un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

In sfarsit, un ziarist o spune pe aia dreapta

19 Jul 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Nu putem plânge pe umărul pensionarilor fentând apoi fondul de pensii în numele libertăţii presei. E uşor să fii solidar pe banii altora, dar e mai greu pe banii tăi.

Aşa spune Moise Guran pe Biziday.ro şi bine o face. Eu unul mă săturasem de ipocrizia pe care o vedeam zilnic la televizor sau în ziare. Plângeau jurnaliştii cu lacrimi de crocodil pentru soartă crudă a pensionarilor, a bătrânilor care nu vor mai avea bani să-şi cumpere medicamentele vitale şi hrana cea de toate zilele, pentru că Boc şi Băsescu vor să le scadă pensiile din lipsă de bani la buget. În acelaşi timp, aceiaşi jurnalişti sunt plătiţi pe drepturi de autor şi nu contribuie cu nimic la fondul de pensii şi nu dau nici alte impozite pe care un salariat obişnuit le dă în fiecare lună. Iar când s-a pus problema de a plăti şi ei anumite taxe, parcă s-ar fi sfârşit lumea, aşa de scandalizaţi erau. Dar și săracii pensionari…

    4 comentarii

  1. Rica Venturiano

    19/07/2010 la 2:09 PM

    Ziaristii si nu numai ar lucra fara probleme pe salariu intreg (toata suma pe cartea de munca). Nu ei sunt problema, ci patronii lor care au gasit aceasta “portita” si vor sa faca economii.
    Adevarul este ca impozitul pe salariu este foarte mare si-i incurajeaza pe cei din mediul privat sa foloseasca drepturi de autor, drepturi de proprietate intelectuala, etc in loc de plata integrala a salariului pe cartea de munca.

      (Citează)

  2. bai. tu, ca si ala, facetz o mare duma.
    ideea este ca EU, cand platesc banii de pensie, aia tre bagati in fonduri de investitii si cacaturi de gen. pentru ca banii de pensie sunt o asigurare.

    numa ca in Romania, de multe zeci de ani incua, banii de pensie sunt luati de la angajati si dati la pensionari. care chestie merge asa si in viitor. Si aici apare o problema, mai ales cand ai un numar mare de pensionari.

    Pe scurt. Daca eu vreau sa platesc 1 leu/luna pensie, cu riscul ca la pensie sa primesc 0.43lei/luna care este baiul oamenilor?
    asa si cu CAS-ul obligatoriu, unde toti cotizeaza, numa ca unii cotizeaza mai mult. Iar cand este cazul sa ajungi la spital toti au aceleasi drepturi. WTF?

      (Citează)

  3. animaloo, stai jos, ai nota 3.
    CASS-ul este contributia la asigurari sociale de stat, din care se platesc pensiile, somajul, indemnizatiile de cresterea copilului, concediile medicale si alte asigurari sociale.
    Pentru sanatate platesti contributia pentru asigurari sociale de sanatate, corect spus la FNUASS – Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, si numai Min. Finante stie ce se alege de banii aia, daca acum sunt virati integral Min Sanatatii sau mai sunt folositi si prin alte parti (de exemplu acolo unde nu sunt suficienti banii de la CASS), asa cum s-a obisnuit in primii ani.
    Din FNUASS trebuie platite costurile pe care le fac oamenii cand se adreseaza sistemului de sanatate: consultatii, vaccinuri, analize, medicamente, spitalizare. NU salarii, NU intretinerea spitalelor, NU investitii (astea ar trebui facute prin alocarea unor procente din PIB).
    Din pacate (unii ar zice din fericire), fiind asigurari sociale, platesti cat poti, primesti cat ti se da (mai putin, ca sa ajunga la toti). Cine vrea asigurari mai serioase, isi plateste contributii la asigurari private.

      (Citează)

  4. bre, io stau jos ca duara n-oi scrie la computer cum am vazt io in tari straine, din picioare.
    imi place ca-mi dai nota 3, dar nu zici NIMIC care sa ma contrazica sau care sa aiba legatura cu ce am zis eu. Ceea ce nu inseamna ca tu n-ai zis acolo ok.

    1. CASS se cheama asigurari. Stii cum merg asigurarile in toata lumea. numa ca la noi, fondul de pensii nu s-a constituit niciodata (la nivelul ala de sus) ca un fond de investitii, ci s-a mers pe ideea “az lom, az dam”

    2. La fel. CAS este o asigurare de sanatate. Pe care EU o platesc, obligatoriu in functie de venit. Care, practic, imi ofera mie sansa ca la X euro sa primesc fix aceleasi servicii ca ala de contribuie cu Yeuro. Acum sumele x si y sunt aleatoare, deci poti sa iei X>Y, X=Y, X<Y.
    Care lucru iar contravine logicii elementare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus