un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

In razboi cu Prima Casa

29 Jul 2009  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Văd pe diverse bloguri că se tot face miÅŸto de programul Prima Casă. Åži nici măcar nu e o băşcălie justificată, ci mi se pare doar că se inventează scandal acolo unde nu este. “Hahaha, doar 30 de oameni au vrut până acum să cumpere apartamente prin Prima Casă“. “Ce proÅŸti, abia dacă sunt 2-3 bănci care să se bage în acest program“. AÅŸa, ÅŸi? Nu cunosc detaliile programului pentru că nu vreau să-mi iau casă, dar bănuiesc că e mai bine cu el decât fără. Sau cu alte cuvinte, nu te obligă nimeni să te înscrii în Prima Casă, poÅ£i, la fel ca ÅŸi până acum, să faci un credit normal la o bancă. Dar programul în sine bănuiesc că e o iniÅ£iativă bună. Probabil că mai trebuia gândită, mai trebuiau stabilite tot felul de proceduri ÅŸi detalii fine, dar na, asta o faci ÅŸi pe măsură ce te loveÅŸti de ele. Guvernul a venit cu o idee, una din puÅ£inele idei bune, ÅŸi lumea le-a sărit în cap pentru asta.

    9 comentarii

  1. Pai, programul Prima casa este/era anuntat ca un Mare program de combatare a crizei economice, program care cica ar fi trebuit sa creeze locuri de munca, cu alte cuvinte sa scoata Romania din rahat. Deci marele program antirecesiune este un mare fas, tocmai pentru ca s-au acordat pana acum doar 30 de credite si doar cateva banci colaboreaza in acest program.
    Daca prog. Prima Casa era doar un prog. anti criza dintr-o gramada de alte programe, puse in picoare de guvern, pentru a iesii din recesiune, n-ar mai fi ras nimeni. Dar, Prima Casa este P R O G R A M U L ( asa a fost prezntat de Boc/Base) care ar fi trebuit sa repuna economia in picioare.

      (Citează)

  2. Efect direct, scumpirea cocioabelor din blocurile comuniste. Deci revenim la balonul imobiliar. Super, sper sa profit la timp de data asta.

    Serios vorbind acum, erau doua optiuni. Prima era sa lase bancile sa dea de dracu cu ipotecile devalorizate si ne salveze economia adevarata, a doua sa salveze bancile pentru ca economie nu avem. Se pare ca au ales-o pe a doua.

    Succesuri pe toata linia.

      (Citează)

  3. Ce combatere, ce locuri de munca? E vorba doar de garantarea suplimentara a unor credite, de un ajutor dat de stat. Eu n-am auzit niciodata ca ar trebui sa puna economia pe picioare, poate doar sa reia procesul de creditare pt locuite, oarecum oprit din cauza creditelor si a conditiilor mai dure puse de banci.

      (Citează)

  4. @Radu, citat de pe http://www.mediafax.ro/economic/boc-daca-programul-prima-casa-va-fi-de-mare-succes-il-vom-finanta-si-anul-viitor.html?1686;4692440 : “ÃŽn al treilea rând, să nu uităm că este un domeniu al construcÅ£iilor, care are o contribuÅ£ie importantă la PIB, el va beneficia, prin această măsură, de un sprijin, să aducă eficienţă în economia românească”, a afirmat Boc.

    Citat de pe hotnews: http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-5726634-programul-prima-casa-guvernul-garanta-80-din-creditul-pentru-achizitia-primei-locuinte-maximum-60-000-euro.htm
    “Prin acest program, dam aceasta garantie de stat, in valoare de 80% din valoarea locuintei, care va oferi un sprijin direct, pe de alta parte, si sectorului constructiilor, extrem de important in Romania, pentru relansarea activitatii economice.”

    Ideea de baza era ca vezi doamne se vor acorda credite ieftine pentru locuinte si asta va duce la reinceperea constructiilor sau la terminarea celor incepute. Practic, in forma actuala se poate cumpara cam orice apartament prin prima casa, deci nu se mai pune problema de noi locuri de munca.

      (Citează)

  5. Aia e vrajeala, sunt o gramada de blocuri noi construite si nevandute, sau proiecte blocate. Doar pt ca se facea Prima Casa nu inseamna ca gata, se construia iar in draci. Ideea era sa relanseze mai mult creditarile, ca daca vroiau sa se axeze pe constructii, bagau fondurile pe acolo, nu in garantari.

      (Citează)

  6. Normal ca e vrajeala, insa motivatia cu relansarea creditarii nu sta in picioare. Cine sta pe vremurile astea ( cand locurile de munca sunt cam nesigure ) sa se inhame la un credit ipotecar pe 20 – 30 de ani?

    Mai bine relansau creditarea in domeniul electronicelor/auto… aveau o sansa mult mai mare sa sara romanu’ cu b.i.-ul la hypermarket sa-si ia ultimul tv lcd/plasma/telefon mobil/frigider, etc.

      (Citează)

  7. a fost mare tamtam si boc zicea ca o sa puna pe picioare economia si imobiliarele. iacata ca nu prea. d-aia fac aia misto, ca e praf in ochi.

      (Citează)

  8. Prima casa se pare ca nici n-ar fi bine sa aiba prea mare succes. http://khris.ro/index.php/07/2009/sub-primii-clienti-ai-programului-prima-casa/

      (Citează)

  9. Mi se pare o tampenie sa ajuti niste oameni sa isi cumpere ceva ce nu isi permit.
    S-a vazut si se vede si acum ce inseamna creditarea unor astfel de oameni = din ce in ce mai multi restantieri la credite.
    Eu nu vreau sa garantez din banii mei creditele unora care, in mod normal, nu s-ar incadra sa ia un credit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus