un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Falimentele continua

16 Sep 2008  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

Bear Sterns, Freddie Mac, Fannie Mae, Lehman Brothers, Merrill Lynch, un lanţ lung de bănci şi instituţii economice care au dat faliment la americani sau sunt îngropate în probleme financiare. Mă întreb dacă este doar o consecinţă a prea multor credite acordate prea uşor către oricine îşi dorea unul (etapa în care e România acum), după cum zic analiştii, sau e şi o consecinţă a războaielor şi a conducătorilor lipsiţi de inspiraţie. Merge totul prost la americani de la o vreme, companiile auto sunt în cădere, citeam că Dell închide sau vinde multe din fabricile sale şi îşi externalizează producţia în Asia (firma o duce bine, dar americanii îşi pierd slujbele), HP concediază vreo 12.000 de oameni din filialele din SUA, Blockbuster merge prost, Walmart merge prost, orăşelele mici, tipic americane, încep să dispară

Acum rămâne de văzut cât de mult sunt “agăţaÅ£i” europenii de americani ÅŸi cum se va resimÅ£i criza pe acest continent. Dacă Uniunea Europeană îşi joacă bine cărÅ£ile ÅŸi se cooperează aÅŸa cum trebuie în ea, n-ar trebui să fim prea dependenÅ£i de ce se întâmplă în economia SUA, ba chiar să profităm. Deja pentru englezi ÅŸi moneda lor, puternică în comparaÅ£ie cu dolarul slab, SUA este deja o destinaÅ£ie turistică ÅŸi de cumpărături, un loc în care ai multe de văzut ÅŸi de cumpărat ÅŸi sunt relativ ieftine. Am văzut prin Anglia cum americanii înghiÅ£eau în sec decât să scoată 6 dolari pe o cafea, deÅŸi la 3 lire nu era cine ÅŸtie ce preÅ£ mare pt britanici.

Nasoală este treaba cu AIG. Acţiunile au scăzut cu 42% deja, zice CNN, şi cer ajutor de la stat. Nu mai au mult. Nasol este că AIG e un grup prezent la nivel mondial şi destul de bine băgat şi pe piaţa din România, locul doi la asigurări şi locul patru la pensii private, dacă ţin minte bine. Cei de la AIG România au declarat că situaţia în România este stabilă şi nu avem de ce să ne temem, ei nu vor păţi nimic. De parcă dacă ar pica firma mamă lor ce le-ar mai rămâne? Un renume prost? Toată poziţia lor pe piaţă se datorează renumelui la nivel mondial. BRD cică a pierdut astăzi 13% din valoare la bursă, dar nu-mi explic legătura şi de ce doar ei.

    2 comentarii

  1. Sic transit gloria mundi!

      (Citează)

  2. Eu zic sa nu ne grabim si mai ales sa nu-i plangem. Sa avem grija de noi pentru ca globalizarea actuala se resimte si la acest nivel. Cum economia SUA, bursa lor sunt un criteriu de comparare pt indicii economico-financiali e clar ca unda de soc va fi globala. Ca si 11/09, ca si razboaiele din orientul mijlociu..etc. Ei au insa dinamism, inteligenta si inspiratie, ei se vor ridica rapid in timp ce noi ne vom mai chinuii un an dupa asta (cel putin). Si mai cred ceva, piata financiara mondiala, bursa si cursul valutar sunt cele mai puternice instrumente de control actuale. Cineva are nevoie de situatia actuala…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus