un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce aparam sinucigasii?

21 Sep 2009  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Orice nea Caisă (no offense, cititor cu acelaşi nume al blogului) care nu are ce face se urcă pe o macara, un stâlp sau un acoperiş (poate chiar al Primăriei) şi ameninţă cu sinuciderea dacă nu i se îndeplinesc anumite cerinţe. Să le dea statul bani, locuinţe, muncă, să le şteargă datoriile şi creditele. Şi la fiecare astfel de cetăţean turmentat, aflat în pericol de a fi selectat pe cale naturală în echipa pierzătoare, se deplasează pompierii, poliţia și ambulanța plus toată floarea cea vestită a televiziunilor de ştiri. Şi se chinuie ore în şir să-l convingă pe respectivul să vină jos, îi promit orice, îl roagă cu frumosul şi cu urâtul, îl dau în sfârșit jos şi gata, hai du-te acasă şi data viitoare fi om cuminte!

De ce atâta cheltuială? Poliţia ar trebui să vină şi să-i strige prin megafon “băi boule, dacă atât de duce mintea, aruncă-te”. Şi singura treabă a poliţiei să fie dirijarea pietonilor astfel încât să nu le cadă un sinucigaş în cap. Dacă se aruncă… asta e. Trăim vremurile moderne, nu ne mai atacă turcii şi tătarii, nu ne mai aleargă ursul prin munţi, nu mai murim de la orice răceală, astfel încât selecţia naturală nu mai este ce-a fost cândva. Dacă unii vor singuri să se rezolve, de ce să ne opunem noi, statul şi serviciile publice? Iar când respectivul se dă jos de pe macara, în loc să-l ia toţi de după umeri şi să-l îmbărbăteze că viaţa nu e chiar aşa rea, mai bine l-ar bate măr şi l-ar baga o vreme la puşcărie, să-i vină mintea la cap.

Un alt aspect pe care nu-l înţeleg este decizia de a te sinucide. Recent s-a spânzurat o femeie, celebrul caz de la o fabrică de textile din Abrud, pentru că era prea stresată la muncă. Nu mai făcea faţă sarcinilor, nu mai avea timp să-şi rezolve problemele, nu mai rezista acolo. Dar nu e mai simplu să te gândeşti “hai să-mi dau demisia” decât “hai să mă sinucid”? Întregul caz mi se pare bizar şi cred că ascunde ceva. Dar sunt alte atâtea cazuri. Citesc de oameni care au ajuns îngropaţi în datorii la bănci, şi-au pierdut slujba şi nu mai aveau cum să facă rost de bani, aşa că au preferat să se sinucidă. De obicei articolul se termină cu fraza “soţia şi cei 3 copii nu mai au acum nici o sursă de venit”. Ce fel de om alege să se sinucidă în loc să încerce să iasă cumva din necazuri? Dacă te sinucizi ce… se şterg datoriile? Primeşte familia mâncare pe gratis şi o donaţie de bani? Nu, familia are o persoană aptă de muncă în minus, dar aceleaşi datorii şi aceleaşi bănci bat la uşă să le ceară banii. O mare laşitate.

    6 comentarii

  1. Cred ca tratezi problema asta cu o prea mare lejeritate. Simplifici prea mult lucrurile. E usor sa spui ca e lasitate fara sa intelegi ce inseamna cu adevarat luarea unei astfel de decizii.

      (Citează)

  2. lasitatea pentru care iti trebuie cel mai mare curaj :)

      (Citează)

  3. Cred ca amesteci putin lucrurile. Cei pe care-i vezi la televizor amenintand ca se arunca de pe acoperis daca nu vine Becali sau Basescu sa le plateasca datoriile nu sunt sinucigasi adevarati, ci doar niste mascarici care incearca sa atraga atentia asupra problemelor pe care le au. In cazul unui sinucigas real, nu aflii de el decat dupa ce a murit.
    la japonezi, sinuciderea poate fi o cale onorabila de a incheia anumite socoteli cu viata. In orice caz, iti trebuie mult curaj sa duci la indeplinire un astfel de act.
    Din cate stiu eu, datoriile nu se mostenesc, asa ca daca moare rau platnicul familia nu este obligata sa achite in locul lui.

      (Citează)

  4. mie mi se pare ca ai perfecta dreptate… lasa-i dracu sa se arunce…

    si la o scara mai mare, omu ar trebui sa aiba drept de decizie asupra vietii lui (de exemplu in spitale, daca vrei sa te sinucizi, ar trebui sa te lase, vezi filme de genul Mar Adentro).

      (Citează)

  5. pentru ca foarte multi sunt bolnavi si nu-si dau seama. se cheama depresie clinica

      (Citează)

  6. @anonim (e greu sa lasi un nume ca sa ti se poata adresa lumea cumva?): eu la mascarici ma refeream. De ce ne cheltuim atata pentru ei? Ar trebui lasati sa stea acolo singuri si nebagati in seama pana cand fie se arunca, fie se satura si pleaca acasa.

    Iar sa te sinucizi pt ca ai datorii sau e neagra viata nu mi se pare ceva curajos. E o solutie simpla si proasta. Orice ar fi, le e si mai rau altora, nu stii niciodata ce aduce ziua de maine, dar cred ca esti dator familiei sa incerci, nu sa-i parasesti si sa-i lasi in necazuri. Nu vorbim de bancheri care s-au sinucis cand au pierdut banii, ci de alta categorie de oameni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus