un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sa-si dea cineva demisia!

18 Aug 2010  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

După tragedia de la Maternitatea Giuleşti am văzut pe net, la toate ştirile despre acest subiect, cerându-se într-o voce demisii. Ministrul Sănătăţii să-şi dea demisia! Cum să mai fie ministru când acel spital era în aşa stare, fără o asistentă care să-şi facă meseria cum trebuie, fără detectoare de fum, fără organizare? Demisia ministrului vrem!

Se pare că mulţi oameni nu ştiu ce trebuie să facă şi să nu facă un ministru. Ei cred că ministrul stă să întrebe de starea incubatoarelor, de prezenţa detectoarelor de fum, de portarul de la intrare sau de dotarea ambulanței spitalului din Galaţi. Nu, nu asta face. Sau dacă asta ar trebui să facă, atunci e deja o problemă.

Ministrul Sănătăţii e omul care priveşte strategic situaţia sistemului medical din România, care are grijă de bugetul total, de direcţiile de dezvoltare, de asigurări, de contribuţii, de farmacii, de legislație. Ministrul probabil că trebuie consultat de la suma de 10 milioane de euro în sus, nu pentru orice chichiţă. De ce să-şi dea demisia acum? Ministrul de Interne îşi dă demisia la prima crimă de pe stradă? Ministrul Turismului îşi dă demisia la primul turist care pleacă nefericit din România, ministrul Educaţiei îşi dă demisia la apariţia primului elev care pică bacul?

Hai să fie clar. Bebeluşii aceia nu au murit dintr-o problemă a sistemului medical românesc, ci dintr-una administrativă. Au murit pentru că s-a instalat un aer condiţionat improvizat şi pentru că nu exista detecţie şi stingere de incendiu în acea locație. Asta nu ţine de sistemul medical, de pregătirea şi salariul medicilor, de preţul medicamentelor, de reţetele compensate şi nici de altceva. E strict o problemă administrativă.

Directorul administrativ al spitalului, directorul general, ăştia pot fi traşi la răspundere pentru acest lucru. Asistenta care nu a supravegheat acel salon poate fi trasă la răspundere, dar nu are legătură cu sistemul medical. Ea trebuia să fie acolo pentru a vedea un incendiu încă din faza incipientă, nu are legătură cu pregătirea ei medicală şi cu priceperea în meserie. Priceperea ei ar fi fost o problemă a sistemului medical, faptul că nu a fost la locul de muncă nu este.

Colac peste pupăză, astăzi se afla că acel spital era în administrarea Primăriei Capitalei, nu a Ministerului Sănătăţii. Cu alte cuvinte, Primăria e responsabilă pentru funcţionarea spitalului, Ministerul doar stabileşte cadrul şi regulile din punct de vedere al sistemului medical. Au tăcut vocile care cereau demisia. Să o ceară pe-a lui Oprescu acum, dar pari prostălău dacă de la o zi la alta scandezi altceva.

M-am săturat şi de ipocrizie şi revoluţii din pat. Realitatea.net vrea să semnez o petiţie online prin care se cer condiţii decente în spitale. Fă un click şi ţi-ai făcut datoria, ai îmbunătăţit ţara! Antena 3 vrea ca la ora 22 să opresc lumina, în semn de protest faţă de sistemul medical din România. Să sting lumina în cameră? Ce legătură are? Îi consolează asta pe părinţii care şi-au pierdut copiii? Schimbă cineva ceva în spitale pentru că eu stau pe întuneric câteva minute?

Dragi televiziuni, nu mai îndemnaţi oamenii la acţiuni prosteşti şi fără sens! Nu mai daţi oamenilor impresia că apăsând un întrerupător şi-au făcut datoria şi au încercat să reformeze Sănătatea.

Dacă mass-media vrea cu adevărat să se afirme că o putere în stat, stingerea luminii şi petiţia online nu sunt soluţii. Chemaţi oamenii la un miting, mâine, la 12, în fața Primăriei Capitalei sau a Ministerului Sănătăţii. Ar fi ceva. S-ar scanda ceva, ar vedea şi conducătorii noştri de la fereastra biroului că sunt nişte oameni nemulţumiţi de acţiunile lor.

Nu ştiu câţi ar veni la miting. Dacă o fac doar 20 de oameni, atunci se dovedeşte că cei de la Realitatea şi Antena 3 sunt doar nişte papagali pe ale căror acţiuni nu dă nimeni doi bani. Dar măcar ar fi o acţiune cuantizabilă, pe când stingerea luminii nu poate fi observată şi numărată. Şi dacă vin doar 20 de oameni, pe viitor renunţaţi la astfel de acţiuni şi prezentaţi-mi doar ceea ce vreau să văd de la voi: ştiri!

    17 comentarii

  1. Cred că ai ratat sfada între primărie şi minister şi eleganţa pasării semnăturilor pe diversele contracte între instituţii. Pentru edificare je m’enfiche de Oprescu, sunt din Timişoara.

      (Citează)

  2. Măsuri împotriva a ceea ce s-a întâmplat, măcar pentru a nu se repeta incidentul, trebuie luate fără discuție. Destituirile din funcții nu trebuie să lipsească pentru că vinovați sunt mulți, chiar dacă și doar moral. A ierta un ministru sau un primar pe motivul că rolul lor nu este acela de a se ocupa de asemenea amănunte, nu face decât să perpetueze boala de care suferă țara asta de 20 și de ani.
    Oare când vor conștientiza politicienii care ocupă funcții publice că pentru incompetența lor și a subalternilor lor, ei sunt primii care trebuie să răspundă?

      (Citează)

  3. Cum, Basescu nu e de vina pentru incendiu?

    Si isi mai aduce cineva aminte ca Oprescu, inainte de a fi primar a fost medic si director de spital?

      (Citează)

  4. asta cu demiterea ministrului îmi sună ca povestea în care cei care urcau un deal îşi omoară în bătaie mârţoaga ce le trăgea căruţa, că nu trăgea bine, iar mai apoi mor căzând toţi într-o prăpastie.

    zău că nu văd rostul demiterii ministrului. în cel mai rău caz, nu văd rostul demiterii ministrului acum, când tot evenimentul ăsta e de actualitate şi e nevoie de un coordonator. domnul Cseke mi-a făcut impresie bună pe sticlă, mai ales că iniţial n-am avut o părere bună despre el, dată fiind orientarea lui politică.

    dar da, toată treaba asta e pe principiul capul lui Moţoc vrem.

      (Citează)

  5. Te lupti cu morile de vant. Daca de maine fiecare membru PDL ar incepe sa dea basini cu miros de iasomie, Realitatea si Antenele ar face scandal o saptamana, nemultumite ca nu au miros de crizanteme.

      (Citează)

  6. Cand am citit titlul am crezut ca ai innebunit si tu.
    @nashu_mare: nu te-ai uitat pe realitatea. Basescu este de vina. Nu a zis el ca n-are ce sa faca in privinta medicilor care pleaca din tara?

      (Citează)

  7. PS: culmea, operatiunea de salvare a fost coordonata de un medic care a plecat din tara. Din tara lui, ca sa vina in Romania.

      (Citează)

  8. @ipo nu ma uit, bre, la televizor, sunt în vacanta.

    @radu: un plugin pentru telefoane mobile poţi instala pe blogu ţi?

      (Citează)

  9. @ipo să ştii că Raed Arafat merită tot respectul. dacă 1% din cei aflaţi la în posturi de conducere în .ro ar fi ca el, România ar fi departe!

      (Citează)

  10. 1. se cheama demisie de onoare. e cazul.

    2. nu stii daca a fost instalat prost. Poate, datorita sistemului, au fost obligati sa isi iau unu nou care nu a facut fata

    3. de prin surse sigure, vina maxima ii apartie asistentei sefe care a stat o ora jumate la o petrecere, la ceva mai mare distanta de sectia de terapie intensiva, unde este obligatoriu sa ai macar un om.

    dar. Demisiile uneori tre sa le pui pe masa si cand vina ii a alcuiva din subordinea ta.

      (Citează)

    • @animaloo: intre ministru si asistenta nu e subordonare directa, ca sa-si dea demisia seful.

      @A.Faith: omul e bun nu in post de ministru. Acum e secretar sau subsecretar de stat, dar in continuare il vad cu casca in cap, salvand oameni. Acolo e cel mai bine plasat. Poate pe post de ministru n-ar mai fi atat de eficient.

        (Citează)

  11. @animaloo cred că decizia cu privire la demisie ar trebui să fie una personală şi care să vină după ce se stinge toată această poveste, nu în toiul ei. cum ar suna acum această ştire? ministrul e laş, şi-a dat demisia. vine altcineva care dă vina pe vechea moştenire? şi unde ajungem?

      (Citează)

  12. @nwradu nu ştiu cine e cel mai în măsură să-şi dea cu părerea cu privire la locul lui, însă părerea mea, aşa cum am spus şi mai sus, e că acum nu e un moment propice pentru a păsări barca.

      (Citează)

    • Si-a dat-o chiar Arafat, a zis ca nu vrea postul de ministru, ii place sa fie implicat in operatiuni si organizare directa.

      Madalin Voicu sustine ca si premierul ar fi trebuit sa-si dea demisia. E dus cu pluta si asta.

        (Citează)

  13. Din punctul meu de vedere cred ca sistemul trebuie revigorat de principiu de la cap…nu de la coada…(deoarece e deja imputit) de ce nu se fac astfel de controale inainte de intamplarea unor tragedii precum ,,Giulesti” ?

      (Citează)

  14. nu isi pune nimeni problema de ce a ajuns spitalul in acest hal? crede ti ca medicii improvizeaza aparate de aer confitionat etc in urma plictiselii cronice? Chiar nu vede nimeni ca spitalele per ansamblu sunt subfinantate si de aici infectii nosocomiale, accidente, incendii etc. Nu neg faptul ca asistenta trebuia sa fie acolo dar din motive cu totul si cu totul diferite…. sa ingrijeasca pacientii de pe ATI si sa intervina in situatii de urgenta legate de pacienti (stop cardiac, etc…….) nicidecum sa stinga focuri si sa faca pe pompierul. Acest incident nu ar fi trebuit sa aibe loc PUNCT!!!! In mod normal Ministrul ala de nu isi da demisia ar trebui sa se ocupe de acest aspect, mai mult sau mai putin direct. Haideti oameni buni sa vedem o data padurea de copaci…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus