un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Broasca la bariera

15 Apr 2009  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Sunt pomenit în următorul articol:

Internetul – prin dialogurile din forumuri şi prin culegerile actuale de limbaj popular-argotic – aduce la lumină şi alte expresii similare: a se uita ca bou’n ţeavă (“a nu înţelege, a fi depăşit de situaţie”, 123urban.ro), a se uita ca broasca la bordură (“după aproape o oră de uitat la maşină ca broasca la bordură, oftează”, autoforumtv.ro), a se uita ca raţa/ broasca/ capra la barieră (“te uiţi ca raţa la barieră” (daewooclub.ro); “expresia corectă este “precum capra la barieră” (ib.), “se uita la tine ca broasca la barieră” (nwradu.blogspot.com). Cîte un cititor încearcă să explice asemenea formulări evocînd o poveste care le-ar fi stat la origine; se ştie însă că în cazul expresiilor explicaţiile narative sînt aproape întotdeauna ulterioare şi fanteziste. Adevărata explicaţie stă în tensiunea dintre un scenariu prototipic (obstacol fizic sau intelectual) şi actualizarea sa, mereu inventivă, cu animale în posturi comice.

Dintr-un articol mai mare din România Literară, de care am aflat via @wavenro. Referitor la expresia citată, nu mai ţin minte de unde mi-a venit în minte, dar parcă îmi aduc aminte că aş fi citit-o în revista Game Over acum mulţi ani şi mi s-a părut amuzantă. Sau dacă nu amuzantă, măcar uimitoare din punct de vedere al situaţiei şi alăturării celor două entităţi, aşa cum explică şi autoarea articolului.

    4 comentarii

  1. ohooo, Game Over, ce vremuri dom’le, ce vremuri ! si ce texte aveau aia … iaca idee: nu incepe nimeni un blog de joace pe stilul Game Over ?

      (Citează)

  2. Cred ca e destul de dificil. Ai nevoie de o echipa intreaga, nu poti sa te descurci solo. Trebuie sa ai talent la scris, sa ai jocuri, sa ai timp pentru ele, sa ai si public pentru ce scrii.

    Inainte chiar aveai nevoie de astfel de reviste ca sa vezi ce a mai aparut si cum e un joc. Acum Internetul e mare si oricine poate lua jocurile de pe torrente si sa-si faca o parere personala despre ele. Plus sa nu uitam de site-urile straine de review-uri de gaming si hardware gaming, care vor avea mereu exclusivitati si stiri direct de la sursa, in timp ce cineva din Romania n-ar avea cum sa le afle. Pur si simplu nu suntem in mijlocul actiunii pe acest subiect. Cei de la Ubisoft Romania sau AMA ar putea face ceva pe subiectul asta, insa…

    Referitor la Game Over, ma intreb ce s-a mai intamplat cu cei ce scriau in revista. Am incercat candva sa aflu, pe net, ce s-a mai intamplat cu ei si daca au continuat munca tot in acest domeniu, dar fara mare succes.

      (Citează)

  3. Fantana parca devenise actor … ceilalti nu mai stiu ce s-a intamplat cu ei …

      (Citează)

  4. Eu cunoşteam expresia de “broasca la bordură” şi eram curios de unde vine. Şi-am aflat că de fapt broasca ar avea probleme cu bariera. Ce ţi-e şi cu broaştele astea se miră chiar de orice!?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus