un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce gandeste un sinucigas

31 Jan 2011  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Duminică dimineaţa, la prima oră, o tânără s-a sinucis aruncându-se în fata metroului la staţia Piaţa Universităţii. Mecanicul n-a avut suficient timp pentru a opri trenul, deşi îmi închipui că a pus o frână de zile mari. Această ştire mă face să mă întreb oare la ce se gândeşte un sinucigaş atunci când îşi ia propria viaţă. Nu motivele în sine, nu cauzele care fac o persoană să se sinucidă mă interesează acum, ci, considerând decizia “mă omor” deja luată, mă întreb cum raţionează acel om pentru a-şi lua viaţa.

De exemplu aş vrea să ştiu de ce respectiva tânără a ales să se arunce în fața metroului şi nu s-a aruncat de pe un bloc. Nu e logic să te arunci în faţa unui metrou, întâi pentru că e un mod groaznic de a muri, apoi pentru că e posibil să nu mori, ci doar să rămâi fără mâini sau picioare, iar în al treilea rând pentru că-i pui în pericol şi pe cei din jur. Un metrou intră în staţie cu ceva viteză, iar o frână de urgenţă în acel moment cu siguranţă îi va prinde pe mulţi nepregătiţi şi se vor răni prin vagoane. În plus, conducătorul trenului ce vine are, de trebuie să trăiască apoi cu amintirea faptului că o persoană a murit sub roţile lui?

Oare respectivă tânără a traversat doar la culoarea verde a semaforului, mergând conştiincioasă şi cu atenţie până la Piaţa Universităţii, pentru a nu păţi ceva pe drumul către locul unde urma să-și ia viaţa?

Nu înţeleg de ce ar mai conta. De ce te-ai duce cuminte până acasă sau până la metrou, ai conduce regulamentar, ai da bună ziua, ai traversa pe verde, ai composta cartela şi ai zâmbi la lume, doar ca apoi să te omori. De ce mai faci anumite lucruri, dacă știi că oricum urmează să mori? Sunt curios şi în funcţie de ce îşi aleg sinucigaşii metoda prin care mor. De ce unii se aruncă de pe bloc, alţii sar în fața metroului, iar alţii doar iau pastile. Fiind decis să mori, mie mi s-ar părea normal să alegi metoda cea mai uşoară şi nedureroasă pentru tine, că n-ai de ce să te şi torturezi înainte de asta. Când dă metroul peste tine sau sari de pe clădire… mai rămâne un cadavru şi pentru familia ta? Că dacă ai una, mai bine iei pastile şi mori în patul tău, fără brutalitate.

E imposibil să obţin un răspuns la astfel de întrebări: singurele persoane care l-ar putea da sunt moarte, altfel n-ar avea de unde să ştie cum să răspundă. Aşa că m-aș mira să aflu ceva concludent. Un singur lucru nu voi crede, anume că un sinucigaş e prea tulburat şi dus cu pluta pentru a gândi atât de logic. Nu este. Câtă vreme te decizi că mergi la Piaţa Universităţii şi te arunci în fata metroului, înseamnă premeditare şi deci te-ai gândit ce faci şi de ce. Mădălina Manole a căutat vreo două săptămâni otrava, a lăsat mesaje pentru familie şi abia apoi a băut-o, chiar de ziua ei. E totul premeditat şi deci ar trebui să poate fi şi explicat.

    14 comentarii

  1. Poate asta te ajuta oarecum sa intelegi: http://webcultura.ro/draga-miruna-draga/

      (Citează)

    • @Stefan: cu ce sa ma ajute? M-a lamurit bustean, cum ziceam, iar eu oricum nu caut explicatii pentru decizia de a se sinucide, ci pentru modul in care a facut-o.

      @Danutz: probabil ca e si asta un factor. Vrei sa afle altii ca te-ai sinucis din cauza lor si a ceea ce ti-au facut, fie ei seful, iubitul, parintii, Boc etc

      @Ana: ba intra cu mare viteza, avand in vedere ca si la 10 la ora poti sa mori daca da peste tine. Cei care au supravietuit au fost de fapt cazuri miraculoase, nu ceva normal.
      Cand esti mort, iti mai pasa ca te pupa rudele? Sa nu-mi zici ca te arunci sub metrou si iti faci terci corpul doar ca sa nu te pupe rude nespalate.

      Iar despre faza cu ultima zi de munca, te inteleg. Si eu as face la fel, daca ar fi ceva de muncit. Asta spune ceva despre ce fel de persoana esti. Dar aici vorbim de moarte, te-ai decis ca nu-ti mai pasa. E ca si cum ai fi ultimul om din lume si ai traversa doar pe verde.

        (Citează)

  2. De genu daca mor eu, sa stie toata tara !
    Copilaresc.

      (Citează)

  3. Hmmm…

    Metroul nu intra in statie cu foarte mare viteza, mai e si posibilitatea de a fi vazuta => ala pune frana => viteza scade iar => sansele sa moara nu sunt chiar asa de mari ca in cazul trenului, noaptea, in afara localitatii, undeva dupa o curba. Daca nu ma insel, parca unu’ care a incercat metoda cu metroul… anul trecut? acum doi ani? a ramas fara un picior, dar n-a murit.

    Poate unii se sinucid si din cauza familiei si nu isi doresc un cadavru care sa poata fi expus. Chestia asta pot sa o inteleg. Exista multe persoane care pupa mortul la o inmormantare. Nu mi se pare deloc o chestie faina ca dupa ce mori sa se gaseasca un card de rude de la Cucuietii din Deal, care probabil se spala de doua ori pe an, care probabil nici macar nu stiu cum te cheama, sa vina sa te incleieze cu saliva si muci.

    Nu înţeleg de ce ar mai conta. De ce te-ai duce cuminte până acasă sau până la metrou, ai conduce regulamentar, ai da bună ziua, ai traversa pe verde, ai composta cartela şi ai zâmbi la lume, doar ca apoi să te omori. De ce mai faci anumite lucruri, dacă știi că oricum urmează să mori?

    Amuzant, chestia asta mi-a reamintit de ultima mea zi la fostul loc de munca. Am stat pana in ultima zi, am tras tare pana in ultima zi, nu am plecat mai devreme. Am facut-o pentru ca asa era corect. Cu nici o luna inaintea mea mai plecase o colega. Si-a luat concediu medical pentru ultimele zile si in ultima zi in care chiar a venit la birou n-a facut altceva decat sa citeasca ziare, sa isi faca unghiile si sa bata cu ele in birou uitandu-se la ceas. Si a plecat cu doua ore inainte de terminarea programului. Ironic, ea a plecat pentru un alt loc de munca, eu am plecat pentru ca simteam ca am nevoie de timp pentru mine si mi-era prea cumva sa cer o luna intreaga de concediu…

      (Citează)

  4. @Ana
    Nu trebuie sa te simti aiurea cand ceri cat vrei concediu (in limita legala, evident). E vorba de timpul TAU, pe care l-ai castigat TU. Vrei o luna concediu si ai dreptul la suficiente zile? Foarte bine, ceri o luna concediu. e poate sa nu-ti aprobe – sunt cateva cazuri in care iti poate fi refuzat, dar – din ce stiu eu – cel putin o perioada de 3 saptamani de concediu neintrerupte pe an orice firma e obligata sa-ti dea. Pana la urma singura datorie a ta fata de firma la care lucrezi e sa-ti faci treaba 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana. Daca firma va avea greutati (bine, e greu de crezut) din cauza faptului ca tu iti iei o luna de concediu, ghinion, nu e problema ta. Sa angajeze mai multi oameni pentru a putea acoperi si zilele de concediu.

      (Citează)

  5. Sansele cu metroul sunt destul de aproape de fifty-fifty. In cazul in care e ceva proiectat asa cum e metroul bucurestean, 44% mor. Pentru tren, statisticile arata ca peste 90% crapa. E destul de mare diferenta.
    De aici.
    Mai gasisem intr-o vreme undeva niste statistici cum ca sansele de deces pentru “sine” sunt ceva de genu’ tren > tramvai > metrou.

    Cred ca da, imi pasa, si inca foarte tare. :)) Detest sa fiu tarata la inmormantari (din fericire, de opt ani n-am mai…) Nu atat din cauza mortului, cat din cauza multora din viii de acolo. :|

    Daca as fi ultimul om din lume… probabil n-ar mai functiona semafoarele oricum :)

    @Sabotor: eu lucram acolo de nici 4 luni si politica saptamanilor de concediu neintrerupt era ca eram obligati sa ni le luam de sarbatori, ca asa voia “the big boss” – vacanta prelungita si daca el are liber, nici altii sa nu munceasca…

      (Citează)

  6. Poate decizia n-a fost premeditata si a luat-o pe moment. Poate a primit o veste nefasta …

      (Citează)

  7. sau poate era pur si simplu depresiva, fara ca cineva din jurul ei sa o trimeata la doctorul de psihocucu pentru o pastilatie decenta.

    metodele? cred ca dau cu banu :D

      (Citează)

  8. stai .. am citit acum stirea si fata era studenta la istoria artei. mai trebuiesc alte explicatii ?!

      (Citează)

  9. Sunt studii care spun ca de fapt cei ce incearca sa se sinucida vor sa fie salvati. Poate asa se explica rata de 44% de care spunea Ana. Eu as alege clar aruncarea de pe o cladire, deci presupun ca e o chestie de gusturi. Ceea ce ma mira e (stiu ca suna ciudat) lipsa de buna-cuviinta a unor sinucigasi. De ex, mi-ar fi rusine sa stiu ca ma injura 2 ore mii de oameni care asteapta metroul. La fel, sa ma arunc in fata unei masini si sa il bag pe soferul ala nevinovat in tot felul de probleme nu mi se pare ok.

      (Citează)

    • Asta cu 2000 de oameni care te injura cred ca tine de faptul ca vrei sa afle altii ce ai facut si de ce, ca apoi sa se stie ca niste oameni te-au suparat rau. Din acest motiv aproape toti sinucigasii lasa un bilet sau ceva.

      @Revo: mai e, ca arta nu prea are legatura cu metroul.

        (Citează)

  10. provincia nu are metrou deci e o moarte destul de rara. E putina arta si in chestia asta nu crezi?

      (Citează)

  11. in jur de ora 5 dimineata din cate stiu eu…e vorba cumva de metroul pe care il iau cei care se intorc din cluburile din centru acasa daca nu au bani de taxi…eu am fost la ora respectiva doar in aceste circumstante la metrou atat de devreme. Cred ca interesant ar fi si contextul, nu doar la ce s-a gandit pe moment….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus