un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Blackberry Torch

4 Aug 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

torch_600

În general nu mă interesează subiectul Blackberry şi nu cred că am mai scris despre aceste telefoane, dar noul Torch e interesant. Nu că mi-ar plăcea mie BB-ul prea mult, dar mi se pare util de observat direcţia în care RIM duce telefoanele pe piaţa americană.

În primul rând telefonul este un slider cu tastatură, dar şi ecran touchscreen. RIM s-a prins deci că ecranul tactil este util indiferent de modelul telefonului. Cu tastatura scrii mailuri şi contacte şi mesaje, dar probabil că sunt de două ori mai numeroase ocaziile când scoţi telefonul din buzunar doar pentru a verifica dacă e ceva nou pe el, cât e oră sau ce mesaj ai primit, iar pentru astfel de operaţii care necesită două-trei apăsări e foarte bun touchscreen-ul.

În al doilea rând, seamănă foarte mult cu Palm Pre. N-am mai auzit nimic de Pre, după prima lună de la lansare. A făcut nişte furori, dar apoi s-a stins în marea de telefoane Android şi Win Mobile ce au apărut tot atunci. Trebuia să se lanseze și în Europa și țin minte că un comentator zicea că va avea mare succes, dar uite că n-a fost așa. Design-ul, slider vertical cu tastatura QWERTY, a plăcut însă americanilor şi se pare că doar RIM a învăţat ceva de aici, restul producătorilor neabordand acest format.

Nu prea înţeleg de ce s-au zgârcit la un procesor de doar 624 MHz şi la un afişaj de doar 360 x 480 pixeli, care mai e şi o rezoluţie atipică pentru programe.

Foto și detalii via ArsTechnica.

    5 comentarii

  1. Eu cred ca ii preziceam viitorul luminos lui Pre si WebOS. Se pare ca am citit prea mult engadget si am uitat de dificultatile financiare grave de la Palm. Una peste alta ei n-au avut potentialul necesar ca sa scoata o gama de telefoane care sa acopere o parte cat mai mare a pietei. N-au avut nici baza de utilizatori fideli cu care Apple rupe piata cu un singur model de telefon (at a time). Acum Palm a ajuns in gradina HP si o sa vedem daca or sa reuseasca sa mai faca ceva pe smartphone sau urmeaza sa adapteze WebOS la o gama de tablete care sa concureze iPad.

    Cat despre RIM, n-am inteles niciodata succesul BB, cu atat mai putin rezistenta in timp in lipsa inovatiilor. OK, sistemul de push email al lor am inteles ca era nebunie cand a aparut, dar totusi acum exista o multime de alte variante de mail mobil. Care sa fie secretul?

      (Citează)

    • Probabil nisa strict business a acestor telefoane. Bateria tine mult, tastatura e mare, interfata permite un management bun al contactelor si mailurilor, suna tare, se aude bine. E perfect pentru business si atat. Abia acum incep sa adauge si ei social media, fotografii, muzica, etc. E posibil sa o dea in bara.

      De mic succes a fost Blackberry Storm, care avea doar touchscreen, si, ehm, Pearl parca, ala flip. S-au indepartat de la forma si functionalitatea business care face de succes gama.

        (Citează)

  2. BB Storm nu era ala la care trebuia sa apesi ecranul ca sa faci clic? (avea un switch sub el) Che porcheria, cum ar zice francezu’!

      (Citează)

  3. BlackBerry este aspru criticat de blogurile pe zona tehnologie. Nu prea exista termen de comparatie intre Torch si Galaxy S sau Desire, EVO 4G. Pur şi simplu este rupt de anul apariţiei – 2010.
    OS-u lor este aglomerat rău.
    Mă aşteptam să vină cu altceva precum concurenţa:
    – Galaxy S are display-ul generos, procesor bine setat si in benchmark-uri este fruntaş, Android;
    – iPhone 4 are rezoluţia şi display-ul super, procesor, iOS4. Bineînţeles o să ziceţi de recepţia semnalului dar se vorbeşte de o relansare prin ianuarie 2011;
    – HTC EVO 4G are acoperire în bandă largă şi promite browsing de senzaţie.
    BB nu vine cu mai nimic – un slide butucănos de 3,2 inch cu touchscreen.

      (Citează)

  4. @Emil: da, dar totusi RIM are ditamai cota de piata construita pe astfel de terminale. Utilizatorii lor nu pun accent pe ecran mare si frumos sau de rapiditatea in rulat Quake 3. Gama business are alte considerente si aici Blackberry e bine plasat. Slide-ul ala butucanos este ceea ce trebuie, inseamna si baterie mare si constructie solida. Asta vor oamenii care ziua dau mailuri la urgenta si cauta rapid informatiile prin telefon, nu culori bune pe ecran si carcase frumoase. Eu le inteleg perfect designul si mi se pare decizia buna.

    Uita-te ca nu au concurenta pe partea lor. Nokia a incercat ceva cu seria E, dar au succes limitat si doar in Europa, in SUA fiind invizibili. TOate smartphoneurile astea cu care ne agitam noi ziua nu pot fi concurente serioase pe domeniul business real, ala in care primesti zilnic 30+ mailuri si ai sute de contacte in agenda si un calendar intreg de gestionat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus