un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Efectul de copilot

20 Apr 2010  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Aţi observat privirea ucigătoare pe care ţi-o aruncă pasagerul din dreapta unei maşini care tocmai te-a claxonat pentru a te atenţiona că ai făcut vreo prostie?

Zilele trecute mergeam în trafic mărişor pe un bulevard mare şi am ocolit o groapă. Probabil că l-am speriat pe cel de pe banda din stânga mea, deoarece m-a claxonat la modul “vezi că sunt şi eu aici” şi apoi m-a depăşit. El n-avea nici o problemă, conducea liniştit, dar în schimb femeia din dreapta sa, nevastă, prietenă, ce i-o fi fost, mi-a aruncat o privire mai lungă, dură şi sictirită şi care spunea “ai grijă cum conduci… boule!”.

Ea consideră că asta e datoria ei, mai ales dacă nu se pricepe la condus. Dacă s-ar pricepe, ar şti că astfel de mici incidente sunt normale în trafic şi că uneori mai e nevoie să frânezi sau să claxonezi doar pentru a te asigura că alt şofer te-a văzut şi poţi să mergi în continuare în siguranță. Eh, dacă nu conduce, fiecare întâmplare i se pare o problemă de amploare. Sigur ar fi avut loc un accident grav dacă soţul ei nu te claxona, aşa că meriţi privirea tăioasă, ba chiar să te privească pentru câteva secunde, apoi să arunce un ochi sictirit şi peste maşina ta, mult inferioară celei în care se afla ea, pentru că altfel soţul ei nu te-ar fi putut depăşi, nu?

Bărbaţii sunt de două feluri atunci când sunt pe scaunul “copilotului”: fie înjură şi comentează tot ce se întâmplă în jurul lor, inclusiv cu vorbe de genul “ia uite-l şi pe ăsta cu Skoda lui cum merge… hai tataie, bagă-te o dată”, fie sunt complet nepăsători şi îi doare undeva chiar şi dacă în jurul lor se întâmplă accidente precum cele din Final Destination.

    4 comentarii

  1. Asa sunt eu “fie sunt complet nepăsători şi îi doare undeva chiar…..”; in fond cand sunt la volan conduc eu dar cand sunt in dreapta cu rol de pasager nu ma intereseaza si nici nu comenterz actiunile celui (celei) din stanga.

    Bafta

      (Citează)

  2. Just. In microcosmosul pe care il reprezinta o masina insa mai exista cateva pozitii importante. Cele ale satelitiilor din spate. Aia de chiar nu au nici o gara cu sofatul. Aia ar trebuii sa ii analizezi. Acolo sa vezi ce tipologii umane descoperi.

      (Citează)

    • De cei din spate nu stiu ce sa zic. Daca sunt doi de obicei vorbesc intre ei si nu le pasa de ce se intampla. Uneori cel din dreapta mai intoarce capul ca sa vada dinainte cum va arata masina ce te depaseste sau ca sa priveasca mai bine vreo gagica buna de pe margine, dar in rest sunt destul de calmi.

        (Citează)

  3. Eu cred ca intru in a doua categorie. Si pana la urma compasiunea la ce mai este buna de se produce un dezastru. Mergi mai departe ca timpul inapoi nu ai cum sa il dai. Doar sa fii atent sa nu dai tu de belea, cum se zice.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus