un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Urasc CSI

14 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Îmi plac serialele CSI. O idee bună, o intrigă poliţistă, personaje plăcute. Cel puţin aşa mi s-a părut CSI: Las Vegas, atunci când îl urmăream pe TVR acum ceva ani. Am fost încântat şi de CSI: New York atunci când a apărut, dar între timp s-a mai stricat treaba.

CSI: Las Vegas

Serialul acesta a devenit mai mult telenovelă decât poliţist. X şi Y se plac în secret, dar o relaţie le-ar influenţa relaţiile de la muncă, Z are probleme cu alcoolul, W are probleme cu tatăl, poate între timp a mai apărut şi copilul secret al cuiva din echipă. Nu vreau Anatomia lui Grey în secţia de poliţie, ci un serial despre criminalişti şi cazurile lor.

CSI: New York

La newyorkezi m-am uitat cel mai mult, probabil pentru că rulează pe AXN, dar acum nu-i mai suport. Personajele suferă de o boală importantă, anume că ştiu orice, oricând. Dacă un membru al echipei descoperă în stomacul unui cadavru substanţa 2,5-dihidroxibenzensulfonat de dietilamină, atunci partenerul său imediat îi spune că “aha! asta se cheamă Etamsilat şi se foloseşte la hemoragii nazale, vopsea de păr, stropit copacii împotriva furnicilor roşii de Canada şi la uns angrenajele pompelor cu apă!”. Trăiți-ar, bine că eşti tu deştept! Dacă din când în când ţi i-ar mai arăta pe unii căutând şi pe Internet sau pe la vreo bibliotecă, ar fi bine. Dar nu, ei ştiu orice pe de rost. Toţi ar lua premiul cel mare la Vrei să fii miliardar?, dar prefera să fie plătiţi modest în rândul poliţiei.

În schimb, tehnologia lor e de vârf. Nici OZN-urile nu au soft aşa avansat. Dacă glonţul tras de asasin sparge şi o vază, iar bucăţile de ceramică sunt ciugulite de porumbei, atunci există un software care reconstituie traiectoria glonţului pornind de la viteza cu care găinaţul porumbelului în zbor a lovit pământul. Există baze de date despre orice, toate analizele posibile se fac în decurs de câteva ore (îmi aduc aminte un episod în care CSI-ii au tras concluzia că asasinul fusese muşcat de un ţânţar în camera crimei, aşa că au prins toţi ţânţarii, i-au tăiat şi au făcut analiza ADN a sângelui din fiecare insectă. O probă perfect admisibilă la tribunal, sunt sigur), toate programele posibile există, sunt cumpărate de Poliția NY şi au interfaţă futuristă şi text scris cu font de 40 pe centrul ecranului. Vă daţi seama câte milioane de dolari sunt investite în aparatură şi soft? Îi bate de la o poştă pe cei doi burtoşi cu o Dacie Break pe care scrie Laborator Criminalistic de la noi din ţară.

CSI: Miami

Horatio ăla e enervant. Şi la nume şi la atitudine, deşi probabil asta e şmecheria serialului. Dar cine i-a aprobat achiziţia unui Hummer din banii statului? Asta nu se va întâmpla prea curând în lumea reală. Şi de ce dă ordine tuturor de parcă ar fi şeful statului major, nu un poliţist oarecare? S-a dus până și în Brazilia și a dat ordine tuturor de acolo. Am zis că e enervant? De 3x enervant.

Problema cea mai mare

De când cei de la laboratorul criminalistic rezolvă de la A la Z un caz? Ei iau cadavrul, adună dovezile, investighează victima, interoghează suspecţii, îi aleargă şi se împuşcă prin oraş cu făptaşii. Am impresia că acei 5-6 oameni din CSI sunt de fapt întregul departament de poliţie al acelor oraşe. Eu credeam că ăştia doar fac teste de laborator şi atât, pun rezultatele într-un tabel de Excel şi îl trimit pe email detectivilor adevăraţi, cei din Lege şi Ordine. Iar aceia vorbesc cu procurorii şi încearcă să nu le fie anulate toate dovezile şi să mai condamne din când în când pe cineva. Dar probabil nu în Las Vegas, New York şi Miami, unde lucrurile se fac mai direct.

Cred că am o latură masochistă care mă face să mă uit la noile episoade.

    7 comentarii

  1. go for dexter … waaaay better :)

      (Citează)

  2. Hm…da, ai dreptate in majoritatea cazurilor, dar eu ma uit la oricare serie prind, pe orice post, oricand. Imi plac toate si probabil o sa-mi placa in continuare, desi calitatea episoadelor a scazut foarte mult inca de acum 2-3 sezoane. Favoritul ramane CSI

      (Citează)

  3. Eu ma uit la Minti Criminale, e mai realist din punctul asta de vedere :)

      (Citează)

  4. De acord cu CSI-ul
    Nu i-am urmarit decat pe cei din Las Vegas.. la inceput chiar mi-a placut, dar s-a transformat in SF intre timp.
    Am inceput sa ma uit si la Minti Criminale si devine din ce in ce mai prost. Asa se intampla cu cele mai multe seriale care incep bine, dar dupa primu sezon se strica treaba (Lost, Prison break..)
    Friends mi s-a parut f bun cap-coada, si House MD pana acum.

      (Citează)

  5. Minti Criminale a avut un sezon trecut foarte brutal si violent, iar cel curent este mai bun. Din pacate si aici prea complica cazurile si le gasesc aia din orice mic indiciu.

      (Citează)

  6. http://chickencrap.com/images/3447.jpg Cam asa e cu CSI-ul :))

      (Citează)

  7. Super tare imaginea!

    Speram sa fiu original in ideea mea, dar vad ca si altii s-au saturat de CSI :P

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus