modele disponibile la pentax.
    pune si tu niste imagini macro sa vedem ce poate :)

    ah… La Multi Ani! :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus