un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Profesorul Galaseanu

3 Jun 2010  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Am avut mulţi profesori în liceu. Unora le-am şi uitat numele. Poate în memoria noastră, de atunci şi de acum, nu am reuşit să le facem loc la toţi. Dar nu este cazul cu acest OM. Pentru că rar se întâmplă ca un OM ca el să fie pus de o parte în sufletele noastre. Pe vremea când încercau (în zadar) să ne îndoctrineze cu politica partidului şi a conducătorului iubit, acest OM ne vorbea la ore de Occident (cu bune cu rele), venea cu magnetofonul şi ne punea Beatles. Era prietenul nostru, confesorul nostru. Era singurul OM cu care excursiile la sfârşit de săptămână sau taberele în vacanţe aveau într-adevăr farmec. Era singurul OM dintre toţi profesorii care ne dădea – atât cât putea şi el – acea porţie de libertate, de nebunie chiar – atât cât ne puteam permite. Era singurul PROFESOR care îndrăznea să înfrunte în cancelaria liceului, tot felul de nulităţi (pe care le-am uitat de mult) doar ca să ne ţină nouă partea.

Penntru cei care au absolvit Liceul Lazăr din Bucureşti. Pentru cei care l-au cunoscut şi în alte împrejurări.
Îl chema NICOARĂ GĂLĂȘEANU şi a fost un OM cum rar găseşti pe lumea asta.

De aici. Gălășeanu mi-a fost şi mie profesor de engleză, chiar dacă doar în clasa a 9-a. Au trecut vreo 13 ani de atunci, dar încă îl ţin bine minte pentru că tot ce se spune mai sus e adevărat. Era un om extraordinar care dorea să ne înveţe nu doar limba engleză, ci şi cultura engleză. Îmi aduc aminte că ne aducea sonete de Shakespeare şi ne punea să le învăţăm. Organiza excursii pe trasee montane şi era primul care ajungea în vârf, înaintea elevilor care-l urmau cu limba scoasă, deşi avea vreo 60 de ani atunci. Prin oameni ca el Colegiul Național “Gheorghe Lazăr” și-a căpătat renumele pe care îl avea în zilele de glorie. A fost un Profesor în adevăratul sens al cuvântului, asemănător celor despre care și Grigore Băjenaru vorbea cu respect, mulți ani înainte.

Postul din care citez mai sus e din 2008. Auzisem că a murit, dar speram să o fi făcut de bătrâneţe şi viaţă lungă, aşa cum ar fi meritat un om ca acesta, în lipsa posibilităţii de a trăi veşnic. N-a fost aşa, după cum am aflat cu surprindere zilele trecute, când am şi început să caut mai multe informaţii pe net. Merita o bătrânețe lungă și fericită și mai multe ocazii de a vedea, la reuniunile de liceu, câți elevi din toate generațiile vin să-l salute iarăși.

    23 comentarii

  1. L-am intalnit ultima data acum vreo 3 ani, era cu nepotelul in parcul Cismigiu. Parea fericit.
    A fost un om deosebit. Dumnezeu sa-l odihneasca.

      (Citează)

  2. Tin minte cat de “geloasa” eram pe toti ceilalti care il aveau ca profesor. Era dascalul care te indruma in viata, nu doar iti preda o lectie. Tin minte ca facea excursii la ski pentru clasele lui si erau cele mai reusit excursii. Sau asa aveam impresia. DUmnezeu sa-l odihneasca in pace1

      (Citează)

  3. Nu pot sa cred! Am citit stirea respectiva si speram sa nu fie el, desi numele lui, ca si omul care il purta, numai comun nu era! Imi pare atat de rau, l-am avut profesor in primii doi ani de liceu, l-am iubit si ne-a iubit si speram sa-l revedem acum, la 10 ani de cand am terminat. A fost unul dintre cei doi profesori pe care nu numai ca i-am admirat si apreciat, dar i-am iubit cu adevarat! Si am aflat atat de tarziu ca nu mai e!

      (Citează)

  4. Mi-au dat lacrimile…Maine am reuniunea de 10 ani si speram sa il revad…este singurul profesor caruia ii pastrez amintirea vie in minte si in suflet…Traiesc acum cu regretul ca nu am apucat sa ii spun cat de mult si-a pus amprenta pe omul care am devenit…

      (Citează)

  5. Si ce engleza vorbea!…..Acum 40 de ani.Datorita LUI am intrat printre primmii la lb.germanice.L-am mai intalnit in Piata Golanilor in 1990 si la de 30 de ani de la absolvire-LAZAR bineinteles!
    Frumoasa amintire!

      (Citează)

  6. pacat!

      (Citează)

  7. si eu sunt lazarista ,doar ca am absolvit in ’77deci fac parte din generatia care a avut privilegiul sa il cunoasca pe cand era tanar ,avea doar 34 ani.este ingrozitor ce aflu acum,fiindu-mi dor de el am cautat pe net sa vad daca mai traieste
    si aflu ingrozita ca nu,nu mai este printre noi si -inca mai ingrozitor-ca a ales sa plece in acel mod oribil
    nu voi intelege niciodata de ce a facut-o
    era un om desavarsit
    este profesorul al carui nume il am la secret questions la toate conturile
    este omul care mi-a marcat viata si practic m-a asezat pe sleaul meu -ca sa zic asa
    era profesorul la ale carui ore nu chiulea nimeni si mai veneau si de la alte clase sa asiste
    era idolul meu
    era omul caruia nu ma sfiam sa ii spun secretele mele de copila
    era dirigintele meu
    era figura TATALUI pe care nu il aveam acasa

    doamne-te implor- iarta-i greseala de a-si lua viata si primeste-l la dreapta ta ,ca mare trebuie sa ii fi fost durerea de a ales asa iesire din lume si viata
    iar tie dom’profesor iubire vesnica si recunostinta
    iti datorez mai mult decat pot cuprinde in cuvinte

      (Citează)

  8. calin galasanu, te rog ,daca poti si ai timp contacteaza-ma
    sunt saviana ,eleva tatalui tau si -nu stiu daca mai tii tu minte – iti faceam poze cand aveai vreo2-3 anisori,inca locuiati langa parcul carol

      (Citează)

  9. daniela,ai terminat in 1977?

      (Citează)

  10. trip..

      (Citează)

  11. Doamne, ce Om si ce Prof. a fost !!! Apreciem valoarea oamenilor dupa ce ii pierdem. Pacat !

      (Citează)

  12. Cornel Curelea

    05/02/2014 la 3:25 PM

    Promotia 1980 Lazar
    Nu l-am avut profesor la clasa, dar am mers in tabere si excursii cu dl. Galasanu. M-am reintalnit cu dansul in Cismigiu, el plimbandu-si nepotul, eu fetita, si mai discutam despre liceu, despre anii trecuti si situatia actuala.
    Apoi am aflat groaznica veste. Dumnezeu sa-l odihneasca! A fost, impreuna cu alti cativa profesori (fiecare generatie poate da exemple, eu as numi-o pe d-na Fotache, diriginta noastra, si pe dl. Opris) acea raza de lumina intr-o lume cenusie.
    Acolo unde este acum, imi place sa cred ca se mandreste cu noi, fostii lui elevi.

      (Citează)

  13. Aflu acuma cu mare durere ca Domnul Galaseanu nu mai este. L-am admirat si respectat si ii datorez in mare parte pasiunea pentru engleza. Era primul nostru an de liceu si am fost prima lui clasa – era dirigintele nostru in primul an cind a venit la Lazar.
    Era tanar, pasionat, integru si il iubeam cu totii.
    Am avut profesori mari, cum putini mai sint acuma . Dna Fotache la romana si Dna Arsene la Chimie sint printre cei ce nu-i voi uita. Am absolvit in 71, sint cativa ani de atunci . Daca aveti stiri despre profesorii acestia sau altii din aceeasi perioada, m-as bucura sa le citesc. O zi buna tuturor

      (Citează)

  14. promotia 1988. din pacate singurele tangente au fost 2 excursii prin clasa a noua sau a zecea. Dumnezeu sa-l ierte.

      (Citează)

  15. Da…Galasanu…am inteles ca a decedat calcat de metrou la Piata Unirii . Sunt promotioa ” 77 . anul iV – F – ( clasa umanista ) Am fost numai cinci baieti in clasa : eu , Ripa Sorin ( bulache ) , Mihailescu Nicolae ( Miky ) , Casta Mircea si inca un Mihailesc nu-i retin numele mic . Am aflat ca este medic la un spital din Constanta , parca . Miky s-a spunzurat dupa ce si-a sugrumat mama si tatal , Era medic…Bulache a disparut , nu mai stiu nimic despre el ….parca ar fia avut ceva probleme cu legea , nu sunt sigur , sau poate sunt…Mircea Casta este stabilit definitiv in Suedia inca dinatinte de ” revolutie ” . Eu…ofiter de informatii in rezerva . Despre fete nu mai stiu nimic . Au disparut . Daca apare careva , dati-mi de stire .

      (Citează)

  16. VOVA:
    Da…Galasanu…am inteles ca a decedat calcat de metrou la Piata Unirii . Sunt promotioa ” 77 . anul iV – F – ( clasa umanista ) Am fost numai cinci baieti in clasa : eu , Ripa Sorin ( bulache ) , Mihailescu Nicolae( Miky ) , Casta Mircea si inca un Mihailesc nu-i retin numele mic . Am aflat ca este medic la un spital din Constanta , parca . Miky s-a spunzurat dupa ce si-a sugrumat mama si tatal , Era medic…Bulache a disparut , nu mai stiu nimic despre el ….parca ar fia avut ceva probleme cu legea , nu sunt sigur , sau poate sunt…Mircea Casta este stabilit definitiv in Suedia inca dinatinte de ” revolutie ” . Eu…ofiter de informatii in rezerva . Despre fete nu mai stiu nimic . Au disparut . Daca apare careva , dati-mi de stire .

    Creepy!

      (Citează)

  17. Tradu…CREEPY

      (Citează)

  18. si eu sunt din promotia 77 , l-am avut diriginte si acei ani au fost de neegalat si datorita lui.

      (Citează)

  19. Galasanu nu mi-a fost profesor si nu am pierdut nimic …era un infumurat . Ca si Doncea marele profesor de istorie , sa nu mai vorbim de Daisa un homosexual notoriu . Asa ca…

      (Citează)

    • A fost dirigul meu. Nu mai era asa tanar dar era o prezenta. Intotdeauna impecabil, vorbea o engleza fara cusur si orele lui erau extraordinare. Mare pacat.

        (Citează)

  20. Mai multe gasesti despre dl. profesor pe Grupul Colegiul National Gheorghe Lazar Bucuresti de pe facebook (daca nu esti deja acolo), precum si mai multi colegi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus