un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cine e vinovat?

29 Jul 2009  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Între intersecţiile Morarilor şi Dihan e o trecere de pietoni cu semafor, unde e şi o staţie de tramvai. Pentru că sunt destul de puţini trecători, acum vreun an semaforul a căpătat buton ce trebuie apăsat pentru a se face verde. De multe ori găsesc vreo 2-3 oameni (de obicei bătrâni, uneori şi cu un copil legat de ei) stând şi aşteptând să treacă strada, dar nu apasă acel buton. Aşteaptă o pauză între maşini şi apoi se aruncă rapid în traversare. Uneori trec direct, considerând probabil că e o trecere clasică de pietoni, iar maşinile vor opri. De cele mai multe ori stau acolo minute intregi, pentru că e mereu trafic, dar nici nu apasă butonul, aşa că după aceea îi auzi înjurând traficul haotic din Bucureşti şi “şoferii ăştia tineri care te calcă şi pe trotuar”. Îmi vine să-i înjur eu când îi găsesc aşteptand pe marginea trecerii de pietoni, dar butonul acela nu-l apasă nimeni. E vina administraţiei drumurilor pentru că a pus un buton ineficient (durează vreun minut până se face verde, după ce îl apeşi) sau a pietonilor că nu-l utilizează?

Să considerăm următoarea relaţie ipotetică. El are o prietenă, dar stă cu ea doar pentru că nu găseşte alta mai bună, deşi caută mereu. Relaţia însă merge, se duc împreună la mare, la munte, la distracţie, dar asta doar pentru că nu a găsit o altă femeie care să o inlocuiască pe actuala. E după principiul “nu da pasărea din mână pe cea de pe gard”, el vrea întâi o altă relaţie înainte de a renunţa la cea curentă. Ea habar nu are de asta, ba poate chiar consideră că vai ce relaţie minunată are cu el. Într-o zi va avea o mare surpriză. Aici cine e vinovat: el că întreţine o relaţie moartă şi că îi consumă ei un an din viaţă, la o vârstă critică, sau ea că nu-şi dă seama de acest lucru?

Că veni vorba de trecut stradă, observ o atitudine fatalistă, de obicei în rândul persoanelor în vârstă. Tot felul de babe şi moşi trec strada pe unde apucă, fără să se asigure deloc. În stil kamikaze, nici măcar nu se uită dacă vin sau nu maşini, nici măcar nu sunt pe trecerea de pietoni. Mentalitatea este “eh să dea peste mine şi să mă omoare, că parcă ce altceva mă mai aşteaptă la vârsta asta!”. Da mamaie, dar ăla de dă peste tine face pârnaie pentru asta. Şi poate nu mori, ci doar te loveşte uşor şi îţi rupe picioarele şi şoldul şi de aici înainte stai numai la pat tot restul vieţii şi urli de durere. Dar aici vina e a şoferului, nu se mai aplică întrebarea din titlu. Zic asta după ce am văzut un moş trecând direct bulevardul Cantemir, fără măcar să intoarcă privirea pentru a se asigura.

    10 comentarii

  1. La ultimul paragraf:
    “Dar aici vina e a şoferului, nu se mai aplică întrebarea din titlu.”

    Ba dimpotriva, daca ei trec pe unde nu trebuie este doar vina lor, doar pe trecerea de pietoni este vina soferului

      (Citează)

  2. Da, mult noroc cu aia. Trebuie si tu ca sofer sa demonstrezi ca aveai sub 50, ca aveai viteza adaptata pentru a evita eventuale probleme, ca masina era ok, ca ai franat, ca ai urmat toate regulile posibile. Altfel am da cu totii peste pietonii care traverseaza neregulamentar si nu ne-ar pasa.

      (Citează)

  3. Nu trebuie sa demonstrezi nimic daca ai dat peste un pieton care traversa neregulamentar. Eventual politia trebuie sa demonstreze ca aveai mai mult de 50 la ora sau ca l-ai calcat intentionat. Evident, daca ai baut sau masina nu are actele in regula este culpa comuna. Dar cine are chef sa stea cu masina in service, cu declaratiile la politie, cu asigurarile etc… mai bine ii ocolesti. :)

      (Citează)

  4. Ehee.. lasa fata in pace. explica-i ca nu mai are rost sa trageti asa de timp cand unul e vizibil nemultumit.. asta doar in cazul in care merita s-o chinui asa, saaau are alte calitati :P

    Sper ca nu te refereai la vreun ep. de soap opera. :))

      (Citează)

  5. E o forma de lasitate…Ar putea sa defineasca clar regulile si sa ii zica fetei pentru ca sunt impreuna adica s.e.x.

      (Citează)

  6. 1. E vina pietonilor ca n-au rabdare sa folosesasca butonul. Can apesi incepe un ciclu complet, ca si cum atunci s-ar fi pus verde la masini, de aia dureaza pana se face verde la pietoni. La fel dureaza si la Paris (unde erau o gramada de stopuri din astea).

    2. E vina lui, clar, nu? Ea poate e proasta, poate e usor de dus de nas, dar asta nu-i tocmai o vina, nu?

      (Citează)

  7. Nu injura pietonii degeaba, poate au apasat si asteapta. Ia ceva timp pana se pune verde. Si daca nu stiu, mai da-i in masa de prosti. Au 50 de ani degeaba, sa astepte.

      (Citează)

  8. Nu e apasat. Sunt doua LED-uri deasupra butonului si daca il apasa cineva, se aprind atat acolo cat si pe celelalte butoane din intersectie. Pe mine ma enerveaza ca nu apasa nimeni butonul tocmai pentru ca stiu ca dureaza mult pana se face verde. Ajung la trecere, descopar 3 batrani stand acolo degeaba, butonul neapasat, il apas eu si mai stam un minut. Daca l-ar fi apasat ei, treceam de cand ajungeam.

      (Citează)

  9. daca ai lovit un pieton care trecea neregulamentar ai batai de cap la greu. mergi la recoltat probe de sange, platesti analize si alte prostii[2-300ron], dai declaratii, cauti martori. s-a intamplat recent unui prieten care a lovit un boschetar ce i-a sarit in fata urmarit fiind de gardienii publici.

    la faza cu prietenia esti cam evaziv. nu spui la inceput ca tipa are varsta critica :). nu e vina nimanui, amandoi invata ceva, dupa cat ii duce mintea.

      (Citează)

  10. Nu toate relațiile duc la căsătorie :)

    Și relația de care zici tu nu e moartă. Amândoi se distrează, la munte la mare, sex etc. Win win.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus