un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sa vedem ce pregateste Google pentru Nexus One

4 Jan 2010  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Google a vrut să aibă un telefon sub brand propriu şi aşa a apărut Nexus One, fabricat pentru ei de către HTC. La ora actuală este cel mai puternic telefon cu Android. De exemplu faţă de Hero-ul meu vine cu câteva îmbunătăţiri importante:

  • procesor Snapdragon la 1 GHz (aproape dublu faţă de cât am eu).
  • ecran AMOLED.
  • rezoluţie 480×854 pe un ecran de 3,7 inci (faţă de 320×480 pixeli, deci Nexus One are rezoluţia pe lăţime cât Hero-ul pe lungime).
  • 512 MB memorie RAM faţă de 288 MB.
  • HSDPA 7,2Mbps şi HSUPA 5,76 Mbps (la noi, din câte știu, HSUPA încă nu e implementat)
  • Wireless 802.11n, pe lângă b/g
  • camera foto are tot 5 MP, dar anunţă şi un smile detection
  • radio FM cu RDS (Hero-ul n-are deloc radio)
  • Android 2.1 cu noi îmbunătăţiri la meniuri, backgrounduri animate şi alte chestii din acestea bune să-ţi ia ochii. (Hero-ul primeşte 2.1 peste câteva luni)
  • nume oribil (în comparație cu Eroul)

Cam de asta spun că la ora actuală este cel mai tare telefon. Mă aştept să fie un pic cam mare, cu ecranul de 3,7 inci, dar nu m-ar deranja asta. Mâine, pe 5 ianuarie, va face chiar Google nişte anunţuri privind acest telefon şi ce planuri au pentru el. Eu mă aştept să-l vândă mai ieftin, preferând să-şi minimizeze ei profitul (sau chiar să meargă la break-even) doar ca să răspândească în lume propriul sistem de operare Android şi să câştige bani din celelalte servicii ce se integrează în telefon. În acelaşi timp nu-l pot da prea ieftin, deoarece şi HTC-ul trebuie să-şi vândă celelalte modele comercializate şi n-ar fi în interesul lor ca Google să le ia faţa prea tare.

În acest moment aş da Hero-ul pe un Nexus One într-o nanosecundă, fără să stau pe gânduri. Un alt model care mi-ar plăcea este Motorola Milestone (care în SUA se vinde ca pâinea caldă sub numele Droid), care deşi e urât cu spume, are acea tastatură reală QWERTY, de care m-am convins, tot testând N97 şi N900, că e o idee foarte bună pentru stilul meu de a utiliza mobilul. Din păcate nu se găseşte în România.

Foto via Engadget, care are și un hands-on micuț și vor fi primii ce vor publica un review, probabil imediat după conferința Google.

Update: concluzii post-lansare aici.

    9 comentarii

  1. Pacat ca nu are si o tastatura. Interesant mai e si Xperia X10, are cam aceleasi specificatii hardware – dar parca TFT, nu AMOLED.

    Eu nu inteleg o alta chestie – de cand a inceput “invazia” telefoanelor mai destepte, cam toti producatorii ofera niste camere de rahat. Pe vremuri Nokia, SE si altii ofereau 5, 8, 12 Megapixeli, lentile mari (pentru mobil), chiar si blitz Xenon. Acum abia sunt in stare de 5 Megapixeli, iar caliatea foto e oricum varza. De filmare nu mai zic, 720p la 30fps ar trebui sa fie un standard deja. Dar HTC sau SE ofera 320×240 sau un 640×480 la bitrate minuscul.

      (Citează)

  2. melk, degeaba iti ofera camera de 12megapixeli daca nu exista loc sa puna niste lentile … diferenta intre 12mp si 5mp este insesizabila in lipsa lentilelor

      (Citează)

  3. Stiu ca nu conteaza numarul de pixeli, dar cu fostele telefoane K800i (3.2) sau K850i (5.0), chiar si K750i (2.0), faceam niste poze acceptabile pentru un telefon. Nu simteam nevoia unei camere digitale dedicate. Stiu ca si Nokia aveau camere ochei pe N73, N95 etc. (nu prea cunosc modelele Nokia)

    Dar nu cred ca exista un smartphone WM sau Android care sa se compare, sunt toate complet varza.

      (Citează)

  4. eu am htc touch hd cu 5mp si scot poze bune … la distanta mica … pentru ca la zoom deja e inutila camera de pe telefon

      (Citează)

  5. @Melk

    N82 e telefonul de la Nokia cu cea mai buna camera, are 5MP, blitz cu Xenon si lentile Carl Zeiss Tessar 2.8/5.6. Recunosc, asta sunt motivele pentru care ezit sa imi schimb telefonul :D , desi ii folosesc destul de intens functiile “smart”, mail (de serviciu), internet, wi-fi si mi-ar fi utile ca si astea sa fie mai puternice.

    Plus ca al meu e negru, nu gri-ul ala standard.

      (Citează)

  6. Din ce am inteles, aparatul o sa fie vandut direct de Google (www.google.com/phone), pretul undeva la 500 la liber cu posibilitatea sa il iei la abonament (Verizon parca).

    Si ca idee, ca cei care nu au nu stiu probabil :) … pe Hero poti sa pui linistit Android 2.1, doar ca fara Sense UI.
    Nexus One nu va avea Sense-ul HTC.

      (Citează)

  7. @cireasa: poti sa pui 2.1, dar nu “linistit”. A aparut un firmware leaked, am auzit mai mult de rau decat de bine despre el, asa ca astept sa scoata HTC varianta finala. Iar HTC are obiceiul de a sta cu lunile la asta. De exemplu a aparut prin octombrie un firmware pe net, versiunea leak furata, iar HTC a scos-o pe cea oficiala (si identica) dupa inca o luna. Cred ca au timpi mari de testare, calitate, acceptanta, etc.

    Si eu astept 2.1 cu sufletul la gura, dar cred ca mai am de asteptat.

    Nexus One nu-mi place ca nu are multitouch. Nu pare cine stie ce, dar e foarte utila la zoom in browser sau in poze si imi place asta la Hero.

    @Melk, @cti97: am avut si eu HD si era destul de ok camera, facea fotografii bune si in interior. Hero e mai varza la capitolul asta. In general toate camerele sunt varza, deoarece senzorul e foarte mic si lentila e de cea mai proasta calitate, dar dincolo de asta softul care o controleaza e problema. Exemplu concret e N900 versus Hero si versus un Eten, comparatie facuta de mine in interiorul unei camere. N900 avea camera mult mai bine controlata, rezulta un timp de expunere mai mic, asta duce la o actualizare mai “vioaie” a ecranului cu ce vede camera. Fotografiile ieseau mai bune pe N900 (Nokia mereu a fost in frunte la capitolul acesta). Astea raman de vorbit in review-ul la N900, dar ideea e ca de multe ori e vina softului si a DSP-ului care controleaza camera, nu a senzorului in sine.

      (Citează)

  8. eu am incercat 2.1 cu Sense UI si m-am razgandit dupa 2 zile. Se misca execrabil. Eu ziceam de 2.1 fara Sense UI …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus