un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Hipermarketurile, aceasta pacoste a tarii noastre

18 Oct 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Construcţia hipermarketurilor în oraş a fost o greşeală capitală deoarece sufocă producţia primară şi accesul direct al micului producător la magazine, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără

Chiar ministrul a declarat tâmpenia asta, ca să vedeţi ce oameni ne conduc. În primul rând, construirea hipermarketurilor în oraş nu este o greşeală, dovada sutele de mii de oameni ce merg în Carrefour Orhideea, Cora Lujerului, Kaufland sau Auchan Titan. Acum câţiva ani Orhideea era al treilea cel mai vizitat Carrefour din lume şi nu ştiu dacă a pierdut această poziţie. Oamenii se duc la cumpărături, deci în mod sigur existenţa acestor magazine nu este o greşeală.

Construcţia hipermarketurilor a fost o greşeală capitală. Nu le construieşti în oraş – ai sufocat şi ai eliminat cealaltă concurență mică.

Da, concurența mică. Poate aş cumpăra ceva mai multe produse de la concurenţa mică dacă un iaurt n-ar costa 3 lei în Cora şi 4 lei în Mega Image-ul din cartier, dacă un suc n-ar fi 4,5 lei în Carrefour şi 5,6 la chioşcul de la colţul blocului. Poate aş cumpăra mai multe dacă aş găsi mai multe, dar din păcate doar hipermarketurile îmi oferă aproape toată gama de produse pe care mi-o doresc în acelaşi loc, iar timpul meu este scurt şi atunci profit de orice ocazie de a-l eficientiza. Magazinele de cartier sunt doar pentru acele momente când vreau neapărat o ciocolată, nu mai am ulei sau aş bea o cutie de Cola.

Ce zice ministrul este doar o adaptare a unui alt scandal din America, mult mai mare şi mai întins în timp. Walmart şi alte lanţuri au făcut mii de magazine în SUA şi au falimentat magazinele mici de cartier care n-au putut ţine pasul cu preţurile lor. Eh ştiţi ce? Ăsta e capitalismul. Asta e libertatea de a face orice afacere vrei tu, câtă vreme este legală. Să te plângi că un magazin mare cu preţuri mici le scoate din afacere pe alea mici cu preţuri mari e ca şi cum te-ai plânge că telefonia a scos de pe piaţa telegraful sau că sifonarii au închis oblonul pentru că a apărut apa minerală la sticlă. Acum sute de ani sunt sigur că cineva era la fel de scandalizat că s-a inventat o chestie nouă numită hârtie şi producătorii de papirus nu vor mai avea din ce să trăiască. Se întâmplă, se cheamă evoluţie!

Sunt curios ce ar vrea ministrul să facă. Oare în concepţia domniei sale hipermarketurile ar trebui mutate la 20 de kilometri de oraş, aşa cum a fost primul Metro? Nu văd cum îţi ajuţi cetăţenii în momentul în care le oferi două alternative: cumperi scump din cartier sau mergi kilometri întregi până la un hipermarket. Asta e o idioţenie. Ar înlesni afacerile a câteva sute de magazine şi ar îngreuna viaţa a milioane de oameni. Cât credeţi că ar rezista un astfel de sistem?

Problema are o rezolvare mai simplă: poate ar fi cazul ca şi magazinele de cartier să înţeleagă că vremea preţurilor nesimţite s-a terminat. În Pantelimon există buticuri care se duc în Cora, cumpără sucuri, iaurt, ciocolată şi bere şi apoi le vând, la nici 2 kilometri de hipermarket, la un preţ mult mai mare. Asta nu e afacare, e o ţeapă trasă cumpărătorilor. Nu o să fiu niciodată supărat să-i văd închizându-se. Prea mulţi se vaită în loc să înţeleagă că acesta este mediul de afaceri modern şi fie te adaptezi la el fie dai faliment. Nu mă aşteptam să se vaite şi un ministru, ce-i drept.

Știrea via Hotnews.

    4 comentarii

  1. La mine in cartier diferenta de pret la un suc de 2 litri intre un hipermarket si magazinele de aici este de cel putin 1leu, 1,5 lei. Chiar si daca ar cumpara de la hipermarket(nu de la distribuitor direct) si ar adauga un adaos decent ar fi o treaba si tot le-ar iesi profit.
    Au aceleasi cheltuieli ca si un hipermarket – o vanzatoare nu are mai mult de 800 Lei in mana sa fim seriosi iar multi sunt proprietari pe spatiu, deci nu au chirii de platit, iar inafara de curent si incalzire iarna nu ai cheltuieli foarte mari, si aceste cheltuieli le au si hipermarketurile(sutele de neoane nu ard sigure, frigiderele sunt in permanenta pornite, nu doar in timpul programului sau doar vara, etc).
    Sa te plangi ca lumea nu iti cumpara marfa scumpa pe care ar putea sa o ia mai ieftin e o nesimtire.

      (Citează)

  2. problema cu hipermarketurile estem ca distrug in mod simpatic producatorii – li se preturi mai mici si nu sunt platiti la timp.

    in rest, problema este ca de la hipermarket cumperi mai multe cu 10% mai eftin, dar ajungi sa arunci 20% din mancarea loata pe principiu (e mai ieftin, deci sa lom mai multa)

      (Citează)

  3. Micii intreprinzatori, fie ei producatori sau comecianti, nu trebuie sa vanda ieftin. Ar fi cea mai mare greseala. Ieftinul este apanajul productiei in masa. Un producator mic nu se poate pricepe sa si produca sa si vanda, facandu-le in final pe ambele cu costuri mult mai mari decat un crescator industrial si un vanzator profesionist. Sunt aproape complet convins ca, cu tot pretul mai mare pe kilogram, profitul per unitate vanduta va fi mai mic decat in cazul celorlalti. Si atunci de ce sa o faca? De ce sa stea zile si nopti cu marfa in pietele din orase (le mari)?

    Da, inteleg sa vanda in magazinele satesti, aproape de punctul de productie sau en gros unor retele de aprovizionare, dar ce viata au oamenii aia care se ocupa si cu produsul si cu desfacerea en-detail?

      (Citează)

  4. Cerere și ofertă. Când o să înteleagă conceptul ăsta pulimea comunistoidă care ne înconjoară o să vedeți prețuri rezonabile. Până atunci o să mă delectez în continuare cu idioti la TV și pe internet care cred că piața și țăranii sunt niste fraieri care nu au altceva mai bun de făcut decât să-și vândă marfa pe nimic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus