un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google incepe sa fotografieze si interioare

25 Jun 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Google a început să fotografieze şi interiorul diverselor locaţii (magazine, restaurante, etc) pe care le include în directorul de servicii Places şi bănuiesc că şi în hărţile din Google Maps. Momentan acest lucru se întâmplă doar în New York, iar ideea este că poţi vedea pe calculator cum arată restaurantul pe care ţi-l sugerează Google în căutări, fiind astfel un ajutor în plus pentru a lua decizii. De pe Engadget.

Ca să recapitulăm, Google colectează şi pune la dispoziţie pe net:

  • imagini din satelit (Google Earth)
  • hărţi detaliate (Google Maps)
  • formele tridimensionale ale clădirilor din oraşe, prin mapare cu laser (Google Maps)
  • informaţii despre transportul în comun şi fluența traficului auto (Google Maps)
  • fotografii panoramice din loc în loc, pe fiecare stradă (StreetView)
  • locaţia hotelurilor, restaurantelor, magazinelor şi a altor servicii introduse de utilizatori (Google Maps)
  • fotografii panoramice din toate aceste locaţii (Google Places)

Vă zic eu că misiunea Google nu mai este să ofere rezultate relevante la orice căutare de pe Internet, ci să mapeze întreaga lume şi să o ofere digital. Cartografierea geografică şi tot ce ţine de ea în ce am zis mai sus e doar o mică parte, în rest au mapat deja toate site-urile web existente, din câte ştiu scanează cărţi, deţin cel mai mare conţinut video (prin YouTube) şi introduc şi recunoaşterea automată a cuvintelor spuse în acele clipuri, preiau fotografii prin Picasa, nu m-ar mira ca în curând să introducă şi un serviciu asemănător Shazam, de recunoaştere a melodiei din care provine un segment audio şi tot aşa. În câţiva ani vor avea întreaga lume, cu toate aspectele acesteia, în format digital. După care serverele lor, inspirându-se din filme SF clasice și având la dispoziție atâta informație, vor decide că noi nu mai suntem necesari, datele digitale fiind mult mai eficient utilizate de roboți. Așa că se vor reboteza Google Skynet, vor construi roboți cu ochi roșii și constituție inspirată după un vechi guvernator al Californiei și gata cu noi. Trebuie sa fac un tag “conspirații”.

    5 comentarii

  1. exact la asta ma gandeam si eu acum cateva zile :D

      (Citează)

  2. eu ma apuc de sapat un bunker, pana incepe razboiul cred ca il termin :)

      (Citează)

    • Poti sa sapi, dar sigur se gaseste cineva sa-i marcheze locatia pe Google MapMaker si sa scrie acolo “Cartus’ bunker”

        (Citează)

  3. mie mi se pare foare tare ce face google … eu recent am utilizat Street View de la Google si am fost foarte impresionat de cantitatea de informatii pe care o detin despre cam toate orasele cautate de mine… nota 10 :) google continua sa impresioneze prin diferitele proiecte … cat despre roboti si alte SF-uri cred ca mai avem 500 de ani pe putin :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus