un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bucatarie jamaicana la Saveur Faire

29 Jun 2010  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Sâmbăta trecută am fost la un eveniment pe care Radu Popovici, meșterul în ale bucătăriei pe care l-am cunoscut la restaurantul Ginger şi ale cărui blog și rețete le urmăresc de atunci, îl face periodic de ceva vreme la magazinul Biscuit de pe Magheru. Se numeşte Saveur Faire, se desfăşoară sâmbătă şi de fiecare dată prepară specialități caracteristice unei alte bucătarii internaţionale. E pe bani, 70 de lei de om, dar prefer să-i dau acolo pe ceva ce n-am mai gustat până acum decât pe pizza şi suc în altă parte.

După cum e norocul meu, am reuşit să particip exact la ultimul astfel de eveniment al sezonului, deoarece se ia pauză pe perioada verii. Bucătăria aleasă acum a fost cea jamaicană, despre care nu ştiam absolut nimic. Din ce ne-a povestit Radu, jamaicanii au preparate în care pun condimente pe care le foloseau din perioada triburilor, precum ienibaharul, combinate cu ingrediente aduse de toate celelalte popoare care au migrat spre America, inclusiv sclavii africani, cuceritorii spanioli şi englezi, emigranţii chinezi din vremurile mai recente şi tot aşa.

Ce am mâncat? Am început cu creveţi făcuţi cu usturoi și ceapă şi serviţi alături de bucăţi de papaya coaptă, poate şi cu un pic de cimbru adăugat. Foarte buni, mai ales că eu sunt mare fan al creveţilor încă de când am mâncat pe sparte în Portugalia, acum 3 ani.

Creveti cu usturoi, ceapa si papaya

Creveti cu usturoi, ceapa si papaya

A urmat file de ştiucă făcut pane, dar nu ca un şniţel european, ci într-un amestec de amidon, ou şi nucă de cocos, dacă am reţinut corect. Nuca se vedea clar pe crusta aurie şi se simţea la gust. O aromă inedită pe care o mănânc pentru prima oară. Radu a făcut apoi un sos cu lămâie verde (lime), usturoi ras, ghimbir ras, pastă de ardei iute roşu, sos de soia şi miere, totul amestecat într-un mic vas şi apoi turnat peste peştele făcut pane. Ca garnitură s-a servit orez basmati, care are bobul mai mare şi un pic mai crocant decât cel normal.

Stiuca pane cu sos si orez

Stiuca pane cu sos si orez

Felul trei a fost pui peste care s-a pus un sos de oţet, ardei verde şi lămâie verde, la care s-a adăugat pastă de ardei roşu, încât era destul de iute. Se punea peste pui, ca o pastă verde, şi îl făcea excelent la gust. Picant exact cât trebuie ca să te înţepe la limbă, dar nu cât să-ţi bată inima mai tare şi să te incomodeze din mâncat cu poftă.

Pui cu sos picant si orez

Pui cu sos picant si orez

La sfârşit a fost o îngheţată făcută din lapte de cocos, amestecat cu ghimbir şi bucăţi de lămâie verde şi servită cu bucăţi de ananas şi papaya. Foarte bună şi răcoritoare.

Aştept cu nerăbdare să reînceapă aceste evenimente, între timp urmăriţi-l pe Radu Popovici pe blogul său pentru reţetele detaliate şi pentru alte preparate.

***

    2 comentarii

  1. Cu ce ai facut imaginile? In mod normal ar trebui sa apreciez reteta dar … nu mai conteaza. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus