un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sapam pana in China

21 May 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

De multe ori spunem în glumă că dacă ar fi să săpăm o gaură în pământ, am ajunge până în China. M-am întrebat dacă e adevărat şi mi-am dat seama că se poate calcula. Adică ştiind coordonatele noastre geografice, latitudinea şi longitudinea, putem afla punctul suplementar de pe planetă.

La noi la Universitate, conform Google Earth, în Bucureşti la Universitate suntem la Lat=44 grade, 26 minute şi 7,8 secunde Nord şi Long=26 grade, 6 minute şi 9,1 secunde Est. Raportat la centrul Planetei, dacă nu greşesc eu, punctul exact opus este deci la 90-Lat în emisfera sudică şi 180-Long emisfera vestică. Din calcule rezultă 45 grade, 33 minute şi 52,2 secunde Sud şi 153 grade, 53 minute şi 50,9 secunde Vest. Tot din Google Earth aflăm că acest punct e la mama naibii, undeva în Oceanul Pacific, între Nouă Zeelandă şi Antarctica. Departe rău de China.

Cu această ocazie am utilizat Wolfram Alpha pentru a-mi verifica scăderile şi noul motor a mers minunat, oferindu-mi imediat rezultatele şi explicându-mi şi care e faza cu minutele şi arcminutele, de exemplu. Sper să nu mă fi înşelat la principiul de calcul.

90 degrees minus 44 degrees 26 minutes 7.8 seconds

180 degrees minus 26 degrees 6 minutes 9.1 seconds

În imaginea de mai jos se observă în stânga Noua Zeelandă, în stânga jos în colț e o mică bucățică din Australia iar în jos ar fi Antarctica. Pentru cine vrea să vadă exact locul pe Google, schimbați din setări pe coordonate zecimale și introduceți la search “-45.564500°, -153.897472°” (fără ghilimele, sau cu minute și secunde, dacă reușiți să introduceți caracterele în acea casetă).

Partea opusa

    4 comentarii

  1. exista un site ce te lasa sa stabilesti o zona de pe glob si iti arata ce e pe partea cealalta. din pacate nu mai stiu adresa :(

      (Citează)

  2. Daca ajungi acolo cu o ambarcatiune, exact in locul indicat de coordonatele respective, opresti barca, ancorezi si inchizi ochii un minut… cand ii deschizi nu mai ai ceasul la mana! :))

      (Citează)

  3. Sa nu sapi, stimabile, ca inunzi Universitatea. Sau, daca ma gandesc bine, ii coci la aburi. :D

      (Citează)

  4. Oricum, expresia “see you on the other side” va avea un inteles complet diferit de cel original de acum incolo…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus