un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mori mai repede daca dormi mai putin de 6 ore pe noapte

8 May 2010  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Aşa scrie pe Think Outside the Box.

Persoanele care dorm mai puţin de 6 ore în fiecare noapte prezintă un risc de a muri înainte de vârstă de 65 de ani cu 12% mai ridicat decât cei care îşi fac timp pentru un somn optim de 6-8 ore.

Hai să facem un calcul. Să presupunem că dormi 5 ore pe noapte, deci rişti să mori mai repede. Să presupunem că trăieşti 65 de ani. Hai să vedem cât “trăieşti” de fapt în aceşti ani, dacă 5 ore pe zi le dormi şi 19 eşti treaz:

19 ore x 365 de zile x 65 ani = 450.775 ore în care te mişti, mănânci, munceşti, băleşti după femei, scrii pe blog şi tot ce face un om normal în timpul vieţii. Toate acele ore înseamnă 51 de ani 5 luni şi jumătate de viaţă efectivă, măsurată calendaristic.

Dar dacă dormi 7 ore pe noapte? Înseamnă că eşti treaz pentru restul de 17 ore:

17 ore x 365 zile x 65 de ani = 403.325 ore, adică în zile calendaristice ar însemna 46 de ani şi un pic. Ai trăit cu 5 ani mai puţin decât cel sau cea care s-a culcat mai târziu şi s-a trezit mai devreme.

Diferenţa e semnificativă. Ce înseamnă asta? Că studiul este inutil şi concluzia nu este exprimată bine. De exemplu, dacă faci parte din cei 12% care o mierlesc mai devreme din cauza lipsei de somn suficient, presupunând că ai dormit câte 5 ore pe noapte şi ai murit la 62 de ani, atunci ai trăit efectiv la fel de mult ca o persoană care a dormit 7 ore pe noapte şi a murit la 69 de ani (19 ore x 365 zile x 62 de ani = 17 ore x 365 zile x 69 ani). A mai supravieţuit 7 ani în plus faţă de tine, dar efectiv a fost treaz la fel de mult.

Eu zic că să analizezi un pic cifrele și să vezi ce iese înseamnă să “gândești în afara cutiei”, nu doar să citezi orbește un studiu făcut de străini :P

    6 comentarii

  1. Cand eram fumator aveam aceasi problema cu statisticile astea, iesea mereu ca mor cu atat mai devreme. Belea, m-am lasat de fumat si am dat peste cap toate calculelele despre momentul mortii mele. Acum dorm destul(este o placere a vietii pe care nu vreau sa mi-o mai refuz vreodata in viata) asa ca voi muri batran minus anii de fumat doua pachete pe zi inmultit cu consumul de alte substante naspa-ogene decat tutunul si radical din alimentatia sanatoasa pe care o ingerez. Rezultatu este clar! Mori cand dai coltul.

      (Citează)

  2. Iese in castig cel care doarme 5 ore pe noapte.
    Cel care traieste dupa 62 de ani, mai traieste 7 ani de batranete, iar batranetea e grea.
    Luand in considerare si stirile din ultimele zile (cea cu pensionarea la 65 de ani)
    stirea s-ar reformula: “cei care dorm sub 6 ore pe noapte risca sa nu mai apuce pensia” ;)

      (Citează)

    • Doua pachete pe zi? Cred ca pe astea nu le poti recupera nici dormind 15 ore pe zi… Si cica daca dormi peste 9 ore pe zi iar e naspa, scade speranta de viata.

        (Citează)

  3. Sincer nu-mi pasa! Prefer sa le dorm linistit ca se compenseaza cu varf si indesat cu momentele cand am avut insomni. Cat despre doua pachete pe zi…prostia se palteste( de asta au guvernantii lefurile asa de mari)

      (Citează)

  4. Aia de la Think outside the box sunt niste trendinezi tristi care cred ca au descoperit apa calda. Daca nu ar fi scris pe Hotnews, nu i-ar fi citit nimeni.

    Mai acum cateva saptamani identificasera o ultima categorie defavorizata pe care niciun ONG nu o apara, aia a stangacilor. Baietii nu intelegeau, spre exemplu, de ce ii forteaza profesorii pe elevi sa scrie cu dreapta. Faptul ca standardul in Occident este sa se scrie de la stanga la dreapta, in plan orizontal, nu insemna nimic pentru ei.

      (Citează)

  5. Da, dar cel care doarme mai mult, e mai odihnit si mai eficient :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus