un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Homo televizorus

7 Aug 2009  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Mii şi mii de ani omenirea a trăit în case încropite, a cultivat câmpul şi a crescut legume în grădină, a tuns oaia, a muls vaca, a strâns bălegarul animalelor şi l-a dus la câmp, şi-a spălat hainele pe unde a apucat, a băut apă din fântână, a făcut mămăligă pe plită şi alte asemenea activităţi.

Acum trăim vremurile moderne. Mă uit la televizor, la un show în care oamenii fac aceste lucruri pentru distracția mea și pentru publicitate. Îl văd pe Cabral ţinând oaia şi dându-se în spectacol, pe Cătălin Crişan scoţând sâmburi la vişine sau ce naiba făcea, pe nu ştiu ce femeie alergând găina şi vaca prin curte şi în general vreo 5-6 oameni făcând treaba a probabil 2. Şi nici măcar nu e o gospodărie tradiţională, ci una cu o bucătărie ultra-modernă şi toate dotările. Dacă ar fi pus nişte vedete să bea apă din puţ şi să îşi facă nevoile într-o groapă din pământ, poate era mai interesantă.

În curând ne vom uita la televizor la copaci şi iarbă (Landscape Channel deja există) în loc să mergem în parc. Eu am un film HD cu imagini din Hawaii, nu mai am nevoie de concediu. Deja comunicarea cu prietenii se face majoritar prin internet, orice produs îţi poate fi livrat direct acasă. Sfârşitul lumii din 2012 nu cred că va veni sub forma unui asteroid sau a gripei porcine, ci mai degrabă nu vor mai avea oamenii motive să iasă din casă și va dispărea societatea.

Expresia “homo televizorus” e inventată de mine. Nu am găsit pe nicăieri cum se zice “televizor” în latină.

    3 comentarii

  1. Capshu (ex L!nuX)

    07/08/2009 la 10:47 PM

    Nici nu o sa gasesti cum se zice TV in latina , banuiesc ca e logic de ce :)

    Totusi ai dreptate , deja lumea se retrage in fata tv-ului si in fata pc-ului insa la noi fenomenul este mai proeminent si din lipsa banilor sau alternativelor .Ma uit la spanioli , francezi , germani etc , sunt mereu la plimbare , in pub , pe plaja sau in orice alt loc care ii destind , cred ca romanul e si foarte comod si dupa cum stii “tembelizorul” la noi este o necesitate pentru o mare parte a populatiei .

      (Citează)

  2. ahaha bun comentariul de deasupra… e-commerce.. the new shit.. digital economy… marketing servicii… internet… PC… astea sunt cuvintele care incep sa acopere o gramada de alte cuvinte din dictionar

      (Citează)

  3. Capshu? wtf? Dar da, ai dreptate. Am ramas mereu surprins in strainatate sa vad cum lumea dupa munca merge in grup in pub si mai sta acolo doua ore (Anglia), cum babele ies la o bere in loc sa se uite la telenovele (Spania), cum merge lumea cu bicicleta, cu role, cum se duce la mare sau la munte. Sau hai sa nu zic de chestii din acestea de weekend, ci in timpul saptamanii lumea mai face ceva. La noi, probabil din lipsa de bani, lumea e crizata sa plece imediat de la munca si sa se duca sa spele, pentru ca nu-si permite o curatatorie, sa gateasca pt ca nu-si permite un restaurant, etc. Nu zic ca ar fi bine sa comanzi mereu mancare, dar daca toata viata o muncesti la slujba si apoi acasa…

    Referitor la turismul rural, deja poti sa dai bani grei ca o saptamana sa te duci si tu sa mulgi vaca si sa cari balegar. Peste 100 de ani, nu vom mai sti cum arata puiul in afara de cel de la KFC, iar despre lapte vor circula legende “cum, se mulgea vaca? de acolo vine laptele?”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus