un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Replica generatiei tinere

17 Jun 2010  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

Am ajuns via Zoso la un articol din Adevărul, numit Secretele Mineriadei: Exorcizarea “Adevărului” / Cum a minţit ziarul pentru FSN [link]. 20 de ani mai târziu, ziarul recunoaşte, chipurile, că a minţit, a manipulat, a spus cuvinte grele şi neadevărate despre unii oameni şi a scris articole la comandă, pentru a se pune bine cu puterea de după Revoluţie. Spun “chipurile” pentru ca un astfel de demers, deşi lăudabil, mi se pare inutil: au trecut 20 de ani şi este mult prea târziu pentru aceste confesiuni. Au aşteptat ca nici unul din cei de atunci să nu mai fie astăzi implicat în ziar şi acum vin cu articole senzaţionale în care prezintă informaţiile “din casă”.

Mai interesant este un comentariu lăsat la acel articol. Îl reproduc în totalitate mai jos:

Să ştii că eu sunt născută în `90 şi nu sunt vedeta sexy nici pe hi5, nici în altă parte. Vinovaţi pentru faptul că România a mers din ce în ce mai prost sunteţi voi, cei care puteaţi schimba ceva de-a lungul anilor ăstora. Acum vă daţi mari culţi şi vă postaţi gândurile pe Internet, de ce nu aţi făcut atunci ceva pentru ţară? Pentru mine Mineriada şi Revoluţia au fost nişte subiecte necunoscute în profunzime, n-am să zic Tabu; însă, cel puţin şcoală, nu mi-a oferit mai nimic legat de istoria poporului meu, sunt nevoită să aflu ani mai târziu adevărul din pagini de Internet. N-am să neg că e vina şi a părinţilor mei, care n-au dorit să-şi împovăreze odorul cu dureri de cap, că destul i-a durut pe ei.

Şi dacă cineva considera că nu am dreptul să vorbesc despre lucruri pe care le-am trăit, atunci nici voi să nu vorbiţi despre generaţia de după `90, pentru că nu aveţi vârsta lor şi nu confruntaţi cu ce se confruntă ei.

Bine zis, nu? De prea multe ori se spune că generaţia de după Revoluţie nu ştie cum se trăia înainte, că sunt nişte ciudaţi, că sunt de bani gata, că n-au şanse, că au toate şansele, că moştenesc o ţară în faliment. Cu toate acestea, se uită că cei care au făcut Revoluţia, ba chiar mai dinainte, cei care au stat ani, zeci de ani, în acele condiţii şi au acceptat dictatura, sunt oamenii care au modelat această nouă generaţie şi ţara în care s-a născut.

    1 comentariu

  1. După cum spuneai, este mult prea tîrziu pentru confesiunile politrucilor ziarişti. Ţara are o direcţie pe care inclusiv presa ar trebui să şi-o asume. Sînt puţin dezamăgit de faptul că blogul, chiar dacă a cucerit piaţa şi concurează deja cu presa scrisă şi vorbită, are cam tot traseul pupincurist al ziarelor de-atunci.
    Da, tinerii sînt cei care cern foarte bine mizeriile societăţii care îi sacrifică iar şi iar şi iar, generaţie cu generaţie. Dar mai dureros este că-i lăsăm singuri şi fără sprijin, noi ar trebui să pornim revoluţia iar ei ar trebui să o împlinească şi să se bucure de ea. Dar sîntem prea bătrîni ca să mai înţelegem cît potenţial există în tineri şi prea infecţi ca să recunoaştem că generaţiile născute după ’90 sînt cu două capete peste noi. Şi chiar sînt!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus