un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Calea Victoriei e pe moarte

9 Aug 2009  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

Hugo Boss de pe Calea VictorieiM-am plimbat sâmbătă pe Calea Victoriei şi părea un bulevard părăsit între Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei. În afară maşinilor ce trec cu mare viteză pe acolo, am întâlnit cel mult 10 pietoni pe cele două trotuare, majoritatea părând a fi nişte turişti rătăciţi într-un oraş fără indicatoare. Zona cred că e pe ducă.

Cel mai mult m-au şocat magazinele desfiinţate şi spaţiile libere, neocupate de alte branduri. Un exemplu bun e cel de pe colţul de lângă Stefanel, unde întâi a fost un magazin Philips şi apoi Hugo Boss: acum e părăsit de mult, toate geamurile mâzgălite şi pereţii murdăriţi de nevoile câinilor. La nici 30 de metri distanţă, lângă un Steilmann, e un alt spaţiu imens părăsit, parter plus etaj. Dincolo de Piaţa Revoluţiei, vizavi de Orange Concept Store, sunt alte spaţii goale unde cândva erau magazine de haine sau pantofi, iar vechiul Romarta îşi schimbă constant chiriaşii. Asta în condiţiile în care Calea Victoriei e considerată artera de lux a Bucureştiului şi cu siguranţă cel mai frumos bulevard, căci de la Piaţa Victoriei şi până la Cercul Militar e plin de autocare cu turişti străine ce opresc să vadă Piaţa Revoluţiei şi toate clădirile frumoase de pe traseu.

Care o fi cauza? Chiriile foarte mari de acolo? Oare chiar sunt mari? Mai mari decât în mall-uri? Sau poate e vorba de lipsa parcărilor? Din dorinţa de a stopa parcatul aiurea, s-au pus peste tot stâlpi ce interzic accesul maşinilor pe trotuar. O măsură foarte bună, dar nu mai se poate parca nicăieri în zonă. Calea Victoriei are 3 benzi, chiar 4 în zona Orange Concept Store. Cu siguranţă, având în vedere traficul destul de fluent şi fără probleme de acolo, una din benzi ar putea fi convertită în parcare în linie, cu condiţia ca şi şoferii să o respecte.

Altfel nu aveam nici o şansă de a avea şi noi un bulevard de lux, frumos amenajat şi plin de magazine scumpe. Am fost în multe oraşe şi multe capitale europene şi toate au un astfel de bulevard sau chiar mai multe. La noi nu e nici unul, căci şi Magheru suferă de exact aceleaşi probleme, iar pietonii îl cam ocolesc deoarece abia poţi respira de poluarea şi praful de pe acolo. La noi magazinele se duc doar în mall-uri, la fel şi restaurantele fast-food şi cafenelele. Burger King, Gloria Jean’s, Starbucks, Nordsee, toate s-au ascuns în mall-uri, spre deosebire de străinătate unde sunt la orice colţ de stradă. E chiar păcat de cele două zone bune ale Bucureştiului că nu se gândeşte cineva şi la acest aspect. Poate viitoarea zonă pietonală Lipscani să ne mai salveze, dar mă îndoiesc că o vor putea face prea curând curată şi frumoasă. Până atunci, mai pierdem la un capitol al comparaţiei cu străinii.

    3 comentarii

  1. nici la Londra pe bulevardul ala plin de magazine (nu mai stiu cum il cheama) nu e nici un loc de parcare. prea ne-am invatat sa lasam masina in usa magazinului.

      (Citează)

  2. Oxford Street? Eu am ajuns acolo in trei randuri, de doua ori cu metroul (sunt 3 statii de metrou pe acel bulevard, pe diferite magistrale, ai de unde alege) si o data cu autobuzul.

    N-am simtit nevoia unei masini pe care sa o parchez aproape (plus ca as fi pierdut o gramada de timp sa caut loc de parcare). Bineinteles, trebuie sa te feresti de orele de varf cand vrei sa mergi cu metroul in Londra :D

      (Citează)

  3. Pe The Strand? A gasit imediat loc omul care ma ducea cu masina. La Harrods era ditamai parcarea supraetajata pe straduta urmatoare. In zona chinezeasca si langa Leicester Square a intrat cu masina printr-un gang care s-a dovedit o alta parcare subterana pe cateva niveluri. Chiar nu mi s-a parut mai rea decat la noi situatia din Londra, si acolo vorbim de alta populatie si alt numar de masini.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus