un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung Galaxy Spica: review foto

6 Apr 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Am de câteva zile în buzunar noul telefon Samsung Galaxy Spica, noua vedetă a Vodafone pe partea cu Android şi înlocuitorul Magic-ului în ofertă de smartphone-uri, după cum ziceam în postul anterior. Am observat încă din prima zi că senzorul de imagine este de calitate foarte bună, iar fotografiile făcute au culori vii şi ies clare şi luminoase chiar şi atunci când lumina ambientală nu este foarte puternică.

Mi-a plăcut atât de mult calitatea fotografiilor încât au fost două consecinţe imediate: 1. m-am ofticat destul de rău că nu are şi HTC Hero-ul un senzor la fel de bun (de fapt toate HTC-urile sunt cam la pământ la acest aspect şi prin comparaţie se vede că Samsung sunt specialişti în făcut module de camere foto pentru telefoane – chiar dacă acesta are doar 3,2 megapixeli) şi 2. m-am decis să fac un articol separat despre fotografiile făcute cu Spica, în loc să spun 2-3 vorbe în review-ul final.

Ce e bine
Ok, o introducere prea lungă. În continuare vedeţi doar imagini. Faceţi click pe fiecare pentru varianta full 2048 x 1536 pixeli, dar atenţie că au cam 500 kB fiecare. Nu sunt editate în nici un fel, aşa au ieşit din telefon. Comentariile mele sunt sub fiecare imagine.

Interior: Salata de creveti la Nordsee. Lumina ambientala era slaba si galbuie, dar culorile au iesit foarte bine.

Interior: Salată de creveți la Nordsee. Lumina ambientală era slabă și gălbuie, dar culorile au ieșit foarte bine.

Interior cu HTC Hero: culorile sunt spre galben si imaginea nu e la fel de clara

Interior fotografiat cu HTC Hero: culorile sunt spre galben și imaginea nu e la fel de clară

Culori OK pe coridoare, imagine clara

Interior: Culori vii pe coridor, imagine clară

Sigla din Baneasa, lumina puternica din spate

Interior: Sigla din Băneasa Shopping City, lumină puternică din față

Interior: la intrarea in mall, culori ok, imagine clara.

Interior: la intrarea în mall, culori ok, imagine clară.

Interior: lumina puternica din fata, dar interiorul se vede bine

Interior: lumină puternică din față, dar interiorul se vede bine

Portret: culori bune la piele

Portret: culori bune la piele

Macro: cafea cu frisca, suficient de clara si fara mult zgomot

Macro: cafea cu frișcă, suficient de clară și fără mult zgomot

Macro: propriul ceas, un pic neclare diviziunile mici

Macro: propriul ceas, un pic neclare diviziunile mici

Macro cu HTC Hero: cea mai buna fotografie cu Hero e mult mai neclara decat cea cu Spica

Macro fotografiat cu HTC Hero: cea mai bună fotografie cu Hero e mult mai neclară decât cea cu Spica

Exterior: un pic prea expusa imaginea

Exterior: un pic prea expusă imaginea

Exterior: iarba e mult mai clara decat pisica, dar culorile sunt bune

Exterior: iarba e mult mai clară decât pisica, dar culorile sunt bune

Exterior: culori bune, expunere ok

Exterior: culori bune, expunere ok

Exterior: supraexpunere

Exterior: supraexpunere

Exterior: culori bune, expunere ok

Exterior: culori bune, expunere ok

Alte lucruri bune pe scurt:

  • Buton dedicat pentru fotografiere, aflat pe partea laterală dreaptă.
  • Focalizare rapidă

Ce e rău

  • Nu are flash de nici un fel. Asta ar fi cam singura parte rea cu adevărat importantă.
  • Imaginile sunt salvate cu numele Data_ora.jpg. Se aranjează cronologic în folder, dar sunt greu de urmărit și reținut atunci când cauți una anume.
  • Camera foto nu are nici o setare. Calitatea e foarte bună, dar nu poţi configura nimic în software. Nici unde se salvează pozele (automat pe card), nici numele lor, nici ISO, timp, rezoluţie, calitate… nimic. Când faci poză se aude un sunet destul de puternic care nu se poate anula decât trecând tot telefonul pe Sound Off. Singurele setări disponibile sunt salvarea poziţiei GPS în imagine şi activarea modului de noapte (intensifică imaginea, dar o face foarte zgomotoasă). Problema aceasta e temporară, deoarece, din ce am văzut în imagini pe net, viitorul firmware ce aduce update-ul la Android 2.1 aduce şi configurarea camerei, dar încă nu e lansat şi pentru Vodafone.
  • Filmează la rezoluţie CIF, adică 352 x 288 pixeli, format 3gp. Există o singură setare, calitate Ridicată (CIF) sau Scăzută (QCIF, adică 176 x 144 pixeli).
  • Camera e de doar 3,2 megapixeli. Pentru mine nu e un minus, deoarece contează mai mult calitatea imaginii şi nu numărul declarat de pixeli pe senzor, iar calitatea e foarte bună, după cum cred că v-aţi convins. Prin comparaţie, senzorul de pe HTC Hero e de 5 megapixeli, dar e evident mai prost.
  • Dacă te mişti cu viteză mare, imaginea iese deformată. Pare ciudat, dar e o problemă întâlnită la unele telefoane mobile şi nu ştiu de ce. Probabil are legătură cu senzorul în sine şi modalitatea de stocare şi transfer a fiecărei linii de celule foto în parte. Ideea e că dacă tu ai vreo 40-50 la oră şi faci o fotografie unui obiect static din afara maşinii, acesta nu iese blurat, ci deformat, după cum puteţi vedea mai jos dacă vă uitaţi la forma blocurilor sau la Logan-un de poliţie în mod clar comprimat. Tot aşa, un stâlp stradal perfect drept a ieşit aproape oblic, dar n-am mai pus fotografia.
Deformare: in realitate, blocurile NU se indoaie in vant

Deformare: in realitate, blocurile NU se indoaie in vant

Deformare: Logan-ul e un pic comprimat

Deformare: Logan-ul e un pic comprimat

Cam asta ar fi. În exterior calitatea e comparabilă cu Nokia N97 (care e de două ori mai scump), iar în interior nu țin minte să fi văzut un telefon care să fotografieze mai bine. Dacă faceți multe fotografii cu telefonul mobil, Samsung Galaxy Spica e excelent.

    7 comentarii

  1. Dar telefonul în sine, cum e telefonul?
    Nu de alta, dar mă bate un gând …

      (Citează)

    • E cam ca Magic-ul. Daca stii cum merge un telefon cu Android atunci stii cum merge si Spica. Nu exceleaza la nimic (decat camera foto), dar nici nu are vreo parte rea, asa ca pe segmentul sau e “best buy”. La pretul de la Vodafone e o afacere buna, are si card de 2 GB inclus si o husa de piele in pachet. Voi scrie mai pe larg probabil tot saptamana asta.

      Daca vrei sa-l butonezi un pic, il gasesti prin oras. In mod sigur e in Baneasa la Orange (culmea) si nu stiu sigur daca e si la magazinul Vodafone de acolo (cam au obiceiul sa puna machete in loc de telefoane reale).

        (Citează)

  2. recunoaste, a fost doar un pretext ca sa pui poze cu mancare

      (Citează)

  3. Nu, dar am pregatite mai multe poze cu mancare, va fi un post viitor :P

      (Citează)

  4. Hai ca m-ai facut curios cu post-ul tau si m-am dus si eu la una din reprezentantele Voda din Ploiesti. Dupa cele 5 minute necesare ca sa opreasca alarma de la panoul cu machete (imi imaginez ca sunt foarte scumpe prostiile alea, de le vor asa de protejate!) printr-o mioritica scoatere din priza, ca altfel n-a vrut, am reusit sa ma apropii de Spica. Arata foarte bine, se vede ca e “built”, e destul de subtire, dar mi s-a parut mai mare decat Magic-ul meu. Din pacate, desi era singurul telefon expus printr machete si promovat intens pe la TV, bateria era moarta, asa ca n-am apucat sa vad cum se misca si ca soft. Sa ne traiasca, asa se face vanzare! Cu machete si baterii descarcate!

      (Citează)

  5. ce as putea sa folosesc ca sa imi vada si mie tel pe UN WINDOWS 7? adica ca prg … doresc sa ii fac UPDATE dar am 7-le pe pc si ..new pc studio il vede dar nu ma lasa sa fac transferuri si la cap UPDATE imi zice ca NU NECESITA UPGRADE:( ms

      (Citează)

  6. te-ai gandit ca poate chiar nu necesita update?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus