un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cronica sportiva a alegerilor

9 Dec 2009  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Dăm legătura colegului nostru, Ilie Dobre.

Bine v-am găsit dragi iubitori ai sportului cu ștampila rotundă. Astăzi, meci extrem de important pe arena I.L. Caragiale. Echipele calificate în finala Cupei Preşedintelui României 2009-2014 se luptă pentru o miză foarte importantă și anume prezența în Liga Campionilor (supranumită și Liga Banilor) în următorii 5 ani. Atmosfera este incendiară aici pe stadion. În șort și tricou portocaliu și jambiere roșii, campionii en-titre, FC Băse. După o prestație sub așteptări în precedenta ediţie a ligii și în urma unor meciuri neconvingătoare în calificări, iată-i din nou în finala acestei importante competiții. Echipa este doar jumătate din cea care câștiga nesperat în fața acelorași adversari de astăzi, FC Steaua Roșie, la finala precedentă din 2004. O mare parte din jucătorii FC Băse Maxima care au plecat din cauza conflictelor cu antrenorul-jucător-președinte de club-patron-suporter-zeu Băsescu astăzi joacă la AS Patriciu care, în ciuda speranței de la juniori, Antonescu, nu a reușit să se califice în finală.

De cealaltă parte, FC Steaua Roșie, în echipament complet roșu, este în efectiv complet. Astăzi căpitan este atacantul Mircea Geoană, fostul căpitan fundaşul Năstase fiind încă nerefăcut complet de la accidentarea gravă suferită pe arena de la poalele Termopanelor. Antrenor pentru roșii este fosta glorie Ion “bunicuța” Iliescu, cel care își împingea aproape singur echipa spre victorie în sezoanele trecute. Astăzi a preluat rolul de antrenor și mentor de onoare al echipei care i-a adus cele mai mari satisfacții în actualul format al ligii. Ca fapt divers trebuie să menționăm că mulți dintre actualii jucători ai celor două echipe care se înfruntă astăzi au activat și în echipa unică dinainte de 1989.

Juniorul Antonescu a fost împrumutat de squadra rossa de la AS Patriciu pentru restul sezonului, fiind un atacant de valoare va fi prezent în meciul de astăzi chiar din primul minut, unde va face un tandem ucigaş cu celălalt atacant Geoană într-un 4-4-2 gândit de profesorul Iliescu. Atacanta Ridzi de la FC Băse nu joacă astăzi, fiind suspendată într-un meci precedent pentru restul sezonului, după ce necruțătorul arbitru Pierluigi Tolontan a fost nevoit să-i arate direct cartonașul roșu la un fault grosolan asupra jucătorului Bugetescu. Nica de la ligă și Blaga de la federație încearcă fiecare să încline balanța spre echipa preferată, dar războiul lor personal nu va fi decisiv în această seară şi amândoi stau suspendaţi în tribună.

Galeriile sunt extrem de încrâncenate la acest meci. Ultrașii de la peluza Antena au reușit să treacă de jandarmi petarde maro pe care le aruncă periodic în teren. La peluza “Radu Moraru”, denumită după legendarul șef de galerie, suporterii de la Legione EVZ dau cu fumigene în toate direcțiile încercând să ascundă de ochii arbitrului unii jucatori portocalii care nu ar trebui să joace pentru cumul de cartonașe. Ministrul culturii, George Becali este în silentzio stampa declarându-se oripilat de nivelul ridicat de trivialități de pe stadioane.

Meciul debutează cu o perioadă de tatonări din partea ambelor echipe în care se preferă mai mult acuzele reciproce cum că ar plimba arbitrul cu autobuzele, ar da cadouri la tușieri și ar plănui să taie lumina pe stadion.

Minutul 29.11 – Meciul se întețește brusc atunci când Băsescu loveşte un copil de mingi care a întârziat repunerea în joc a balonului și probabil l-a înjurat. Arbitrul nu vede şi lasă meciul să continue, dar după câteva minute finanțatorul AS Patriciu cere oprirea meciului, reclamă arbitrajul şi acuză jucătorul de comportament nesportiv. Spiritele se agită de o parte şi de alta a galeriilor, scandări dure curg în special de la peluza Antena unde Felix șeful de galerie își face numărul. Băsescu ar jura cu mâna pe Biblie că n-a lovit pe nimeni, dar reluările video nu mint. Meciul continuă și în confuzia creată Antonescu fură balonul, driblează fundaşul Roberta Anăstase şi înscrie un gol pentru echipa sa. Este 1-0 pentru FC Steaua Roşie!

Pe parcursul pauzei, jucătorii echipei roșii deja discută intens despre împărțirea primelor de victorie. Jucătorii Geoană, Antonescu și rezervele Ciuhandu și Johannis ies ținându-se de mână de la vestiare. Galeriile se încaieră fiind nevoie de intervenția jandarmilor. Libero-ul Sulfina îi atrage atenția arbitrului că mijlocaşul Vanghelie incită galeria la scandarea de injurii la adresa cârmaciului echipei portocalii.

În cel de-al doilea mitan echipa FC Băse găseşte resurse nebănuite pentru contraatac, dorindu-şi clar egalarea situaţiei pe tabela de marcaj înainte de finalul meciului, pentru a spera apoi la o minune în prelungiri. Fundaşa Udrea face exces de zel placând chiar și coechipierii, în special pe căpitanul echipei sale sub care ajunge frecvent. Mijlocaşul Berceanu face “autostradă” pe extrema dreaptă şi împreună cu Boc, giganticul atacant adus de la FC Cluj, parcurge o bună parte a terenului, unde greoiul fundaş advers Mitrea nu pare conectat la intensitatea partidei. Din nefericire terenul este mult mai mare decât cei 42 de metri pe care îi aleargă Berceanu și astfel nu reprezintă o ameninţare reală la poarta adversă.

Minutul 3.12 – Picioarele strâmbe ale atacantului Geoană, care i-au adus şi porecla de Păstârnacul, îi joacă din nou feste. Atacantul echipei Steaua Roşie iese pe neaşteptate pe marginea terenului pentru un masaj relaxant de la preparatorul echipei, Dormi Liniștit Vântu. Galeria roşie şi întreaga banca tehnică sunt reduse la tăcere de acest gest complet neaşteptat, este uimitor că atacantul principal nu poate rezista până la capăt în aceste momente cruciale şi investiţia făcută în el nu dă roade. Doctorii moguli îl examinează… dar iată acum un atac fulminant al FC Băse prin atacantul Băsescu, Geoană revine pe teren dar încercarea slabă de a opri atacul nu reușește decât să devieze în propria poartă șutul lui Băsescu. Egalitatea este restabilita cu doar 3 minute înainte de finalul partidei şi mai mult ca sigur vom avea lovituri de departajare. Incredibil, publicul scandează porecla atacantului Geoană, probabil considerat autor moral al acestui gol. “Doamne, ce păstârnac!” au exclamat chiar şi ceilalţi coechipieri ai săi, punându-şi mâinile în cap.

Minutul 6.12 – Prelungirile par lipsite de viaţă. Galeria Gara de Nord este atent supravegheată de jandarmi pentru a nu cauza întreruperea meciului. Prin diverse sectoare câţiva suporteri par a fi reuşit să intre cu bilete false pe stadion, dar observatorii străini ai partidei nu notează fraude majore în foaia meciului. Jucătorul transferat recent de la FC Sibiu, Johannis, se pare că nu va intra pe teren cu toate că se încălzește de la începutul partidei.

Finalul prelungirilor. Încep loviturile de departajare. Echipele par a fi egale după prima rundă de lovituri, chiar dacă suporterii roşii de la peluză Realitatea şi din galeria Antena sunt siguri că preferata lor deja e câştigătoare. Stupoare însă, Hrebenciuc are prea multă încredere în sondajele care îi spuneau să șuteze la vinclu şi ratează lovitura. Toată atenţia se îndreaptă spre jucătorul stranier al FC Băse, Di Aspora, a cărui execuţie va fi decisivă. Îşi aşează cu atenţie balonul… îşi numără paşii… aleargă spre minge, o loveşte perfect… gândurile a 110.000 de suporteri sunt cu el… şi marchează!!!! Goooool! FC Băse învinge nesperat graţie acestui jucător străin neobservat până acum pe teren, dar care a schimbat soarta partidei! Sunt momente incredibile dragi telespectatori! Văd întreaga bancă tehnică a Stelei Roşii prăbuşindu-se după ce cu câteva momente înainte săreau de bucurie, crezându-se deja campioni. Căpitanul Geoană îşi aruncă banderola către Vanghelie care este şi pleacă fără nici o declaraţie, iar pe faţa lui Antonescu se citeşte dezamăgirea după ce s-a transferat la acest club care promitea multe, dar o greşeală imensă, de neiertat, i-a costat victoria. În mod evident FC Băse și-au dorit mai mult victoria, au crezut în ea până în ultimul moment şi acum iată-i câştigând potul cel mare şi asigurându-şi prezența pentru încă 5 ani la rând în Liga Campionilor, la cel mai înalt nivel. O văd pe Udrea aruncându-se bucuroasă în braţele căpitanului Băsescu, iar prima declaraţie a lui Boc este una plină de optimism privind rezultatele de excepţie din viitorul cincinal european. Primele promise de sponsori pentru această victorie vor fi cele mai mari acordate vreodată.

Căpitanul Băsescu a ieşit de pe teren murmurând ceva despre ciuruirea porţii adverse şi anunţând că dorește să sărbătorească succesurile împreună cu fanii în Piața Universității, apoi cu siguranţă va fi un chef de pomină în EBAmboo. Sper că de data aceasta va anunţa din timp ora la care merge acolo, pentru a nu mai avea surpriza neplăcută de a aștepta degeaba suporterii. FC Steaua Roșie anunță că va face plângere la CCA pentru grave erori de arbitraj, dar centralul arată spre tabela constituţională şi precizează că acesta este scorul final.

Până peste 5 ani, când va fi următorul derby al etapei, vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi la acest meci istoric. Ce seară, prieteni, ce seară!

    5 comentarii

  1. daca nici asta nu o sa rupa la vizitatori… eu am ras d m-am prapadit =)))

      (Citează)

  2. Un articol genial, Radu. Felicitari! :))

      (Citează)

  3. Dupa o asemenea campanie am auzit multe bancuri geniale, dar nici un articol nu iesise in evidenta. Congrats!

      (Citează)

  4. Oana de la Montréal

    09/12/2009 la 11:50 PM

    Bestial articolul! De fapt, trebuie sa multumim in primul si in primul rand candidatilor la presedentie si celor doua grupuri care s-au confruntat in perioada alegerilor, pentru ca sigur asemenea articole n-ar fi fost posibile intr-o democratie cu spirit mai sobru…

    Personal, de trei zile incoace nu incetez sa rad aducandu-mi aminte de marea comedie nationala intitulata “Alegeri 2009” Don’t worry, daca lucrurile vor evolua pozitiv, probabil ca la urmatoarele va fi inca si mai comic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus