un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ghid de calatorie in Anglia

11 Jun 2010  ·

TURISM  ·

37 comentarii

IMG_3505Pentru că niște sfaturi banale ca acestea de mai jos n-am găsit nicăieri…

Ce acte îmi trebuie ca să călătoresc în Marea Britanie?

Paşaport sau buletin. Paşaportul trebuie să mai fie valabil încă cel puţin 6 luni ca să-l poţi folosi în călătorie, aşa că verificaţi bine data expirării. Dacă pleci 3 zile în iulie şi paşaportul îţi expiră în octombrie, nu-l poţi folosi. În Marea Britanie se poate merge însă cu buletinul. Eu aşa am călătorit luna trecută şi n-am avut nici o problemă, n-a comentat nici un vameş nici de la noi nici de la ei.

Cu ce ajung acolo?

Cel mai simplu e cu avionul, sunt zilnic curse low-cost şi normale. Cândva eu am zburat până la Bruxelles, de acolo am mers la Calais şi am trecut cu vaporul până la Dover, dar asta e pentru excursionişti. Poţi să treci şi pe sub mare, cu trenul, dar nu ştiu tarifele.

Ce bani îmi trebuie?

Lire sterline. E bine să pleci cu ele de aici, ca să nu stai acolo să cauţi case de schimb valutar. Sunt multe, dar depinde unde nimereşti şi poţi lua teapa schimbând 100 de euro pentru 78 de lire, descoperind apoi că 20 de metri mai încolo pe aceeaşi stradă era alt exchange unde ai fi primit 83 de lire pentru suta de euro. Ca să nu-ţi faci astfel de griji mai bine pleci din ţară cu suficiente lire sterline la tine.

De unde iau lire?

Dacă nu te interesează soluţia “bişniţari” şi “case de schimb dubioase”, atunci de la bancă. Fiind vorba de lire sterline, nu are orice bancă. De exemplu la Raiffeisen sau BCR ştiu că lire au doar sediile centrale, dar nu mereu. La Raiffeisen te poţi duce la sediul central din Piaţa Victoriei. Dacă nu au acolo, mai e o şansă în spatele acestui sediu, pe prima străduţă, unde e Raiffeisen pentru Persoane Juridice şi au o altă casierie. Cel mai simplu e să suni cu o zi înainte şi să le spui că mâine ai vrea să iei 400 de lire de la ei. Oamenii se pregătesc şi te aşteaptă cu valuta.

Ce fac înainte să plec spre Anglia?

Te interesezi unde stai. Dacă îţi alegi tu hotelul, găseşte unul pe lângă o staţie de metrou din zona 1 sau 2. Dacă ţi-a găsit firma un hotel, că poate pleci în delegaţie, uită-te ce staţie de metrou e în zonă.

Cumpără adaptor de priză, de la ştecher românesc la cel englezesc. De obicei au la Conex  Electronic, pe strada Maica Domnului, unele ieftine şi bune. Se găsesc şi în alte magazine, gen Bricostore, dar sunt mult mai scumpe. Nu te baza că îţi dă la hotel unul, deoarece e posibil să nu aibă suficiente (sau deloc). Ia cu tine şi un triplu-ștecher.

Am aterizat în Londra, ce fac acum?

Depinde unde ai aterizat. Dacă pe Heathrow, poţi lua de acolo metroul (linia Piccadilly ajunge acolo) spre centrul oraşului. Dacă avionul te-a dus pe aeroportul Luton, atunci eşti la mama naibii. Cum ieşi pe uşa aeroportului sunt nişte oameni care vând bilete de transport. Le zici unde vrei să ajungi în Londra (de exemplu staţia de metrou cea mai apropiată de hotelul tău sau gara de unde iei alt tren) şi ei îţi vând ei un bilet cu care ajungi la destinaţie. Doar că până acolo iei (totul cu acel bilet) un autocar din aeroport până la o staţie de tren din zonă (poate fi Luton Airport Parkway sau St Albans), de acolo iei trenul spre Londra (gara St Pancras), iar din gara iei metroul sau te duci unde ai treabă.

Dacă ai aterizat pe alt aeroport (de ex Gatwick), atunci citeşti ghidul greşit, n-am experienţă în alte rute.

Cu ce mă deplasez prin Londra?

Metrou şi autobuz. Cel mai eficient este să cumperi un bilet valabil o zi şi cu care poţi merge pe metrou şi autobuz oriunde în zona 1 şi 2, ceea ce înseamnă oraşul fără zonele periferice. Se poate cumpăra de la orice staţie de metrou şi costă 5,60 lire. Altfel, o singură călătorie cu autobuzul te costă cam 2 lire.

În autobuz te urci prin uşa din faţă şi îi arăţi şoferului biletul tău, ca să vadă că e valabil. În metrou e ca la noi, dar în plus toate staţiile au o scară prin care se coboară pe peron şi alta prin care se iese de pe peron, ca să nu fie îmbulzeală. În stațiile prin care trec trenuri de pe linii diferite trebuie sa fii foarte atent in care te urci (scrie pe primul vagon și pe diverse monitoare din stație). La ieşirea din staţie trebuie să treci iarăşi biletul prin taxator, ca să dovedeşti că ai călătorit în interiorul zonelor pentru care ai plătit.

Intersectia cu Regent Street

Cu prima ocazie pune mâna pe o hartă gratuită a metroului și una cu principalele linii de autobuz. Se găsesc de obicei tot în stațiile de metrou sau la hoteluri.

Cum merg cu trenul?

Răspunsul este “pe bani mulţi”. Dacă trebuie să mergi în alt oraş, ai pus-o, dai câteva zeci de lire. Ideea este să te duci la gară din timp, eventual cu câteva zile înainte, şi să-ţi cumperi biletul, reducerea fiind semnificativă. Preţul “de listă” pentru o călătorie între Londra şi Birmingham era de 70 de lire dus şi 40 întors, dar pentru că mi-am cumpărat biletul cu o zi înainte şi vânzătorul m-a ajutat să aleg nişte ore când era mai mic tariful, am dat 28+28 lire. Și n-a fost personal, ci tren rapid și confortabil [Cu trenul]

Las bacşiş la ospătari?

Da. Sunt politicoși, dar muncesc pentru bani. În unele restaurante îţi trec direct pe notă un 10% în plus, în altele scrie pe bon că bacşişul nu e inclus, dar ar fi frumos să laşi 10%.

Coaste la Garfunkel's, click pentru detalii

Coaste la Garfunkel's, click pentru detalii

Unde fumez?

Unde ai voie. În localuri nu se fumează şi nici în multe alte zone, de exemplu pe peronul gării (cel puţin pe unde am fost eu). Pe stradă fuma lumea, dar nu se ştie cât mai e permis. Fumaţi acolo unde îi vedeţi şi pe alţii făcând asta şi niciodată lângă semne de fumatul interzis, că nu ştiţi când pică o amendă de 50 de lire.

Unde fac cumpărături serioase?

Oxford Street.

De unde cumpăr nişte suveniruri?

Sunt peste tot magazine de suveniruri, singura problemă e că în zonele turistice acestea sunt mai scumpe. Mai multe magazine de acest gen găseşti grupate lângă Piccadilly Circus şi la începutul străzii Oxford Street, aproape de intersecţia cu Totenham Court Road.

Pot să merg la muzee?

Da, National Gallery din Trafalgar Square, British Museum din zona Russell Square şi Tate Gallery de vizavi de St Paul  sunt gratuite. Am înţeles că toate muzeele ar fi gratuite la englezi. National şi Tate se pot vedea în 1-2 ore, dacă te grăbeşti, dar British Museum are nevoie de măcar o jumătate de zi.

Ce ai vizitat tu în Londra și ai detaliat în posturi?
Catedrala St Paul
Turnul Londrei
Westminster Abbey
Magazinul Harrods
Multe altele in tag-ul Anglia.

Ce e cel mai important de reţinut?

Când traversezi strada, uită-te spre dreapta! Englezii merg pe partea cealaltă a drumului, iar obişnuinţa este să te uiţi întâi dacă nu vine cineva din stânga, ca la noi. Rişti să dea o mașină peste tine.

Alte idei n-am acum. Citiți posturile din tag-ul Anglia pentru alte detalii.

  37 comentarii

 1. Linia de double decker 15 care te duce pe la majoritatea atractiilor. Poate fi o alternativa la tururile de oras in autocar, platite.

  Intrarile la muzee sunt scumpe, London tower cam 17 lire, Westminster Abbey vreo 12 parca. Daca ai de gand sa vizitezi mai multe intr-o zi fa un calcul si vezi daca nu e mai rentabil un London Pass, e vreo 50-60 de lire in fct de cate zile are valabilitate si nu stai nici la coada la bilete.

    (Citează)

 2. cateva comentarii
  – pentru tate modern sau national gallery ai nevoie de mult timp, british cel putin o zi (daca e gol si esti rapid); nu trebuie uita victoria&albert, design museum si multe altele; in general expozitile permanente sunt gratis, cele temporare costa.

  – daca stai mai mult de o zi in londra oyster e cea mai buna optiune (pe departe). o incarci cu cat vrei + platesti 2lire pentru ea (garantie). cand o dai inapoi primesti cele 2 lire plus cati bani au ramas. taxarea e cca. 2 eur/metrou si 1,6 (nu mai stiu) bus. in plus daca iei bus si apoi imediat altul nu platesti nimic.
  avantajul la oyster e ca odata ajuns la 5,60 (pretul ab zilnic) se opreste acolo… si nu mai taxeaza!
  ar mai trebui spui ca e 5,60 pe zi daca mergi dupa 9.30, daca mergi mai de dimineata e mai scump (taxa de congestie, cred 7,20 sau ceva).
  ex.: cand am fost ultima oara am incarcat cu 20lire pentru 4 zile si am ramas cu 20pence la sfarsit.

    (Citează)

  • Nu sunt sigur de aia cu costul off-peak. Si eu stiam ca biletul de 5,60 e valabil intre 9:30 si 16:30, asa scria prin statii. Cu toate acestea, am ajuns la metrou pe la ora 8, am cerut bilet full, pentru peak hours, mi l-a dat tot pe cel de 5,60 si mi-a zis ca merge. Si a mers. Trebuie verificat la fata locului mereu.

     (Citează)

 3. Radu…pe cand un post nou despre mancare…? Ne e foame rau si avem nevoie de recomandari. Am mers pe mana ta de cateva ori si nu am regretat…

  :)

    (Citează)

  • Mai am doar unul din Anglia, il scriu diseara. In rest n-am mai mancat nimic special pe aici.

     (Citează)

  • @ioana: niste oameni au luat teapa cu liniile de bus turistic. Au dat 24 de lire pe bilet si nu prea l-au folosit. Puteau la fel de bine sa ia autobuzele normale si sa coboare unde au chef, pentru doar 5,60 lire pe zi.

     (Citează)

 4. Revin cu o sugestie… :)
  As dori sa citesc parerea ta despre un loc in care eu m-am simtit bine si unde mi-a placut si mancarea, bineinteles. Este vorba despre restaurantul cu specific indian Karishma. Poate ajungi vreodata si acolo.
  Sper sa fie recomandarea mea si pe gustul tau.

    (Citează)

 5. Chiar cautam un restaurant indian bun in Bucuresti, asta dupa ce am mancat in Londra la unul in prima zi si a fost excelent. Sa vedem cum e Karishma asta…

  Daca tin minte bine am dat in jur de 50 de euro pe tren (Eurostar) intre Bruxelles si Londra, dar a meritat. Foarte rapid si comod, poate putin enervant check-in-ul ca la aeroport.

    (Citează)

 6. @Radu, si de asta zic, linia de autobuz 15, transport in comun, normal, daca te uiti pe harta, trece prin punctele cele mai importante, Picadilly, Trafalgar, St Paul si tot ce e intre. Pentru pretul unui bilet normal.

    (Citează)

  • Depinde de unde vii. De exemplu eu luat 91 to Trafalgar Square, dupa cum anunta vocea, de la Russell Square la Trafalgar. O simpla harta cu rutele principale ar fi suficienta.

     (Citează)

 7. Postul ar trebui sa se numeasca “Ghid de calatorie in Londra” :)

  Ar fi bine de mentionat ca autobuzele opresc doar daca le faci cu mana (pana nu pierzi unul nu te inveti :) ), si ca la metrou in special in weekend sunt diverse lucrari si anumite linii nu functioneaza (Jubilee line de exemplu).

    (Citează)

  • Asta cu autobuzele nu pot sa o confirm, au oprit peste tot, indiferent daca era cineva in statie sau nu. Cred ca au mai multe tipuri de statii, din alea unde opresc mereu si din alea in care opresc doar daca cere cineva. Eu nu faceam cu mana si nici nu apasam butonul de Stop, dar n-am avut probleme.

   La metrou nu e problema cu lucrarile. Daca se intampla ceva, se anunta din timp in toate statiile si se pun la dispozitie autobuze care merg pe acelasi traseu. Trebuie doar sa stii engleza ca sa intelegi afisele si te descurci imediat.

     (Citează)

 8. eu am dat cam 100 de euro pe eurostar (paris-londra), dar luat cam din scurt, cu vreo 2 saptamani inainte.

  in rest, mersi pentru ghid, o sa bag la cap pt august cand ajung si eu acolo. mai ales multumiri lui stefan pentru sfatul cu oyster :)

    (Citează)

 9. @jen: vezi ca exista si un “daycard” pt o perioada mai lunga…cred ca 5 zile (tre sa verifici). dar trebuee sa mergi alea X zile de mai mult de 5.6, altfel nu renteaza. in rest , oysterul e f bun, poti sa il incarci in orice statie de metrou.

  cam atat am dat si eu pe eurostar cu 2 sapt inainte (200 dus-intors), ca sa ai reduceri substantiale trebuie insa sa iei cu MULT timp inainte. ai grija sa ajungi macar cu 40 minute inainte la tren, sa nu ai probleme la check-in :)
  daca ai nevoie de sfaturi pentru paris, lasa un mesaj aici :)

    (Citează)

 10. aş avea în plan o excursie de vreo săptămână în UK şi recent am făcut o aproximare de costuri: undeva la 400€, în total (drum, mâncare şi distracţie – cazarea e la un prieten acasă). crezi că e suficient? adică, scopul călătoriei este să mă interesez cu privire la o eventuală studenţie acolo + plimbările prin zonă de rigoare, nu shopping sau altceva de genu’.

  în plus, ce m-ai sfătui? să iau un avion de la Bucureşti la Manchester cu escală undeva în europa (sub 2 ore pauză) sau de la Bucureşti la Manchester via Londra (Luton + tren către manchester)? ar fi puţintel mai scumpă varianta a 2-a, dar nu cu mult (sub 10€).

    (Citează)

  • Eu as lua prima varianta, cu avionul direct acolo. Chiar daca trenurile engleze sunt foarte bune, nu e vreo mare placere sa-ti cari bagajul de la aeroport la gara, de acolo in Londra, de acolo la alta platforma sau poate alta gara si tot asa. Daca ai zbor pana la destinatie si e acelasi pret, mergi asa. O oprire de doua ore intr-un aeroport strain inseamna mai putin decat ai sta pe trenuri si e o experienta placuta.

   Pe de alta parte, poti sa-ti pierzi bagajul la escala sau sa ai ghinion si sa se strice sau sa intarzie al doilea avion, dar asta se intampla rar.

   De bani nu stiu ce sa-ti zic… depinde cat vrei sa mananci si sa te distrezi. Ia cat mai mult la tine, ca daca nu-i cheltui vii cu ei inapoi aici.

   Nu uita ca sunt lire, nu euro. La tine ia-ti vreo 20 de euro pentru escala aia europeana, sa ai de o cafea si un sandvis prin aeroport.

     (Citează)

 11. dat fiind faptul că nu am mai călătorit până acum cu avionul, aş cam vrea să ştiu dinainte ce se întâmplă dacă pierd legătura sau dacă se întâmplă ceva neprevăzut după escală.

  eu am făcut calculul în euro pentru că mi-a fost mai uşor de calculat, fiind mai obişnuit momentan cu această valută :-)

    (Citează)

 12. Nu e nici o placere sa te cari cu bagaje din avion in tren, apoi autobuz, etc, asa ca eu zic, alege drumul cel mai direct. Cat despre conexiunea cu avionul, trebuie sa fii foarte visator ca sa-l pierzi. Cat ai escala, in general e vorba cam de minim o ora, timp berechet sa te uiti bine pe bilet si sa vezi la ce poarta trebuie sa te duci si sa ajungi in timp :) SI incearca sa iei un sandvis de acasa de cat sa dai pe el cat nu face in aeroport.

  Cat despre bani, zici ca vrei sa faci scoala in Anglia. Eu zic ca 400 de euro pentru o saptamana in care ai asigurarata cazarea, ar trebui sa-ti ajunga de mancare, distractie. Vezi ca transportul e scump in Anglia asa ca fa-ti un calcul inainte sa pleci, tinand cont de excursiile pe care le ai in plan. Daca nu mananci, de 20 de lire o data, ar tb sa fie ok cu mancarea.

  Gandeste-te cam cati bani vei avea pe luna daca esti admis la facultate si incearca sa faci o simulare in saptamana respectiva. Vezi in magazine cat te-ar costa mancarea pentru o saptamana, vezi cam ce inseamna o iesire la suc, etc.

  Si incearca pe cat posibil sa faci calculele in lire, ca sa nu ai surprize.

    (Citează)

 13. easyBus.co.uk are preturi mici.

    (Citează)

 14. Iti multumesc pentru aceste informatii. Chiar imi sunt de ajutor.

    (Citează)

 15. si eu tot easyBus.co.uk am folosit, am cumparat online si a fost totul ok :)

  una peste alta foarte bine detaliat articolul

    (Citează)

 16. am bilet din londra in italia de sarbatori si doar buletin.ce trebuie sa trec din el?seria si numarul?sau doar numarul?am mai auzit ca trebuie amandoua legat fara spatiu dar nu sunt sigura.multumesc

    (Citează)

 17. barbu nicolae

  31/05/2012 la 1:10 AM

  as vrea sa plec in angli sa im gasesc de munca credeti ca fac bine mentionez ca nu cunosc pe nimeni

    (Citează)

 18. barbu nicolae

  31/05/2012 la 1:12 AM

  cum as putea sam gasesc o casa pentru inkiriat si cam cat ar costa va multumesc

    (Citează)

 19. Casele sunt foarte scumpe in Londra!cel mai bine gasesti sa imparti cu cineva o camera intr-o casa!necunoscand pe nimeni,zic ca va fi greu!foarte important ar fi sa te descurci cu engleza!romani.co.uk…pt chirie,poate gasesti si de munca tot ,u ajutorul site-ului!

    (Citează)

 20. am o intrebare. eurostar-ul merge pe sub apa, prin canalul manecii?

    (Citează)

 21. Prin tunel merge :)

    (Citează)

 22. asi dori sa stiu cum ajung din aeroport luton in manchester ce autobuz ma duce unde se pot face rezervari online si cam cit costa multumesc

    (Citează)

 23. Interesant, cu toate ca niste fraze din primul paragraf necesita retusare. Poti calatori cu pasaportul pana in ultima zi de valabilitate si cu cartea de identitate (nu buletinul pe care inca il mai poseda unele persoane mai in varsta). Ah, si ‘vamesii’ aia pe care ii aminteai tu…sunt politisti de frontiera. In rest, foarte OK articolul. Congrats

    (Citează)

 24. Neculai Mantu

  18/09/2013 la 1:34 PM

  Vreau sa vin in Anglia pentru ani găsi ceva de munca (stabili) sunt ospatar in Roma .
  Engleză destul de proasta dar ma descurc . Nu cunosc pe nimeni ,știe cineva ce ar trebui sa fac si cam vati bani as avea nevoie . Va rog daca cineva ar putea avea câteva consilii pentru mine
  Va multumesc mult

    (Citează)

 25. Buna ziua,
  doresc foarte mult sa vin in Marea Britanie,unde sper sa gasesc un loc de munca.Care sint pasii pentru a devenii un angajat legal cu taxe si toate celelalte in domeniul Auto.Daca stiti un centru unde ma pot informa care sint joburile cautate de firmele de acolo., si unde sa pot aplica

    (Citează)

 26. georgiana.stroia

  11/11/2014 la 1:58 PM

  Buna tuturor,
  ma puteti lamurii si pe mine, va rog, deci se poate calatorii fara probleme doar cu buletinul?
  Multumesc.

    (Citează)

 27. Geta:
  Acum mai este în vigoare chestia cu 6 luni în UK?

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus