un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows 7 in beta

28 Dec 2008  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Cum ştii că întreaga lume este în schimbări majore? Păi când Windows 7 Beta 1 este testat şi toată lumea îl laudă pentru stabilitate şi performanţă. S-a sucit dintr-o dată Microsoft şi începe să facă soft bun… vine apocalipsa.

Mă gândeam ce aş vrea eu de la noul sistem de operare. Aero, animaţii drăguţe, meniuri frumuşele, toate astea sunt bune în teorie, ca unelte de marketing. Am Vista de atâta timp pe laptop şi mă lasă rece toate acestea. Aş vrea în schimb că noul Windows:

  • să nu necesite restarturi după ce instalezi diverse drivere sau componente critice; să reinițializeze doar acea parte a sistemului de operare, să reîncarce cumva fişierele actualizate, să se descurce într-un fel sau altul încât să nu mai dau niciodată restart.
  • să nu îmi mai blocheze timp de 30 de secunde tot sistemul atunci când din greşeală vreau să accesez un computer care nu mai este conectat în reţea, şi se blochează toate ferestrele şi toate procesele până când dă un timeout de conectare. E ridicol.
  • să se încarce rapid. Uneori vreau doar să deschid calculatorul şi să caut o adresă pe net. Cu toate acestea Windows-ul încarcă aproape toate componentele de la început. Chiar nu am nevoie mereu de drivere de imprimantă, de căutare de update-uri, de scanări de integritate, de o mie de service-uri şi componente care să consume timp la bootare.
  • să aibă inclusă o unealtă bună pentru backup de setări. Dacă reinstalezi Windows plus Office, Firefox, Adobe, Winamp, K-Lite Codecs şi alte câteva de bază, pierzi o oră cu copierea fişierelor şi apoi 5 ore cu setarea de opţiuni, service-uri, IP-uri, tweak-uri, pictograme, culori, tapete şi de toate celelalte. Aşa cum la Firefox pot folosi extensiile CLEO şi FEBE ca să îmi facă un backup complet, iar mai nou mai toate extensiile au setări de import şi export de configuraţie, aşa aş vrea să am şi în Windows, dar undeva centralizat şi uşor de gestionat.
  • să aibă un program care să facă log la orice se întâmplă în sistem. Instalez ceva 3rd party şi mi-e teamă să nu strice ceva? Vreau să-mi spună Windowsul fiecare fişier pe care l-a creat acea instalare, unde, ce a schimbat în registry, ce era înainte, de câte ori a intrat pe net, etc. În fond este sistemul de operare al calculatorului, ar trebui să ofere şi utilizatorului toate aceste informaţii, nu să le ţină pentru el.

Dacă ar avea din astea, poate mai multă lume ar da bani pe Windows în loc să-l pirateze. Poate mai multă lume ar face upgrade. Ce rost avea trecerea la Vista dacă nu venea în plus decât cu artificii grafice, iar pentru orice altă funcţie utilă trebuia să apelezi la alte softuri făcute de alte companii? Puteai să rămâi la fel de bine la XP, dacă bază nu e aşa importantă. Mă bate un gând să instalez și eu acest beta și să văd cum e.

    10 comentarii

  1. Sa scapam complet de restart nu cred ca e posibil. Ok, Windows cere restart pentru aproape orice, dar uneori e necesar. Incepand cu Vista, unele componente sunt incarcate in timp ce tu deja poti folosi calculatorul, poate vor urma aceasta directie desi poate altul are nevoie de toate componentele de la inceput :). Si este un program ce monitorizeaza absolut tot ce se intampla in sistem, un program 3rd party insa.

    In general, cam aceleasi chestii le-as dori si eu, insa am ceva de adaugat: sa faca ceva cu directorul winsxs, la mine a ajuns la 8 G. Am o partitie de 20 G numai cu sistemul, iar din partitia aia cam 16 G sunt ocupati de windows. Mi se pare aberant de mult.

      (Citează)

  2. Daca il gandesti de la inceput sa nu ceara restart, o poti rezolva. De asta e sistem de operare si de asta faci o noua generatie a lui. Culmea e ca Vista mi s-a parut mai rau. Am schimbat placa video, de la una veche la una mai noua. In XP asta s-a rezolvat cu dezinstalare drivere inainte de a scoate placa din calculator, am pus placa noua, a bootat, am instalat din nou drivere, am dat un restart si gata. In Vista a fost nevoie de un restart ca sa dezinstalez driverul si de 3 ca sa-l instalez pe cel nou… in timpul instalarii tot isi dadea seama ca are nevoie de un reboot si va continua dupa el.

    Am uitat sa trec pe lista si un soft care sa iti curete windows-ul de tampenii. Si eu am aceeasi problema, o gramada de dll-uri si tampenii ramase de la diverse programe, tot felul de directoare ascunse unde programele isi fac cate o baza de date, etc. Banuiesc ca multa lume rezolva problema asta reinstaland des Windows-ul si luand-o de la zero, dar eu l-am instalat doar de 3 ori la viata mea (de doua ori ca am schimbat calculatorul, o data ca ii belisem winsockul si pana la SP2 nu avea metoda de rezolvare din soft), iar Vista o singura data pe laptop. Si tot creste…

    Stiu ca exista programe 3rd party care fac tot ce am cerut eu. Dar daca le utilizez pe acestea, raman si la XP si Microsoft nu mai castiga nici un ban in plus. Sa ofere si ei ceva, mai ales atunci cand e vorba de chestii care chiar ar trebui sa tina de sistemul de operare.

      (Citează)

  3. Legat de partea cu reinstalarea tuturor softurilor dupa formatare, recomand Norton Ghost. Instalezi sistemul cu toate cele (antivirus, drivere, office, media players, codecs, etc… ce oi mai avea nevoie), ii faci o imagine cu Norton Ghost, arzi imaginea pe un dvd (sau mai multe) iar apoi cand e nevoie pur si simplu rulezi Norton Ghost din nou si incarci imaginea de pe dvd. Astfel o reinstalare de Windows cu toate cele adiacente dureaza undeva in jur de 15 minute (maxim). Ma rog… nu este un program microsoft, atasat sistemului de operare dar prezinta incredere, fiind un produs Norton.

      (Citează)

  4. Sau Acronis True Image. Poti sa faci un stic bootabil cu el si sa tii si imaginea pe stic. Norton Ghost mi s-a parut cam mare si greoi, bloatware ar fi descrierea potrivita.

      (Citează)

  5. Il folosesc, dar tot nu e ce imi trebuie. Nu vreau sa salvez toata partitia, ci doar o configuratie. Plus ca de la o vreme l-au tot complicat de nu mai face DVD-uri butabile, la cat de mare e partitia stau o gramada sa-mi scrie vreo 3-4 DVD-uri, trebuie sa am grija ce fac cu partitiile.

    Eu am instalat Windows-ul doar de cateva ori si in general Ghost nu m-ar fi ajutat. O data am mutat hardul vechi intr-un calculator nou si difereau prea multe componente ca sa ma descurc cu un simplu Repair de SO. Asa ca l-am instalat de la zero. Ghost nu m-ar fi ajutat, ba chiar toate backupurile pe care le aveam pana atunci sunt inutile acum. Preferam niste simple fisiere .ini sau .xml sa ma ajute dupa aceea. Sa bagi Office dureaza 10 minute, sa intri prin fiecare program din el si sa-l reconfigurezi pt cum era inainte… mult mai mult

      (Citează)

  6. no joke, dar ceea ce vrei tu deja exista (evident, cu mici diferente). se cheama Mac OS X.

      (Citează)

  7. windows 7 o sa bata curul clar.. asteptam release candidate si crackurile aferente

      (Citează)

  8. @Adrian Boioglu – no joke, da’ OSX e o gluma. Fa update ca o sa-ti ceara restart – chiar si daca faci update numai la QuickTime, de exemplu. Backup de setari? N-are nici asta.. Loguri? Sunt, da’ vin din unix, asa ca ai putea spune ca si HP/UX (de exemplu) ar fi bun. Sa se incarce rapid? Ah, as vrea eu.

    @nwradu – totusi, sunt anumite lucruri la care nu poti face update fara restart, de exemplu kernelul sau driverele unor componente importante. Da, mi se pare stupid restartul dupa ce faci update la driverul placii de sunet. Dar daca faci update la driverele placii de baza, mi se pare normal un restart, sistemul trebuie sa “descarce” driverul vechi si sa-l “incarce” pe cel nou.

      (Citează)

  9. Mac-ul oricum nu intra in schema… I’m a PC :P

      (Citează)

  10. La pct 3 e usor – foloseste “hibernate”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus