un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Masca pe figura!

9 Nov 2009  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

masca1_150masca2_150Am mers alaltăieri cu metroul de la Tineretului până la Victoriei. Toţi paznicii aveau mască de protecţie la gură, lucru absolut normal după părerea mea. Pe la Unirii s-a urcat un călător care purta şi el mască (ăla de seamănă cu SubZero din Mortal Kombat). În alt vagon, o femeie îşi ţinea batista în dreptul gurii, acoperindu-i jumătate din faţă. Aşa începe frica de gripă. Dacă s-ar fi urcat vreun călător cu semne clare de răceală, probabil ar fi fost linşat de jumătate din vagon.

Mall-urile nu au nici o protecţie. În AFI erau mii de oameni, poate zeci de mii, plimbându-se pe coridoare, înghesuindu-se în magazine sau la coadă la KFC. Vânzătorii nu au nici o protecţie, deşi intră în contact cu foarte multe persoane. Dar nu poţi spera să vinzi ceva şi să atragi clienţi atunci când ai o mască de bumbac pe gură. Şi extrema cealaltă e nasoală: dacă se afla că un vânzător dintr-un mall sau o casieră dintr-un hipermarkey s-a îmbolnăvit de AH1N1, trebuie închis totul, dezinfectat, curăţat şi altele. Şi e publicitate şi mai rea. Cred că stau cu sufletul la gură toţi proprietarii de galerii comerciale, de magazine şi hipermarketuri, doar doar să-i ocolească gripa.

Ieri mă sună bunică-mea. Ea se mai sperie de la ştiri şi evenimente din acestea catastrofice:
EA: “Ai grijă pe unde mergi, că umblă gripă asta şi e rea!”
EU: “Da mamaie, nu-ţi fă griji că ştiu să mă protejez. Mai degrabă ai tu grijă când mergi la biserică, că e multă lume şi aer închis și sunt mulți bătrâni bolnavi.” (se duce în fiecare duminică la biserica din cartier)
EA: “Nu, acolo te apără Dumnezeu! Nimic rău nu ţi se poate întâmpla la biserică. Nu mai vorbi prostii din astea şi ai grijă tu pe unde mergi şi ce faci, să nu te îmbolnăveşti!”

N-am mai insistat. Ştiam, de la alte asemenea discuţii, că nu are rost. Bunică-mea a trecut prin multe la viaţa ei, chestii destul de dure, şi a scăpat din toate. Nu-şi dă seama că a scăpat din ele probabil prin propriul merit, pentru că a dus-o mintea şi s-a descurcat şi a avut şi un dram de noroc, ci multe situaţii le pune pe seama divinităţii care a fost alături de ea. OK, părerea ei şi a altor milioane de romani, probabil. Dar ce face Biserica Romană acum? Oare preoţii poartă acea mască pe figură, mai ales că în biserici e aer închis, umezeală, căldura şi toate geamurile şi uşile stau închise, deci mediul perfect pentru incubarea oricărui virus? A apărut Patriarhul la televizor să spună “stimaţi credincioşi, acum cât suntem toţi îngrijoraţi de gripa asta hai să nu mai pupăm icoanele de prin biserici, că e o posibilitate de a transmite virusul. Nu se supără Dumnezeu, nu se supără nici Biserică, important e să ne protejăm cât mai bine”?

După ce scăpăm de “pandemie”, toţi credincioşii se pot duce să pupe icoanele inclusiv retroactiv, mai ceva ca Iordănescu înaintea unui meci de fotbal. Însă acum chiar s-ar putea împărţi pe gratis măşti medicinale la intrarea în biserică, aşa consider eu că ar fi normal. Nu sunt scumpe şi ar arăta că-şi fac datoria socială pe care o au, mai ales într-o perioadă în care tot mai mulţi oameni chestionează rolul şi interesul bisericii în civilizaţia modernă. Crede şi nu cerceta şi nu te aştepta să facem ceva pentru tine!

    7 comentarii

  1. isteria cuprinde romania :))

      (Citează)

  2. tot degeaba..e indeajuns sa respire unul langa tine. cand o aud si pe mama..cu ai grija si tu..eventual as putea sa imi iau concediu o luna pana trece isteria:))

      (Citează)

  3. Deja vreo 3-4 licee bucurestene s-au inchis dupa ce s-au descoperit cazuri acolo. Sa vezi acum focare de infectie prin metrou.

      (Citează)

  4.   (Citează)

  5. Masca aia nu te protejeaza, eventual, decat in cazul bacteriilor. Si cum se numeste virusul AH1N1 si nu bacteria AH1N1 cred ca lucrurile devin evidente. Unde mai pui ca fiind virus ce se transmite pe cale aeriana ar trebui sa-ti protejezi inclusiv ochii. Cool, right? :|

      (Citează)

  6. Vad din ce in ce mai multe persoane cu masca. Azi in Cora era o tipa mascata, si-a luat mancare de la BK, s-a dus la o masa, a dat jos masca pentru ca altfel nu avea cum sa bage in gura. De ce o mai purta?

      (Citează)

  7. Și eu am început să văd destulă lume cu mască. De râsul curcii. Ieri în metrou era o doamnă serioasă pe la 40 de ani (îmbrăcată foarte, foarte îngrijit și sofisticat) și avea biata de ea o mască pe față din aia verde de chirurg.

    Stăteam la jumătate de metru cred (a dracu’ înghesuială și căldură) când o văd că mai dă masca jos să respire (și inspira adânc, ziceai că e la munte). Nu am ce să fac și îi spun răzănd că tocmai a stricat tot rostul acelei măști, și așa închipuit dar nu m-am mai obosit. Tipa se uită nedumerită la mine și îmi răspunde pe cel mai inocent glas: ‘Credeți că se mișcă așa repede?’ Să leșin de râs și de căldură.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus