un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Molvania

10 Jan 2010  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Molvania este o parodie de ghid de călătorie într-o ţară ficţională din Europa de Est, făcut de nişte australieni ce vor să facă mişto de noi. Numele întreg este Molvania: un ţinut încă neatins de stomatologia modernă şi prezintă sfaturi de vizitare a unei țări ce în istoria ei a fost stăpânită de tirani, aliată cu nemţii şi apoi cucerită de Uniunea Sovietică, iar după căderea comunismului în 1990 a ajuns o dictatură condusă de un guvern corupt. Sunt cunoscut, nu?

Molvanîa is described as a very poor and rural country, heavily polluted and geographically barren. The infrastructure is terrible, with necessities such as electricity, clean water, and indoor plumbing being rare finds, largely due to bureaucratic incompetence. Though the tour guide tries to explain otherwise, there is little to do in the country, as all hotels are tiny, filthy, and dilapidated, the ethnic cuisine is disgusting, and the “tourist attractions” are all boring and overpriced. The Molvanîan people in turn are portrayed as being generally rude, dirty, and at times a bit psychotic, with numerous bizarre and illogical beliefs and traditions.

A fost gândită că o parodie, adunând toate clişeele despre Europa de Est, dar din păcate este perfect adevărată pentru ţara noastră. Fiecare cuvânt din descrierea de mai sus ni se potriveşte ca o mănuşă, deşi pun pariu că autorii nici măcar nu au fost pe aici şi susţin că România ar fi doar vecină cu această ţară (OK, se potrivește și Moldovei, dar nu e mare diferență). Noi combatem A Land Untouched by Modern Dentistry cu A Land of Choice, dar nu suntem convingători. Măcar nu-i și Elbonia tot aici.

via Wikipedia.

    2 comentarii

  1. Editura Vremea

    25/01/2010 la 2:49 PM

    Traducerea in limba romana a aparut in 2009 la editura Vremea – “Molvania, tara unde nu au ajuns binefacerile dentisticii moderne”.
    Mai multe detalii aici: http://www.edituravremea.ro/molvania–tara-unde-nu-au-ajuns-binefacerile-dentisticii-moderne
    si aici: http://edituravremea.blogspot.com/2009/03/reactiile-fata-de-molvania.html

      (Citează)

  2. Nationalisttul patriot

    13/07/2012 la 4:33 PM

    CAT POTI SA FII DE PROOOST !ba tu traiesti degeaba…nu avem curent electric, nici apa potabila si nici o tara frumoasa din punct de vedere geografic…halal de capul tau de ratat, daca asa vezi tu Romania si doar atat ai vazut toata viata ta din tara asta, inseamna ca degeaba ai ajuns la varsta la care esti capabil sa scrii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus