un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce trebuie sa iti pese

9 Oct 2009  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Mă uitam pe un post al lui Zoso [Ușoara cale ușoară] în care spune “Nu ştiu de ce, dar suntem proşti. Cu toţii. Pentru că altfel nu îmi explic cum am ajuns să fim conduşi de nişte dobitoci” şi mi-am adus aminte că mulţi dintre prietenii mei spun că nu vor să meargă la vot pentru că nu contează cine ne conduce şi cum. Este ideea “indiferent cine e la putere, eu mă duc la muncă, îmi văd de treaba mea, poate avansez, trebuie să-mi plătesc creditul, la anul aş vrea să merg în Barcelona”, că îţi controlezi singur viaţa şi ea merge înainte indiferent de cine e ministru la Interne sau Comunicaţii sau ce zice o lege sau alta.

Pare logic, nu? Ce se întâmplă la nivel înalt, macroscopic, nu influenţează viaţa noastră de zi cu zi. Şi totuşi, e aşa? Mi se pare că avem în fiecare zi dovada că această idee este invalidată de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Profesorii şi-au luat o ţeapă votând pe unii care le-au refuzat mărirea de salariu promisă. Poate dacă ieşeau alţii n-ar mai fi fost concediaţi o grămadă de bugetari acum… sau poate ar fi fost şi mai mulţi şomeri. Dacă era alt ministru la putere sau alt preşedinte la Cotroceni, TVA-ul poate nu s-ar mări la 22%. Contează. Faptul că trăim în România nu înseamnă doar că asta ne ocupă tot timpul, ci şi că toate legile ţării au impact asupra noastră. “Ăia de la putere vor doar să fure, ce rost are să votez cu unul sau cu altul?”. De acord, dar poate unii fură cumpărând prea scump un submarin de care nu-i pasă nimănui, iar alţii fură din banii alocaţi construcţiei autostrăzii A2, aşa că faci şase ore până la mare în loc de două. Unii poate decid mărirea taxei auto de poluare, alţii poate o scot de tot.

Ideal ar fi să ştii dinainte cine va fi mai bun dintre candidaţii disponibili. Nostradamus ştia mereu pe cine să aleagă (sau poate nu vota deloc, că ştia cine urma să iasă şi dacă votul său poate sau nu să mai schimbe ceva). La noi e vorba de ales pe cel mai mic rău dintre toate cele disponibile. Dar câtă vreme ai un pic de logică poţi face măcar o estimare şi să votezi în funcţie de ea, sau măcar îţi poţi da seama că deciziile luate de cei ce conduc ţara te influenţează şi pe tine.

    6 comentarii

  1. imi pare rau… dar nu… in 20 de ani ne-au demonstrat ca orice ai vota, e aceeasi chestie… deci nu…

    dupa ce va avea loc a doua revolutie si ii vom omori pe toti, atunci da… acum nu…

      (Citează)

  2. Cred ca-l citesti prea mult pe zoso :)

    Si oricum… nu te-ai saturat sa tot alegi raul cel mai mic care in final se dovedeste la fel de mare ?
    Vreau si eu sa am optiunea “binelui” si atunci ma voi duce la vot. M-am saturat sa fiu indemnat sa votez doar ca sa dau jos pe cineva.

      (Citează)

  3. Atentie, nu zic ca o alegere e mai buna decat alta. Sunt de acord ca toti fura si le pasa doar de putere si de felia lor. Dar postul meu incearca sa spuna ca nu poti nega faptul ca cine e la putere iti influenteaza si tie viata. Intre doi care fura, prefer sa-l votez pe ala care nu fura exact din domeniul in care am si eu interese. Sau macar sa fiu atent sa vad ce promite fiecare ca va face.

      (Citează)

  4. a căzut guvernul, am scăpat de videanu… nu-mi vine să cred :D

      (Citează)

  5. Nu cobi, poate il propune Basescu pentru prim-ministru.

      (Citează)

  6. ar fi culmea… plec naibii din tara…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus