un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Romani, trebuie sa salvam Pelesul!

21 Feb 2010  ·

GÂNDURI  ·

1 comentariu

IMG_0295

Deputatul PSD de Bucureşti Aura Vasile spune că o va invită pe Mihaela Rădulescu să organizeze împreună un teledon pentru răscumpărarea Castelului Peleş.

“Dacă Guvernul Boc nu poate să răscumpere un bun al poporului român, atunci o să chemăm românii pentru salvarea Castelului Peleş. O vom ruga pe Mihaela Rădulescu să ne ajute, pentru că are mai multă experienţă în realizarea unui astfel de teledon”, declară Aura Vasile.

O rly?!? De ce aş da bani pentru răscumpărarea castelului Peleş? Hai să vedem istoria acestui dosar:

1. Statul român retrocedează (adică dă pe degeaba) castelul Peleş familiei regale conduse de regele Mihai.
2. Statul român închiriază castelul de la familia regală, deci le dă bani pentru a-l folosi după ce l-a înapoiat pe degeaba.
3. Contractul de închiriere expiră în martie, iar după 2010 familia regală ar dori să vândă de tot castelul.
4. Statul n-are bani să cumpere Peleşul, aşa că apare eroina Mihaela Rădulescu, organizează un teledon în care eu, tu, noi toţi am dona bani ca statul să cumpere acest castel, ca să nu ajungă în “colţii rechinilor imobiliari”, după cum a zis Aura Vasile.

Eu nu vreau să dau nici un ban pentru Peleş şi nici n-ar trebui să dea cineva. Dacă familia regală a vrut înapoi castelul, să şi-l ţină. Şi nu înţeleg nici tâmpenia asta cu închirierea castelului de către statul român. Nu nene, trebuia să le retrocedeze castelul şi să-i lase cu el. Să văd cum ar fi plătit regele Mihai impozitul pe ditamai proprietatea, că dădea faliment rapid. Ce impozit, cred că numai tăiatul ierbii şi ştersul prafului îl băgau în faliment după o lună.

La fel ar trebui procedat şi acum. “Nu, nu-l mai închiriem”. “Nu, nu vrem nici să-l cumpărăm, vinde-l cui vrei”. Pentru că oricine l-am cumpăra, fie el delfin imobiliar sau Roman Abramovici, nu poate face altceva decât să-l deschidă publicului ca muzeu şi să scoată bani din vizitatorii ce-i trec pragul. Statul român este un gestionar prost. Turismul nostru este la pământ, asta e uşor de observat, iar guvernul nu are manageri buni care să-l revigoreze. Pun pariu că dacă vin nişte străini cu experienţă, iau Peleşul, îl întreţin, îi asfaltează drumul până acolo, construiesc nişte terase şi restaurante la umbra castelului, ca să fie o experienţă inedită, şi în câţiva ani sunt pe profit cu el.

Sunt sigur însă că statul va cumpăra castelul Peleş, ca să nu piardă voturile romanilor, dar mai dezamăgitor de atât este ideea că Mihaela Rădulescu poate rezolva orice cu un teledon. E o eroină a neamului, propun să se dea jos statuia Aviatorilor şi să amplaseze una a Mihaelei acolo, înfăţişată ca o zeiţă grecească, eventual cu un telefon într-o mână şi o tăbliţă cu mesajul “n-ai nimic mai bun de făcut decât să fumezi?” în mâna cealaltă.

Iar la alte probleme nu s-a gândit nimeni. Teledoanele româneşti au strâns câteva sute de mii de euro, dar pentru castel sunt necesare multe milioane. Apoi, presupunând că ar fi strânse, cine ar deţine castelul? Cred că majoritatea ar prefera să-i dea foc decât să-l deţină statul cu banii strânşi de la oameni.

Știrea e de pe Mediafax.

    1 comentariu

  1. singura ta preocupare este sa stai sa te uiti la filme pe net si sa bagi in tine toata ziua?
    baga o donatie pentru salvarea castelului peles!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus