►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Am acasă o maşină de făcut pâine destul de şmecheră, un Philips HD 9040/90. Coace pâine, face chifle, adăugă seminţe, ba chiar se laudă şi cu făcut cornuleţe şi alte prostii. N-am vrut-o în mod special, dar, ca și în cazul bolilor venerice, am căpătat-o și asta e, mergem înainte.
OK. Am pus-o pe masă, am turnat faină unde scrie “faină”, am selectat programul, am apăsat Butonul, ba chiar i-am zis cu cea mai bună voce de Sauron de care am fost capabil “make me a bread worthy of Moooordor“.
N-a ieşit cine ştie ce. Coca e cam nasoală și nu-ţi vine să o mănânci. N-a crescut suficient, nu e pufoasă, nu-ţi face poftă, dar curent electric a consumat vreo 4 ore pentru asta (şi cum am pornit-o la 8 seara, ghiciţi cine a stat treaz până la 12 noaptea să supravegheze maşina de pâine să nu facă poc, în loc să supraveghez ceva mult mai util, precum un pornache). Am înţeles că trebuie cântărite la gram ingredientele şi diferenţa se cunoaşte când fac aşa.
Mai sunt şi alte şmecherii? Cei ce aveţi astfel de aparate ce recomandaţi? Cum iese o pâine bună, din aia de abia aștepți să se termine cele 8 ore de muncă și să te duci acasă, să mănânci pâine cu gem?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
10/09/2010 la 12:26 PM
Ai mei au una de-aia simplista, Moulinex parca.
Ideea e ca da, trebuie cantarite alea la perfectie, nu te apuci sa pui dupa ureche. Pe masura ce capeti experienta poti sa incepi sa faci un “fine-tuning” la ingrediente. Conteaza din cate am inteles si ce fel de faina ii bagi, ca parca e una speciala (scrie in manual) si drojdie granule am inteles ca e cea mai buna.
Oricum depinde mult si de masina, asta de o au ai mei nu stie sa faca “crusta” si “coaja” mai dura asa, gen crocanta. In schimb am mancat la un prieten, care evident avea alt fel de aparat.
Cel mai misto lucru e ca poti programa cand sa fie gata painea, de exemplu dimineata, sa o ai calda la micu dejun. Yummy.
AdrianG(Citează)
10/09/2010 la 12:38 PM
din cate stiu eu si papat (am mancat pe la prieteni) iese f bine daca stii sa pui totul cum trebuie. trebuie sa te apuci de niste incercari :)
stefan(Citează)
10/09/2010 la 1:32 PM
Diferenta o face cantarirea ingredientelor. Nu la gram, dar max. un +-5 grame la faina si apa/lapte.
De folosit doar apa/lapte + faina + drojdie + ulei + sare + zahar.
Ca drojdie se poate folosi si cea uscata si cea normala. Atentie si aici la gramaj. O paine “lasata” poate insemna fie prea putina drojdie, fie prea multa. Coca poate creste muuult si apoi sa se lase.
De asemenea, eu intotdeauna “desfac” drojdia, adica o pun intr-o cantitate de lichid caldut (apa sau lapte), pun zaharul din reteta, le amestec bine pana la dizolvare si apoi le las sa creasca. Cantitatea de lichid folosita aici se scade din lichidul necesar din reteta!
Eu am in reteta de 1kg. de paine 360 ml de apa. Folosesc 300 apa si 60 lapte in care desfac drojdia.
4 ore mi se pare mult. Vezi ca e posibil sa ai si program rapid, caz in care e nevoie de un pic mai multa drojdie.
Se pot face la masina si aluaturi de pizza, dulceturi etc. Asta iarna am facut cozonaci, atat copti in masina cat si doar aluat. La cei copti in masina ingredientele se amesteca in toata masa compozitiei si iese mozaic.
Ah, nu am folosit niciodata faina “pre-preparata”. Doar faina normala (poate fi 000, 650 si chiar poti folosi faina neagra – are la Kaufland) + drojdie.
RoLitoral(Citează)
10/09/2010 la 2:20 PM
ca vajnic posesor si experimentator.
E EXTREM DE IMPORTANTA ORDINEA IN CARE LE PUI IN CUVA. in cartea masinii iti spune ordinea si e VITAL sa o respecti. plus de asta, intotdeauna foloseste drojdie uscata granule.
Arhi(Citează)
10/09/2010 la 2:25 PM
eu stiu cum poti sa mananci o paine delicioasa… o faci cu mainile tale! sincer, chiar nu dureaza mult (radu al meu face aproape zilnic si ii ia cam 30 de minute), poti sa pui ce ingrediente vrei (faina de grau in amestec cu malai sau cu tarate sau chiar cu ceva dulce, daca doresti sa iasa gen desert), coaja iese fenomenala si nici nu consumi electricitate… doar gaz. cel mai simplu e sa formezi o bila din faina cu apa si drojdie care sa creasca, apoi de fiecare data cand faci painea, opresti o bucata cat o nuca din aluat, pe care o pui intr-un bol cu faina . din aceasta “nuca” faci a doua zi alt aluat de paine si tot asa. astfel se pastreaza bacteriile alea vii si painea creste si are si gust bun… si nici nu cumperi drojdie zilnic. Ar mai fi o solutie: cumperi paine semi-preparata (nu stiu daca la noi se gaseste asa ceva) si o pui la cuptor… in 15 minute ai paine calda, foarte gustoasa… si plina de E-uri.
docica(Citează)
10/09/2010 la 8:41 PM
@docica: Painea facuta asa nu se compara cu asta (e “grea”/indesata) . La masina iese pufoasa, dar fara sa zici ca mananci aer. Ah, si crezi ca gazul consumat e infinit mai putin? :)) Curent electric foloseste mai mult in ultima ora, in care coace efectiv. In rest consuma foarte putin, cat sa mentina ~30 de grade in cuva.
Eu fac de vreo 6 luni, la o masina care tot asa, am capatat-o. :) Am cativa saci de faina si tarate(cred) si prestez la paine zilnic.
Ideea e ca la inceput e greu. Pana nimeresti gramajele, pana te prinzi de ce iese desumflata (de la drojdie prea multa de obicei), de ce e prea uscata, cum si cat sa o rumenesti… Iti recomand sa nu dormi primele dati ca s-ar putea sa te trezesti in fum.
Eu iti dau o reteta pt ~1300 grame: Prima data pui ~350 ml de apa, adaugi sare si ulei (eu le pun la ochi pe astea), ~450-500 grame faina (eu folosesc faina de la tara dar e ok oricare din magazin 000, poti adauga tarate ca sa iasa un fel de integrala, insa scazi din cea alba!, altfel da pe dinafara). Faci o adancitura in mijloc si pui zahar (din nou, il pun din ochi, dar cred ca vreo 2 lingurite) si drojdie. Uda, uscata, acelasi drac. Insa conteaza producatorul. Cu cea de la pakmaya (clasica) creste excelent. Am mai incercat altele insa nu au fost pe masura asteptarilor. Am folosit si drojdie sub forma de praf/granule, insa nu e rentabil pt cat de des fac paine (a fost ok). A, si nu e nevoie sa faci zeama aia cu drojdie dizolvata, cel mai rapid e sa o farami intre degete cand o pui.
Acum, nu stiu sigur cat de bine ai ales 4 ore. In general sunt ~3 ore cu vreo 2 cicluri de framantare si 3 de dospire, iar la final coacere.
Asa, pt cat am scris vreau sa aud rezultate. :) (pe forumul de pe softpedia sunt vreo 300 de pagini daca vrei diversitate)
simi(Citează)
11/09/2010 la 1:12 AM
in urma comentariilor am invatat sa nu iau vreodata masina de paine. nu de alta, dar i-as da foc dupa ce as masura o ora lingurile de faina, si apoi tot nu mi-ar iesi..
alex(Citează)
11/09/2010 la 10:02 AM
Asta cu bolile venerice a fost buna. Sa inteleg ca ai mai multe, daca ai folosit pluralul? :P
seba18(Citează)
11/09/2010 la 3:01 PM
Doar o maşină de pâine :p
Mulţumesc tuturor pentru sugestii, fac o listă şi le pun în aplicare.
nwradu(Citează)
12/09/2010 la 10:50 PM
this is strange! – i just got one too
n`am mai intrat de mult pe bloage, la tine s-au adunat 107mesaje necitite, nu cred c-o sa am timp de toate. asta ma intereseaza ca mi`am luat si eu un moulinex de pe emag. nu prea imi crestea painea si nu stiam de ce… nu foloseam cantar – pt mine 400g de faina insemnau 400ml, abia astept sa vad unde duce corectarea acestei erori.
cred ca este trendy sa-ti iei masina de facut paine. dar inca discutiile pe forumuri nu sunt suficiente sa-ti faca o imagine. conteaza vital tipul de masina si marca ingredientelor folosite pe langa catitati.
koma(Citează)
17/09/2010 la 5:28 PM
facusi? fu bun?
animaloo(Citează)
17/09/2010 la 9:52 PM
Facui, a iesit bine paine cand am cantarit bine totul si urmand instructiunile (ordinea corecta, etc). Problema e ca se lasa un pic in centru, e concava acolo coaja. Ma nemultumeste asta, imi place aspectul de paine chiar umflata in zona centrala. Inca n-am studiat problema drojdiei si de acolo cred ca este. Cele doua amestecatoare asigura cresterea buna deasupra lor, dar in centru, unde nu e nimic, nu se umfla asa tare.
nwradu(Citează)
26/10/2010 la 10:29 PM
va rog sa ma ajutati cu sugestii. Am luat o masina cu un singur brat de amestecare. Cateodata imi iese fff bine, dar de cele mai multe ori se lasa ori nu se coace la mijloc. Am incercat multe feluri de faina, am folosit drojdie dr. Oeutker sau Pakmaya. Respect retetele, dar degeaba…
Please, help!
raluca(Citează)
24/03/2014 la 11:10 AM
Salut, cereti prea mult de la o masina de facut paine, iar chestia cu cantaritul la miligram este exagerata. Eu am o masina brandul “no name” si face treaba buna. Nu stau niciodata sa cantaresc ingredientele (e drept ca am capatat o oarecare experienta) si mi-a iesit intotdeauna. Nu cred ca e cazul sa cautati masinarii de nu stiu ce firma, toate sunt la fel. Si nici nu e cazul sa va stresati de consumul de energie electrica, e oarecum compatibil cu cel de gaz, dar scapati de incalzit cuptorul, de curatat faina imprastiata la framantare, de curatat masa, de curatat cuptorul, de curatat tavile (curatati in compensare masina), de curatat mainile, de curatat vasul in care ati framantat, nemaivorbind de pazitul si verificatul permanent al cuptorului de aragaz. Plus de asta, asa cum a scris un alt comentator, poti programa sa ai paine calda la ceaiul de dimineata. E drept ca ar iesi mult mai bine la o vatra, dar asta pentru cei ce stau la casa. Si eu stau la casa, am si vatra, dar comoditatea e mare, asa ca fac tot la masina. A’propo’s, fac si eu precizarea – ca la emisiunile tv – nu e chiar sanatos sa consumi paine calda in exces…
cornelius(Citează)
11/03/2019 la 11:00 AM
Va rog , stie cineva cum.poate fi păstrată pâinea de pe o zi pe alta fără a se usca si a se faramita?
Am un TEFAL de putin timp. Pâinea iese bună, dar a doua zi deja se fărâmă. Respect reteta .
Multumesc.
Maria(Citează)