un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Transmisiune widescreen, TVR vs Eurosport

27 Feb 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

1 comentariu

Şi TVR şi Eurosport au transmis în direct Olimpiada de Iarnă de la Vancouver, aşa că am avut ocazia să observ o diferenţă importantă între o imagine 16:9 şi 4:3. Televiziunea canadiană a filmat cu nişte camere Panasonic Full HD, widescreen, de ultimă generație şi au transmis la calitate mare în lume.

Cum a ajuns la noi? TVR a transmis imaginea originală widescreen, dar cu benzi negre adăugate sus şi jos. Eurosport a preferat să taie lateralele imaginii originale şi să transmită 4:3, acoperind tot ecranul. E importantă diferenţa? Se taie aşa mult din imagine? Fotografiile de mai jos le-am făcut în timpul transmisiunii.

TVR: mai mult teren in imagine

TVR: mai mult teren in imagine

Eurosport: aproximativ 25% din imagine se taie

Eurosport: aproximativ 25% din imagine se taie

Observaţi panoul din dreapta imaginii, cu silueta unui schior desenată pe el. Dincolo de panou TVR-ul îmi mai arată încă o porţiune din traseul de ski, pe când Eurosport nu. Observaţi acea structură metalică albă şi înaltă, din planul îndepărtat: pe Eurosport e în marginea ecranului, pe TVR e cam la un sfert din imagine.

Contează. Au fost cadre în care regizorul canadian încadra în partea stângă a ecranului un schior şi în partea dreaptă pe următorul schior, ca să-mi arate mai bine distanţa dintre cei doi. Pe TVR îi vedeam, pe Eurosport erau tăiaţi din imagine şi vedeam doar zăpadă goală. Spațiul pierdut este cel dintre cercurile olimpice din dreapta jos și marginea imaginii de pe TVR. Închipuiţi-vă un meci de fotbal în care camera video are poarta în marginea ecranului şi în rest ni se arată terenul. Pe Eurosport poarta ar fi fost tăiată din ecran şi n-ai fi văzut golul.

Ce se poate face? Cum ar fi trebuit făcut, de fapt? Am scris aici.

    1 comentariu

  1. La Multi Ani pt azi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus