un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pe baza rezultatelor partiale

23 Nov 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

La ora 11, după 77% din voturi numărate: TB 32,84%, MG 29,82%, CA 20,35%, CVT 5,42%, KH 4,44%, SO 3,32%, GB 1,87%

Situaţia de acum poate fi o lecţie politică. S-a văzut ce înseamnă să crezi în sondaje şi s-a văzut ce înseamnă să faci o campanie prezidenţială fără sprijin în teren. Pentru Antonescu şi Oprescu pur şi simplu o lună de campanie nu a fost suficientă pentru a face un tur de ţară pentru strângerea de voturi şi nu au avut sprijin puternic din partea administraţiilor locale, care sunt controlate în majoritate de PSD şi PD-L.

  • Băsescu şi Geoană n-au dat nici o surpriză. Poate una micuţă pentru Băsescu, care sunt sigur că se aştepta să strângă ceva mai multe voturi decât se vehicula în sondajele iniţiale. Are doar 3% peste Geoană, cam rușinos pentru președintele în funcție.
  • Antonescu a pierdut zdravăn. În sondaje era mai bine plasat, a făcut criză de nervi când exit-poll-ul l-a dat la 22%, iar acum numărătoarea parţială l-a scăzut la 20,35%. Asta înseamnă să nu ai primari prin fiecare sat care să-ţi facă o campanie electorală locală, să mai împartă 3 kg de făină în numele tău şi să monteze bannere pe stâlpi. A câștigat Capitala și prin alte orașe mari, dar nu e suficient. Dacă are cap, îşi asigură acum viitorul politic printr-o alianţă bună cu Geoană sau Băsescu, una care peste 5 ani să-i dea şanse mai mari la preşedinţie.
  • Oprescu e praf. Sondajele iniţiale îl dădeau pe locul 4, de asta îl şi filma toată lumea. Era careul de aşi cu Băsescu, Geoană, Antonescu şi Oprescu. Şi iată că n-a fost aşa, Vadim a luat 5,4%, Hunor 4,4%, iar Oprescu doar 3,3%. Sper să ia acest vot că pe unul de neîncredere şi ca pe un şut în fund însoţit de mesajul “lasă politica şi fă ceva ca primar”. Se apropie decembrie, ar trebui să înceapă pregătirile pentru recordul la cel mai mare ştrudel cu mere din lume sau cel mai lung salam de Sibiu. N-am văzut nicăieri rezultatele din Bucureşti, ca să vedem câţi l-au votat aici.
  • Vadim a pierdut serios. A adunat mai multe voturi decât Oprescu, dar, întrucât nu se aştepta nimeni la asta, nu a apărut la televizor şi n-a fost luat în serios. Dacă din start s-ar fi ştiut că Vadim e pe locul 4, probabil ar fi adunat şi mai multe voturi.
  • Becali 1,8%, iar asta nu e nici măcar suficient ca să negocieze ceva cu Geoană sau Băsescu. A cheltuit degeaba banii în campanie, mai bine stă fericit că e europarlamentar şi o lasă mai moale cu politica.

Ce se întâmplă în viitor? Păi eu zic că mulţi dintre cei care l-au votat pe Antonescu vor sta acasă în turul doi. Nu-l vor pe Băsescu, dar nu-l vor nici pe Geoană, aşa că mulţi vor gândi “dă-i în mă-sa, oricum nu contează cine e preşedinte, nu mai votez”. Antonescu cred că va face o alianţă cu PSD-ul. Să meargă acum tot cu Băsescu ar însemna să-şi distrugă credibilitatea, după ce atâta vreme l-a înjurat şi i s-a opus. PNL-ul a mai avut alianţă cu PD-L şi n-a ieşit bine, aşa că probabil vor fi dornici să încerce şi cu PSD. Turul doi încă se joacă.

    4 comentarii

  1. iniţialele lui Crin de ce sunt CĂ ? :)

    corect, eu voi sta acasă pentru că mi-ar fi ruşine să pun ştampila pe oricare din cei doi…

      (Citează)

  2. Așa e când scrii fără diacritice și folosești corectoare automate.

      (Citează)

  3. Intr-adevar, inserare automata de diacritice. Le mai corectez eu dupa atunci cand nu le face bine, dar asta mi-a scapat.

      (Citează)

  4. In turul 2 se face masluirea finala a voturilor… cam asta e ideea de baza!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus