un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

.docx, un esec?

5 Jun 2009  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am instalat Office 2007 de mai bine de un an, dar totuşi pot număra pe degetele de la o mână numărul ocaziilor când am salvat un fişier în noile formate 2007 (extensiile .docx şi .xlsx). Creez şi transmit toate documentele în formatul Word 97-2003, adică .doc, la fel şi pentru Excel. Nu am primit niciodată, nici din firma nici din afara ei, vreun document cu noua extensie.

Cred că se poate spune deci că noile formate de documente introduse în Office 2007 sunt un eşec. Nici măcar nu întreabă nimeni dacă ai 2007, îţi trimite direct un fişier .doc. Şi eu fac la fel. Nu ştiu cât de importante sunt modificările de la .doc la .docx şi dacă Microsoft chiar vrea să le păstreze pe viitor, dar ar trebui ca în Office 2010 fie să revină la formatul clasic, fie să permită salvarea fişierelor doar în formatul .docx pentru a-l impune.

    9 comentarii

  1. Sunt un eșec din punctul tau de vedere.

    Pentru că pe la alții office 2007 e folosit intens.

    Eu lucrez în departamentul IT dintr-o instituție foarte mare și tot ce mișcă pe mail vis-a-vis de fișiere office e cu x în coadă.

    Avantajele sunt clare :
    1. formatul intern(fără a intra prea mult în detalii: corcitură xml cu zip adică poți să deschizi un fișier office 2007 cu arhivatorul preferat și o să vezi o structura arborescentă de fișiere) light weight : de ex : o prezentare pptx cu multe imagini o să ocupe mult mai puțin spațiu decât un ppt cu aceleași imagini
    2. Office 2007 e orientat spre productivitate maximă
    3. Pentru cei cu < office 2007 există viewere MS
    4. Construirea de plug-in-uri/aplicații care prelucreaza documente office 2007 devine foarte facila, având în vedere formatul utilizat(arhiva + xml).

    MS o să meargă în continuare pe formatul nou pentru că este unul câștigător. Evident o să păstreze compatibilitatea cu doc pentru totdeauna ;)
    PS: nu lucrez la Microsoft :P

      (Citează)

  2. Nu cred ca e neaparat un esec. Insa, pentru ca 2007 nu e foarte raspandit, se prefera salvarea in format .doc din motive de compatibiliate cu versiunile mai vechi.

      (Citează)

  3. Hehe, chiar aseara am avut o lunga discutie in contradictoriu cu un coleg care era furios ca primise ceva prezentari de proiecte in format .pptx, si considera ca studentii respectivi dau dovada de aroganta cand i le trimit intr-un astfel de format. Mie mi s-a parut ridicol, avand in vedere faptul ca sunt salvate implicit in format .pptx si probabil studentii respectivi nici nu s-au gandit ca e posibil sa nu aiba Office 2007.

    Mai stiu si pe si altii care au ramas la Office ’97, Office 2000.

    In ceea ce ma priveste, eu folosesc 2007 intens de cand a aparut. Am folosit mereu Office intens, de cand am calculator (sfarsitul lui 1998-inceputul lui 1999). Eram doar o copchila curioasa pe vremea aia. Nu stiam nimic si incercam toate pe rand sa vad ce se intampla (un fel de “uh, what does this button do?”). Asa am inregistrat primul macro in Excel si m-am uitat apoi sa vad ce cod VBA mi-a generat. Dupa cateva experiente din astea, am inceput sa scriu si singura codul. La fel si cu Access. Asa ca am fost mereu foarte curioasa sa vad ce si cum au imbunatatit.

    Pentru mine salvez mereu in format 2007, daca il mai trimit cuiva, il salvez si in format 97-2003 si trimit ambele fisiere.

      (Citează)

  4. În plus, formatările, de exemplu cele vizuale, pierd mult la salvarea în .doc sau xls. Faptul că nu este folosit încă în Ro, este doar o chestiune de timp.
    Pentru cei care folosesc gama Office cel puţin 3-4 ore pe zi deosebirile sunt, te asigur, destul de importante.

      (Citează)

  5. Eu consider ignoranta faptul ca dupa 2 ani de la lansare multi oameni care folosesc zilnic calculatorul (pentru mai mult decat miniclip si mail) nu si-au instalat Compatibility Pack-ul pentru deschiderea fisierelor de tip .docx etc in office 2003.
    Formatul .docx asigura o compresie mult mai mare asa cum spunea si Alexandru. De asemenea daca faci un .pptx cu animations si diverse grafice foarte spectaculoase si de efect si-l salvezi ca .ppt vei avea “placuta” surpriza sa nu functioneze. La fel si in celelalte programe office (in excel am vazut ca face figuri mari la formule cand il treci in .xls). Asadar, de ce ar trebui ca eu sa fac un lucru mai prost pentru ca o persoana, care nu a fost in stare 2 ani sa-si instaleze un amarat de compatibility pack, sa-l poata deschide?

      (Citează)

  6. Da, dar aceste probleme nu au o rezolvare usoara. Decizii din acestea de upgrade la formatul nou vin de obicei de la niste persoane cu functii de conducere, dar tocmai acestia au totul servit pe tava si habar n-au nici cum sa deschida computerul. Le instalezi Compatibility Pack-ul, vor vedea fisiere .docx, dar vor salva tot .doc si le vor raspandi astfel.

    Cand nu exista constrangeri puternice, oamenii aleg calea cea mai simpla, iar momentan aceasta este .doc, chiar daca e evident mai dezavantajoasa. Si eu m-am saturat sa nu arate bine formatarile prin Excel, culorile, sau sa primesc fisiere mari.

    @Arthur: pentru ca e interesul tau sa deschida respectivul fisier. Sau poate depinde de job, dar in cazul meu eu am interesul sa trimit rapid informatia si sa stiu ca a fost citita, nu sa primesc inapoi telefoane prin care lumea sa ma roage sa resalvez fisierul in .doc. De asta zic ca solutia trebuie sa vina de la Microsoft si de la echipa Office, pentru ca noi cativa suntem prea mici in imaginea totala.

    @brontozaurel: si il ai original? Pana la urma nu poti acuza pe cineva ca nu a facut upgrade-ul la noul program, deoarece acesta presupune costuri. Daca e piratat, ok, dar nu poti cere tuturor sa-l ia de pe torrente si sa-i acuzi ca n-au facut-o in timp util. Plus ca 2007 a venit si cu acel ribbon, care mie mi se pare genial, dar altii nu se pot adapta deloc la el. Iar in momentul lansarii nu avea si pack de limba romana, asa ca multa lume a ramas la 2003 si nu stie de ce ar trebui sa faca upgrade.

      (Citează)

  7. Personal nu folosesc .docx şi nici măcar Microsoft Office, ci Open Office. Îmi e de ajuns. Din ce cunosc eu XML-ul este folosit pentru prelucrare (HTMl se ocupă de afişare, XML de prelucrare) or, dacă nu cumva prelucrezi automat acele documente, nu prea văd de ce ai salva în .docx. Chestia cu dimensiunile nu ştiu cât se mai aplică astăzi, când avem capacităţi mari de stocare, bandă gârlă, etc.

    De exemplu o firmă mică nu are de ce folosi .docx (sau .xlsx) decât dacă trimite un document unei firme mari, care prelucrează cumva acel document folosind un software de automatizare. Din punct de vedere a funcţiei vizavi de utilizatorul uman, cele două sunt la fel. Dacă vrei doar să scrii ceva şi apoi să listezi .docx este deja pretenţios, să nu mă exprim altfel.

    Părerea mea.

      (Citează)

  8. Eu folosesc Office 2007 inca de cand a aparut, si acum ca m-am obisnuit cu el nu as mai reveni la vechiul Office, cu j’demii de meniuri incalcite. La firma folosim tot office 2007 pe toate statiile de lucru, si toate materialele interne circula in format cu x in coada. E adevarat ca atunci cand se trimite un mail spre exterior se alege mereu formatul clasic pentru compatibilitate sau, daca se poate .pdf. Si pe langa toate avantajele pe care le aduce formatul .*x (mi-a luat-o Alexandru inainte cu explicatiile, ca eu am ramas restant zilele astea la citirea feed-ului :) ) mai trebuie mentionata zic eu si posibilitatea de a salva in format PDF din Office2007. Si asta fara a instala programe 3rd party sau imprimante virtuale, ci pur si simplu din meniul Save As…

    Mie mi se pare asta un mare avantaj, si il folosesc intens, asa cum am spus, de cate ori se poate…

      (Citează)

  9. Eu schimb numai documente docx (si xlsx etc.) cu firmele straine cu care lucrez. Doar niste romani au latrat ceva cand le-am dat fisiere de tip nou. Si le-am raspuns cu linkul asta.

    Microsoft a facut exact ce a trebuit. A pastrat compatibilitatea cu formatul vechi, dar a facut default formatul nou. A oferit update de compatibilitate pentru mai multe versiuni vechi de Office.

    Problema a ramas cu utilizatorii care nu-si instaleaza updateurile. Vezi si problema cu afisarea fonturilor romanesti corecte pe XP (rezolvat prin update, dar nimeni nu-l instaleaza) sau pur si simplu utilizatorii care nu vor sa treaca la Vista si sa renunte la XP.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus