un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vai, s-a scumpit benzina la americani

8 Jun 2008  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

2 comentarii

Dau zilele trecute peste o hartă frumoasă a SUA, ce arată preţul benzinei în fiecare stat şi “county”. Era pe un ton de boceală ştirea, zicând că a ajuns galonul de benzină la 4 dolari şi nu dă semne că ar scădea după această scumpire enormă. Tragedy strikes!

1 galon = 3,78 litri
1 dolar = 2,33 lei
1 galon = 9,32 lei, deci 1 litru de benzină = 2,46 lei noi în SUA.

Doar 24.600 de lei vechi pe litru. Iar la noi benzina este de mult 40.000 de lei, nu mai zic de motorină care e şi mai scumpă, şi aşa e cam în toată Europa. Iar în SUA e deja o tragedie naţională faptul că a ajuns la jumătate din preţul nostru. Uite o idee: nu mai faceţi maşini de 5 litri, că şi un motor de 1,4 litri te duce de la A la B şi îţi cară cumpărăturile şi familia.

Ca să fie şi mai amuzantă toată tragedia americanilor, acum 6 ani un galon de benzină costa aproximativ 1,4 dolari. Acum 2-3 ani era între 2 şi 3 dolari. Ăştia umpleau rezervorul şi plăteau în monede, aveau toţi maşini cu ditamai motoarele (şi ineficiente, că nu sunt în stare să scoată 100 CP/1000 cmc) pe ele, şi tot au trebuit să mai atace câteva țări pentru şi mai mult petrol.

Colac peste pupăză, dau şi peste eco-blogul unuia care, deşi probabil trecut de 30 de ani, descrie cu mult entuziasm cum abia recent a mers pentru prima oară în viaţa lui cu trenul, şi cât spaţiu a avut la picioare şi ce locuri mari erau şi cum a fost mult mai puţin deranj decât în avion. Parcă ar fi descoperit o minune a lumii, nu alta. Iar comentariile îi ţin isonul. N-ai cu cine, bă…

Şi altă chestie: e pe Flickr un grup de fotografii numit You Park Like An Asshole. Lumea face fotografii la maşinile parcate aiurea şi le pune acolo, la grămadă, ca exemplu de cât de idioţi sunt respectivii şoferi. Mă uit pe fotografii, aşteptându-mă să văd tot felul de ciudăţenii… bă dar toţi erau parcaţi OK. Nu-mi sare nimic în ochi. Câte unul care trecuse un pic peste linia ce îi delimita locul, câte o maşină parcată pe trotuar sau prea aproape de autovehiculul vecin, câte un autoturism mare parcat în zona rezervată celor compacte, etc… Păi ăia sunt assholes? Dacă ies pe stradă în Bucureşti şi fac fotografii, le umplu grupul de cazuri cu adevărat grave de parcări idioate.

Foto: http://cascadiascorecard.typepad.com via Google Images

    2 comentarii

  1. pai… chestia e ca pe la ei nu prea sunt trenuri. adica poti sa vrei tu sa mergi cu el, daca nu trece pe la tine prin oras sau nu merge unde vrei tu… n-ai ce face cu el. europa are o retea feroviara f dezvoltata comparativ cu sua.

      (Citează)

  2. Mda, si var-miu din SUA tot asa se plangea ca s-a scumpit benzina. Si-mi zicea ce masina pot sa iau la 5000$ (second hand): un Lexus cu motor de 3l!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus