un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce faci noaptea cu farurile

17 Jun 2010  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Puţini oameni se gândesc în trafic şi la felul în care acţiunile lor impacteaza pe alţii. La capătul “idiot” al spectrului sunt cei care nu aprind noaptea, eventual pe o furtună ca aceasta de acum, farurile la maşină, pentru că merg pe o stradă luminată şi nu au nevoie de ele. Şi cu şi fără nişte becuri proaste aprinse ei văd cam la fel de bine afară. Da boule, dar e bine să le aprinzi ca să le văd eu și să-mi semnalizezi astfel prezentța ta, că altfel eşti o maşină ninja în mijlocul ploii.

La capătul “deştept” sunt oameni precum cel din clipul de mai jos. A dat în spate pe o străduţă ca să mă lase să intru, a tras maşina în centrul intersecţiei (un fel de Y), ca să-mi lase loc şi spre stânga şi spre dreapta, că nu ştia pe unde o iau (eu am semnalizat, ca să îi indic ce vreau să fac, dar n-a fost nevoie), şi a stins farurile, ca să nu mă orbească în timp ce eu trebuia să fac manevre delicate, prin bălţi şi spaţii înguste şi beznă. Aşa se face. Am stins și eu farurile, ca să nu-l orbesc nici eu, și apoi am aprins doar proiectoarele.

Similar e bine de făcut când mergi pe o străduţă mai aglomerată şi îţi vine cineva din faţă. Tu tragi pe margine ca să-l laşi să treacă sau îl aștepți în capătul străzii, dar dacă e noapte e bine să stingi şi farurile, ca să vadă omul clar drumul, să se ferească de vreo groapă sau canal, etc.

    8 comentarii

  1. Pai normal nu ar trebui sa il orbesti nici macar cu faza mica .. dar am vazut multi care nu stiu sa foloseasca butonasul ala mic de reglare faruri din bord :) Imi place ca la cehi faza mica e obligatorie non-stop si se cunoaste . Ai vizibilitate mult mai mare. E fain ca daca uiti sa le aprinzi , iti fac semne din faruri si chiar cei de pe trotuar . Ce mai , simtul civic e mult mai dezvoltat in alte tari.

      (Citează)

    • @CatalinM: ba te deranjeaza, mai ales noaptea cand ajungi aproape de ele. Vezi ce faci, dar e mai bine fara lumina in ochi. Am auzit de cehi, dar nu sunt de acord cu obligativitatea farurilor si in oras, ca sunt distante mici si benzi clar trasate. In afara lor da, e o regula foarte buna.

      @nashu_mare: ce masina ai?

        (Citează)

  2. Mie mi se aprinde faza scurta atunci cand pornesc motorul si se opresc atunci cand l-am oprit si am deschis usa de la sofer. Le-am pornit o data acum ceva luni si am uitat de ele. Azi, pentru ca l-am lasat sa astepte la mine in masina, cat timp am fost la un client, un coleg mi-a oprit farurile nestiind cum functioneaza. Nici eu nu stiam dupa aia de ce imi dadea lumea flashuri pe DN, deci nu se intampla numai la cehi. Bine ca politia era ocupata cu craterul/groapa/sink-hole-ul aparut pe centura Galatiului si nu s-au sinchisit de mine.

      (Citează)

  3. omege, trebuie sa invat sa fac acordul subiectului cu predicatul.

    PS: Nu zic, sunt unii care asteapta de ani de zile sa afle si nu ar fi etic.

      (Citează)

  4. Cu motor frantuzesc.

      (Citează)

  5. Niciuna, e o dotare standard. :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus