un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ESP-ul salveaza greseli, nu vieti

31 Aug 2010  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

2 comentarii

Mugurel Mărgărit scrie un post pe subiectiv.ro despre cum ESP-ul ar fi putut salva două vieţi în accidentul de pe Magheru. ESP-ul e un sistem care ajută la stabilitatea maşinii în derapaje nasoale. Logan-ul n-ar fi derapat aşa cum a făcut-o, n-ar fi sărit pe trotuar, n-ar fi omorât o femeie nevinovată şi n-ar fi decedat nici şoferul maşinii. Uitaţi-vă la clipul de mai jos, priviţi cum a derapat Loganul şi gândiţi-vă că dacă Dacia ar instala ESP pe maşini sau acest sistem ar fi obligatoriu, nişte vieţi ar fi fost salvate.

Ei bine nu! Viteza mai mică ar fi salvat două vieţi, nu doar ESP-ul. Uitaţi-vă la filmul de mai sus şi gândiţi-vă ce viteze aveau cei doi şoferi. Cel cu Citroen-ul roşu vroia să depăşească şi a schimbat banda fără să se asigure. Cel cu Loganul avea viteza şi mai mare, dovadă modul în care a derapat şi cât de puternic a sărit pe trotuar.

Ar fi salvat ESP-ul două vieţi? Da, poate. Poate două vieţi ar fi fost salvate şi dacă inginerii de la Dacia făceau maşina cu 3 cm mai joasă, dacă Citroen-ul avea oglinda mai mare, dacă avea sistem de avertizare la unghiul mort, dacă primăria ar fi instalat garduri mai solide pe marginea drumului, dacă maşina albă ar fi mers pe prima bandă şi multe alte asemenea “dacă”.

Ştiţi ce i-ar fi salvat sigur pe toţi? Viteza redusă. Erau pe Magheru, între două semafoare, în trafic mediu. Să goneşti pe acolo nu e vreun act de bravură, ci un stres suplimentar pentru maşină şi un risc pentru toţi cei din jur. Asta demonstrează filmul, nu că dacă ai ESP pe maşină poţi face ce vrei pentru că te protejează un procesor electronic. ESP-ul nu salvează vieţi, ci te salvează de nişte greşeli, de un derapaj pe ploaie, de o curbă luată prea tare, de un obstacol neaşteptat. Viteza mare, în trafic, în mijlocul oraşului, nu e o greşeală, ci o alegere conştientă.

    2 comentarii

  1. Nu e cool sa respecti legile. E cul sa ai anti-radar si sa o calci,ca esti doar sofer serios. Semafoare, linii continue si limite de viteze sunt pentru dobitoci, nu pentru soferi buni. Partea nasoala, asa cum am mai spus si in alte ocazii, este ca selectia asta naturala ia si oameni nevinovati. Ca, daca ar crapa doar cretinii astia, sa mor daca as avea o problema.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus