un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

39 de kilometri de autostrada in 4 ani

10 Dec 2010  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

E vorba de licitaţia tronsonului Nădlac – Arad, dar de fapt exagerez eu: sunt mai puţini kilometri, 38,8 la număr, şi mai mulţi ani, adică 4,5 ani sau 54 de luni. Patru ani şi jumătate pentru 39 de kilometri?!? Cum o fac frate? Suspendată? Pe sub pământ? Din cristale swarovski? O toarnă un singur om, cu găletuşa de nisip şi o lopăţică furată de pe plajă, ca să iasă mai ieftin?

Reţineţi că nu este termenul real de construcţie, nu este cel rezultat după o mie de amânări şi actualizări de contract. Este ceea ce-şi propune Compania Naţională de Autostrăzi şi whatever să facă. E termenul propus de ei către cei ce vor oferta tronsonul. În acest ritm este considerat normal să ne dezvoltăm ţara.

via Hotnews.

    11 comentarii

  1. Pai un an dureaza probabil doar proiectul. Gandeste-te cat dureaza sa proiectezi un pod…

      (Citează)

  2. Eu zic sa nu te mai mire nimic cand vine vorba de tarisoara asta , aici orice este posibil.
    Am auzit una si mai tare la Ora de business de pe tvr 2 , fostul biz bazar de la a3 , cica acum cu preluarea aeroportului baneasa de catre cel din otopeni se va mari , dezvolta si ce ii mai fac si pron 2030 vor ei sa-l aduca la capacitatea lui Heathrow . Eu zic sa mai puna inca 30 , ca deh suntem cu 50 de ani in urma , nu doar cu 20 si poate ajungem .

    Autostrada la noi e un lux , maine poimaine o impoziteaza corespunzator , vedem ce o mai fi .

    Nici prea multi km nu-s buni , ai vazut cat s-a facut litrul de petrom 95 de la petrom , 4,91 like wtf ???

      (Citează)

  3. @nashu_mare Dureaza, daca esti Apolodor din Damasc. In zilele astea presupun ca specialistii ar putea sa dea copy-paste…
    @nwradu Pe langa timpul incredibil, poate iti plac si costurile. 8 000 000 euro / km, adica 8000 Euro pe m liniar. Daca are 10 m latime ar veni cam 800euro / mp, de zici ca astia fac un bloc turn nu toarna niste ciment… Eu ma ofer sa cumpar si sa dau in folosinta lunar cam 2 m2 , mi-ar fi de folos banii aia…

      (Citează)

  4. Adica autostrada merge cu 1,1 metri pe ora. Parca melcul merge cu 5 metri pe ora, nu?

      (Citează)

  5. @Bogdan: presupui gresit, podurile sunt considerate lucrari de arta. Pentru fiecare pod sau pasaj se fac calcule de rezistenta, vizionari ale amplasamentului, teste, masuratori etc. Nu e chiar atat de simplu. Cladiri pot fi doua la fel, poduri nu. Gandeste-te doar ca nu sunt doua obstacole de trecut la fel!

      (Citează)

  6. In plus, aia 5 ani includ si doi ani de garantie, adica doi ani in care se va circula pe autostrada…

      (Citează)

  7. @nashu_mare Nu sunt in domeniu, insa ma gandesc ca nu vorbim de poduri peste Dunare ci de cateva treceri peste denivelari, cum sunt pe autostrada soarelui. Daca si alea sunt lucrari de arta….

      (Citează)

  8. Nici eu nu sunt in domeniu, insa am in familie pe cineva (ruda de gradul 1 – aka maica-mea) care chiar asta face. Toate podurile si pasajele sunt lucrari de arta. Oricum, in zona vor fi in pincipal pasaje. Podurile sunt alea peste ape. ;)

    Mi-aduc aminte ca pentru autostrada soarelui a lucrat de dimineata de la 8 pana seara la 10-11 timp de cateva luni. Iar asta a fost doar pentru un tronson de 20 de km (si, evident, doar pentru poduri). Cand banii vin de la UE, ma indoiesc ca se poate planifica un astfel de program.

      (Citează)

    • Hai ma, las-o moarta. Podul Vasco da Gama are 17 km, facut peste estuarul raului Tajo si s-a construit in 18 luni. Si e peste apa frate. Podul Hangzou din China, construit peste OCEAN, are 35 de km si s-a facut in 4 ani. E Wikipedia plina de exemple. Noi facem o autostrada de la Arad la Nadlac, da-o in ma-sa de treaba.

        (Citează)

  9. Si in cat timp au fost proiectate alea?

    Noi facem autosrtada aia in doi ani jumate cu tot cu proiectare. E un timp OK.

    In plus, din pacate, spre deosebire de statul chinez, romanii nu pot folosi sclavi.

      (Citează)

  10. Radu, 4 ani incepand de cand? Pana anul asta au fost mari probleme cu exproprierile. Din 2010 insa s-a dat o lege prin care nu poti sa mai ceri cat vrei tu, nu te mai judeci etc. Iti ia pamantul si iti da bani pe el la valaorae reala. S-a terminat sau macar partial s-a terminat cu tunurile pe care le dadeau unii cumparand pamant pe unde trece strada. De aceea consider ca incepand din 2011 se vor misca MULT mai repede decat au facut-o pana acum.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus